Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.07.2016.
16:42
Tanjug, Vestionline A

"To što Hrvatska od nas traži je skandalozno"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je skandaloznim izjave hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača, hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Marijane Petir i drugih hrvatskih zvaničnika da Srbija mora ukinuti univerzalnu nadležnost za ratne zločine.

A. Čukić
Žestoko osuo paljbu po hrvatima: Miodrag Linta

Neprihvatljivo je da Hrvatska, kao članica Evropske unije, traži od Srbije da promeni navedeni zakon, ako takav zakon imaju i druge članice Unije, ističe se u saopštenju.

- Očigledno je da su hrvatski zvaničnici pod velikim pritiskom raznih udruženja hrvatskih veterana koji se plaše da će ipak jednog dana naredbodavci i počinioci strašnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima biti osuđeni - napominje Linta.

Evroparlamentarka Marijana Petir smatra da je Hrvatska trebalo Srbiji da uslovi nastavak evropskog puta određene članove zakona o univerzalnoj jurisdikciji koji, kako navodi, zvaničnom Beogradu daju ovlašćenja "malog Haga".

Svi zločinic moraju da odgovaraju

On je ukazao da Srbija zastupa cilivizacijski stav da svi oni koji su počinili ratne zločine, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili Albanci, moraju izaći pred lice pravde, "ako ne u svojoj državi koja ih ne goni, onda u drugoj državi koja je spremna da ih goni što je u skladu sa načelima međunarodnog prava".

Linta ističe da Hr­vat­ska od početka rata do danas nije procesuirala veliku većinu rat­nih zlo­čina nad Srbi­ma i ne­ma vo­lje da se ba­vi rat­nim zlo­či­ni­ma koje su naredili ili počinili pripadnici raznih hrvatskih vojnih formacija ili političari.

On podseća da Hrvatska uporno ignoriše obavezu koju je preuzela Ugovorom o pristupanju Evropskoj uniji 2011. godine, a koja se odnosi na gonjenje i kažnjavanje ratnih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Linta, takođe, očekuje da Evropska unija pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da konačno počne da ispunjava svoje međunarodne obaveze iz Ugovora o pristupanju, da upostavi zakonodavni okvir koji će omogućiti da porodice srpskih žrtava u Hrvatskoj dobiju naknadu štete i da ekshumira posmrtne ostatke stradalih Srba sa poznatih grobnih mesta.

U suprotnom, Hrvatska će sve više postajati faktor nestabilnosti u regionu i šire, jer šalje pogrešnu poruku da zločini koji su počine s ciljem ostvarivanja etnički čiste države ostaju nekažnjeni, upozorava Linta.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2016. 17:11
Srbi su ostavili svoja imena gde god su živeli. Evo nekih: jezero Srbonis u Siriji, Serbetes, mesto u Mauritaniji, Serbanica (ili Srbica) na crnomorskoj obali, Serberion na ušću reke Don, Sarbakon na Krimu, Sorbhag u Iranu, Serbka u Indiji, Sarbinovo u Ukraini, Serban-voda u Poljskoj, Serbia u Rumuniji, Serbin u Grčkoj, Sarbiodunum na Sardiniji, Sarbat reka u Turskoj, u doba kada Turci jos nisu živeli na svojim sadašnjim teritorijama. Za Srbe istoričari kažu da su živeli u čitavoj Evropi i nisu imali potrebe da se pripremaju za ratovanja.
Sreda 20.07.2016. 17:06
"POGLAVNIČE! Slobodan sam obratiti se na Vas u slijedećoj stvari. Oo. trapisti morali su napustiti svoj samostan u Rajhenburgu i sada se nalaze kao bezdomci, privremeno kao gosti kod svoje subraće u samostanu "Marija Zvijezda" u Banja Luci. Budući pak da bi oni vrlo rado osnovali svoj vlastiti samostan negdje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, to Vas, Poglavniče, uljudno molim, da bi im podijelili kakvo mjesto, kakvu kuću ili nešto zemljišta, da bi mogli urediti svoj vlastiti samostan [...]1 Možda bi im se mogao dati srpski samostan u Orahovici (nekad samostan naših Pavlina). Čast mi je najtoplije preporučiti Vam, Poglavniče, da se oo. trapisti smjeste u ovoj nadbiskupiji i da budu tako u duhovnu i privrednu korist nadbiskupiji i u blagodat čitave Nezavisne Države Hrvatske. Izvolite, Poglavniče, i ovom zgodom primiti izraz moga osobitog poštovanja. U Zagrebu, dne 3. listopada 1941........Dr Alojzije Stepinac Nadbiskup
Sreda 20.07.2016. 17:12
Razlozi srpske propasti, pored vojničke, su naivnost i dobroćudnost (bolećivost) i hrišćanska vera. Srbi su dozvoljavali Jevrejima i Nemcima useljavanje u njihove krajeve i trgovinu, knezovi su ih primali na svoje dvorove što ih je koštalo asimilacije. Srbi su od svih slovenskih naroda bili najodaniji svojoj veri i svom Bogu Svetovidu. To ukazuje da su Baltički i Balkanski Srbi istog porekla. Srbi su jedini slovenski narod koji veruje u kućne zaštitnike, svece i Krsne slave. Srpska reč Slava potiče od vedskih vremena a označava odavanje nejvećih počasti svecu zaštitniku porodice i ognjišta. Hiljadugodišnji je običaj da Samo Srbi Slavu Slave. A čini se da i to može biti osnov za nastanak reči Sloven. Dosta je napisano i o poreklu Nemaca od Pruskih Srba, čemu se protive neki istoričari dok drugi to potenciraju. Slavni kancelar Oto Bizmark često je pričao u svom dnevniku da njegova baba nije znala ni jedne nemačke reči vec samo sorabski (srpski). U 17. veku Lajbnic je rekao ruskom caru Petru Velikom: "Naše je poreklo isto, oba smo Sloveni", a za Lajbnica rektor Velike Srpske škole Nešić kaže: "On je čedo junačkog srpskog naroda, čiji je jedan deo pre 12 vekova ostavio te krajeve i doselio se na Balkan".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online