Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.07.2016.
20:12
V. Đokić - Vesti A

Spasava živote turista iz sveta

Rade Furtula iz Gornje Dobrilovine kod Mojkovca, zaljubljenik u reku Taru, bez sumnje je najpopularniji stanovnik severne Crne Gore. Godinama pomaže ljudima koji dođu iz sveta u obilazak ove rečne lepotice kad se nađu u nevolji.

- Prošle godine, 16. novembra, u ponoć sam spasao turistu iz Izraela koji se zaglavio među stenama. Dosta su mi tom prilikom pomogle veštine koje sam stekao tokom planinarenja jer nema stene i bora pored koga nisam makar nekoliko puta prošao. Kad god nekome zatreba pomoć, ja ne časim ni časa. Ovaj kraj je zanimljiv za strance koji dolaze iz celog sveta. Neki od njih žele da ga upoznaju i obilaze, pa često se izgube u ovim stenama oko Tare - veli Rade.

Popularnost je stekao kroz brojna poznastva i nesebičnu pomoć koju je pružao svima kojima je ona bila potrebna. Kaže da je sve to rezultat njegovog ljudskog, prijateljskog i drugarskog odnosa prema svojim susedima i onima koji žive u okolnim mestima i celom tom kraju.

Svom prijatelju Vladimiru Stanišiću tokom izgradnje etno-sela pomogao je od početka do samog kraja izgradnje.

Berač smrčka

Litice kanjona Rade godinama leti i jeseni obilazi zbog pečurki i kvalitetnog smrčka.
- Nekada tokom dana uberem i po 15 kilogama smrčka zašta sam u otkupnoj stanici dobijao po 300 evra - veli Rade.

- Drago mi je što sam mu pomogao. On mi je komšija sa kojim delim dobro i zlo. U životu sam naučio da pomažem dobrim ljudima. Ne trpim nepravdu i ceo vek se borim protiv nje - kaže Rade.

Veliki je zaljubljenik u reku Taru, što je bio povod poznatom novinaru Jovanu Memedoviću da napravi reportažu o njemu.

- Snimajući emisiju "Da li voliš Taru" u prvom delu akcenat je bio na opisima reke i penjanju uz strme litice kanjona Tare kako bismo snimili divokoze, a u drugom delu kamere su bili usmerene ka reci gde su ribolovci uživali u lovu na lipljane. Čast da uhvati mladicu pripala je upravo Memedoviću - kaže Rade.

- Tara poseduje veliku draž duž celog svog toka, posebno od Bistrice pa do Velikog mosta. Najatraktivniji delovi su oko Đavolih lazi i manastira Svetog Đorđije u Dobrilovini, Popove vodenice u Bjelovcima, oko Premskog mosta, reke Ljutice, jedne od najbržih reka u svetu. Bez Tare bih umro. Zavoleo sam je kao dete i danas sve slobodno vreme provedem u pecanju i splavarenju.

Ipak, ono što razlikuje Radeta od stanovnika iz okolnih sela što je proživeo život bez električne energije jer u tom delu uopšte nema struje i pored brojnih decenijskih obećanja.

- Dažbine za izgradnju elektro-mreže moja porodica platila je još 1967. godine zašta imam papire. Međutim, zbog nepristupačnog terena je trasa kojom bi trebalo da se postave stubovi cela od kamenih stena. Dugo godina sam živeo uz petrolejku, ali sam kasnije kupio agregat. Ne gubim nadu čekam da opština nekom drugom trasom dovede struju i moju kuću u kojoj ću odživeti ostatak života - kaže Rade.

Peca samo pastrmke

- Kao dete sam počeo da lovim ribu. Prvo sam iz talasa i brzaka počeo da vadim pastrmku i tako je i dan-danas. Naročito volim da pecam u predvečerje i rano jutro kad ova riba najbolje radi kaže Rade.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online