Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.08.2016.
19:54
Blic A

"Bakirova izjava bezobrazluk, Alijin san se nikada neće ostvariti"

"Ogromna je stvar izborena i na nama je da tu bitku politički dovršimo na valjan način“. Lider SDA i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ovu rečenicu izgovorio je u ponedeljak, na grobu oca Alije, govoreći o potrebi da njegova politika u BiH bude nastavljena.

Tanjug/AP
Izjavom razbesneo Srbe u Republici Srpskoj: Bakir Izetbegović

- On simbolizuje jedno vreme kada smo vratili državnost, kada smo nanovo napravili Armiju BiH, kada su Bošnjaci vratili svoje ime, vratili ime svom jeziku, kada smo napravili ogroman istorijski pomak – rekao je Izetbegović na obeležavanju 91. očevog rođendana.

Predstavnici političkih partija u RS oštro su reagovali, imajući u vidu da je politika Alije Izetbegovića, čiji kontinuitet najavljuje Bakir, bila stvaranje islamske BiH u kojoj bi Bošnjaci, kao većina, domininirali nad ostalim narodima.

Potpredsednik SNSD i šef Poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković za "EuroBlic“ kaže da izjava Bakira Izetbegovića predstavlja kontinuitet bošnjačke politike, koju, prema njegovim rečima, u RS "ne vide samo slepi“.

– Tu se ne radi samo o decenijskom snu Bakira Izetbegovića i SDA, već o jedinstvenom stavu gotovo svih političkih stranaka iz Sarajeva. Tragično je da takve namere ne vide pojedini političari iz RS. Nadam se da će im Bakirovo priznanje konačno otvoriti oči – kaže Višković.

Izetbegovićeva poruka ozbiljna provokacija

Šef poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Miroslav Brčkalo kaže da Izetbegovićeva jučerašnja poruka predstavlja ozbiljnu provokaciju i dolivanje ulja na vatru uzavrele političke situacije u BiH.

– Bez obzira šta pričao ili želeo, Bakir Izetbegović nikad neće dočekati da se ostvari politička vizija njegovog oca. BiH jedino može da opstane po principu koji je ustanovljen u Dejtonu. Bilo kakva nametnuta rešenja ovu zemlju bi vodila u siguran raspad – kaže Brčkalo.

Poslanik NDP u Predstavničkom domu BiH Momčilo Novaković poručuje da ni godine ni decenije neće dovesti do političkog raspleta koji je u Islamskoj deklaraciji predvideo Alija Izetbegović.

- Bakir je izgleda ostao ocu dužan zakletvu, pa je sada daje. Na njihovu žalost, ovde postoje tri naroda a mehanizam odlučivanja je takav da ni dva ne mogu preglasati jedan narod, a kamo li da jedan preglasa dva – zaključuje Novaković.

Potpredsednik DNS Dragomir Jovičić kaže da politika koju je vodio Alija Izetbegović nije pozitivna za BiH, niti je u interesu bilo kog građanina u BiH.

- I Bakir mora da bude svestan da nije moguće provesti tu politiku na miran način, a mislim da niko više nema interesa za bilo kakav sukob – smatra Jovičić.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2016. 01:28
Može samo da laprda. Vrlo brzo će svom narodu morati položiti račun za sve što su im njegov otac i on uradili. Nebih mu bio u koži.
Sreda 10.08.2016. 03:39
Pa ce opet da pricaju kako su srbi zapoceli rat. Malo mu je jedan kao i jedna Srebrenica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online