Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.08.2016.
00:14
N. Popović - Vesti A

U Sarajevu planula srpska crkva

Pravoslavna crkva Svetog Preobraženja u naselju Novo Sarajevo planula je juče ujutro oko 8 sati. Na sreću, vatrena stihija iz ostave, gde je po svemu sudeći ubačen Molotovljev koktel, nije uspela da se proširi na ostatak hrama jer su sveštenici brzo pozvali vatrogasce.

Vesti
Ubačen Molotovljev koktel: Paroh čedomir Đelmo

- Stigao sam u crkvu ranije da se pripremim za nedeljnu liturgiju. Čim sam otključao vrata, iz crkve je pokuljao dim - kazao je za "Vesti" paroh Čedomir Đelmo. On je potvrdio da je posle vatrogasaca došla i policija koja je povela detaljnu istragu.

- Nisu nam ništa konkretno rekli, osim da će istraga potrajati i da će se rezultati znati kasnije - dodao je paroh Đelmo.

On je podsetio da je kroz uski prozor na ostavi više puta provaljivano u ovu crkvu koja je potom bila skrnavljena, zbog čega je njegov prethodnik ugradio čelične šipke i "zakovao" prostor daskama.

- Moja je pretpostavka da su nekom teškom alatkom prvo razvaljene daske a potom kroz razbijen prozor ubačena neka zapaljiva tečnost - kaže paroh Đelmo. On ne veruje da će iko biti uhvaćen i procesuiran za ovo nedelo.

Za Preobraženje hiljadu vernika

Pretpostavlja se da je "okidač" za najnoviji napad nedavna proslava verskog praznika Preobraženje koja je u crkvi i porti ove godine okupila oko hiljadu Srba koji su u federalni deo glavnog grada BiH došli iz Istočnog Sarajeva, gde sada žive. Nekome je očigledno zasmetalo da se toliko pravoslavaca okupi na jednom mestu.

Vesti
Ostava u kojoj je buknuo požar

- U poslednjih 15 godina ovaj hram je napadnut i skrnavljen više od 40 puta i nijedan slučaj nije istražen do kraja. Mi samo arhiviramo izveštaje policije da je "slučaj zastareo i da krivci nisu pronađeni" - rezignirano konstatuje sagovornik "Vesti".

Ni video-nadzor koji je još pre nekoliko godina postavljen radi zaštite ovog hrama nažalost nije dao nikakve rezultate.




 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2016. 00:47
Posto su po*bili i proterali sve Srbe iz Sarajeva, sad su na red dosle srpske crkve i svetinje. Federalci su najekstremnija grupa u Evropi. Nema brze osude i protesta , od strane vlasti u Sarajevu , a ni Sarajevski muftijá se necuje . Kakva bi se tek galama i protesti expresno digli da je nedaj Boze zapaljena Ferhadija u B. Luci. No narod mudro kaze "kako sijes tako ces i poznjeti" neka to nezaboravljaju numera.... Bosnjaci . Ovo su potvrde njihove "zelja za zajednickim zivotom" u Sarajevu , gde i za Srbe ima mesta , jel tako Bosnjaci ?
Utorak 23.08.2016. 21:37
Ово само показује каква је чувена сарајевска мултикултуралност.....тј muslim style....Вандализам !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online