Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.07.2016.
18:30
Đ. Barović - Vesti A

Dan ustanka ostaje u Srbu

Predsednik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec kažnjen je u nedelju uveče pred Prekršajnim sudom u Gračacu zabranom dolaska u Srb na šest meseci i novčanom kaznom od 700 evra.

Srna
Proustaše provociraju svakog jula zbog Dana ustanka

Ovo je epilog dvonedeljnog protesta proustaške grupe ispred antifašističkog spomenika u Srbu.

Za Rajku Rađelović, predsednika Veća SNV zadarske Županije, reakcija policije je bila efikasna, ali zakasnela, kao i reakcija hrvatskih političara.

- Na sreću, sve je prošlo bez većih incidenata, ali je neko zatajio. Postavlja se pitanje zbog čega su policija i vlasti u Zadru dve nedelje čekali da se ustanovi da su šatori postavljeni mimo zakona. To je moglo da se reši mnogo pre i bez ovakve medijske pompe. Istovremeno, ukoliko se izuzmu pojedinačni pozitivni primeri, izostala je javna osuda političara u Hrvatskoj - kaže Rađelovićeva.

Kukanje kod ministra

Dražen Keleminec je posle proterivanja iz Srba kazao da će se, nezadovoljan presudom, žaliti ministru policije Vlahu Orepiću.
- Tražiću da se zabrani i skup Milorada Pupovca - kazao je Keleminec.
Policija je posle informativnog razgovora pustila ostalu sedmoricu članova AHSP.

Tokom protesta pristalica proustaške AHS, niko od predstavnika srpske zajednice u Srbu nije želeo da ih komentariše, a Rađelovićeva ističe da je srpska zajednica to učinila kako ne bi dodatno dolivala "ulje na vatru".

- Ljudi u Srbu, posebno starija populacija, je s pravom bila zabrinuta, posebno zato što su neki od doseljenih Hrvata podržali ovaj protest, odlazili kod spomenika. Međutim, mi mladi smo odlučili da ne reagujemo i da na dostojanstven način sačekamo da se država obračuna sa ovakvom pojavom. Podsetiću da su ovakvi događaji u Srbu pred svaki 27. jul, pa smo navikli na provokacije. Zato smo se trudili da ni jednim svojim potezom ne damo povod za bilo kakvu reakciju - navodi Rađelovićeva.

Ona kaže da će se i pored pritisaka Dan ustanka naroda u Hrvatskoj održati u Srbu.

- To je datum koji svi mi nosimo u srcu i koji nam niko ne može oduzeti. Borićemo se da tako bude. Na istoričarima i akademicima je da na stručnom, naučnom nivou potvrde ili ospore kog datuma je u Hrvatskoj zaista započeo ustanak - zaključuje predsednica Veća SNV zadarske Županije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online