Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.06.2010.
12:02
Ž. Marković - Vesti A

Alkalaj progoni srpske diplomate

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj uspeo je da za tri i po godine svog mandata potpuno privatizuje diplomatsko-konzularnu mrežu BiH i stavi je u funkciju svoje političke stranke i njenog lidera Harisa Silajdžića, tvrde srpski predstavnici u zajedničkim organima.

Poslušno izvršava naloge Silajdžića: Sven Alkalaj
 

Oni navode da se Alkalajeva samovolja ispoljava gotovo svakodnevno i da u MIP-u ne postoje nikakvi mehanizmi kontrole onoga što, bez konsultacija sa svojim saradnicima, radi ministar. Važni diplomatski potezi se tako povlače na osnovu naređenja iz ministrovog kabineta, uz potpuno ignorisanje mišljenja i volje Alkalajevog zamenika Ane Trišić-Babić. Poslednji gaf zbog kojeg su srpski političari digli glas jeste slanje inspekcije u ambasade BiH u Rimu i Skoplju gde su na dužnosti ambasadora srpske diplomate.
 

Član Komisije za spoljne poslove Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković rekao je da je u BiH na sceni privatizacija diplomatije i da je proteklih dana, po Alkalajevoj instrukciji, izvršen evidentan atak na srpske kadrove u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
 

- U ambasade BiH u Rimu i Skoplju poslate su inspekcije da navodno ocene rad srpskih predstavnika, što predstavlja pokušaj pritiska na Srbe u diplomatsko-konzularnim predstavništvima da sprovode politiku Stranke za BiH. Pokušali smo da smenimo ministra Alkalaja, ali to u parlamentu nisu dozvolili bošnjački poslanici. Sada vidimo posledice takve politike - rekao je Živković.

"Miniranje" predstavnika Republike Srpske

Zamenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Nikola Baštinac kaže da je očigledno da Sven Alkalaj i Haris Silajdžić smatraju da samo oni treba da putuju u inostranstvo i u ime BiH se sastaju sa međunarodnim zvaničnicima.
 

- Mnogo puta su, preko svojih ljudi u DKP mreži, pokušavali i uspevali da "miniraju" i opstruišu razgovore koje su predstavnici RS trebali da vode sa inostranim zvaničnicima. Oni to ne rade zarad interesa BiH, već samo zbog svoje političke organizacije koja je, to je sada definitivno jasno, u pravom rasulu. Haris Silajdžić ne može da se pomiri sa činjenicom da je prošlo vreme kada je samo on iz BiH mogao da hoda svetom i priča šta hoće - veli Baštinac.

O potpunom rasulu u spoljnoj politici BiH svedoči i istup srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića koji je početkom sedmice saopštio je da je predstavnik BiH u Savetu za ljudska prava UN u Ženevi glasao za Rezoluciju o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj suprotno principu dogovorenom u Predsedništvu BiH, koje je jedino zaduženo za donošenje odluka u oblasti spoljne politike.
 

Inače, o Silajdžićevoj i Alkalajevoj potpunoj privatizaciji DKP mreže svedoče i brojni primeri o kojima su mediji proteklih godina opširno pisali. Između ostalog, iz Alkalajevog kabineta je pre nekoliko meseci ambasadoru BiH u Berlinu naloženo da detaljno prati aktivnosti premijera RS Milorada Dodika u poseti Nemačkoj. Klasično uhođenje traženo je i od ambasadora u Rimu i Madridu prilikom Dodikovih poseta Italiji i Španiji početkom ove godine.

Osuda Izraela po nalogu Silajdžića

Pomoćnik ministra za multilateralne poslove BiH Branko Mandić u Ženevu nije prosledio saglasnost i instrukciju MIP-a da ambasador BiH pri UN u Ženevi Emina Kečo-Isaković bude uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o napadu izraelske vojske na konvoj za Gazu. Ambasadorka je tako glasala za Rezoluciju o osudi Izraela, a na predlog Pakistana, što je u suprotnosti sa principom dogovorenim u Predsedništvu BiH.
 

U dosadašnjim glasanjima u SB i telima UN, članovi Predsedništva BiH nisu uvek imali usaglašen i jedinstven stav, ali takva situacija je prevazilažena tako što je BiH glasala kao i zemlje članice EU kada one imaju jedinstven stav. U slučaju da članice EU nemaju jedinstven stav o nekom pitanju, BiH je, prema dogovorenom principu, bila uzdržana.

Glas bez saglasnosti MIP: Ana Trišić-Babić
 


 

Grubo prekršen Ustav

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ocenio je da je ovaj slučaj klasičan primer kršenja Ustava BiH.
- Reč je o ambasadorovoj zloupotrebi funkcije jer je prihvatila Silajdžićeve instrukcije mimo zvaničnih kanala komunikacije. Ambasador BiH je tako iznosio stavove samo jednog člana Predsedništva BiH - rekao je Radmanović.

Zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže da, s obzirom na ovakvo pravilo, Mandić nije trebao da čeka stav Predsedništva, nego da instrukciju proslediti u Ženevu.
 

- MIP uvek formira svoj stav i mišljenje i pre ovog poslednjeg događaja ti stavovi nisu ni slati Predsedništvu. Ovoga puta je predlog MIP-a bio da se Bosna uzdrži prilikom glasanja - ističe Trišić-Babić.
 

- Stav iz Radmanovićevog kabineta da BiH treba da bude uzdržana dobio sam kasno i nisam video svrhu da to šaljem u Ženevu jer odgovori druga dva člana Predsedništva nisu stigli, a ambasadorka treba da zna šta treba da radi u tom slučaju - izjavio je Mandić.
 

Ambasadorka u Misiji BiH u Ženevi Emina Kečo-Isaković potvrdila je da nije dobila instrukcije iako je od Mandića i pismeno i usmeno tražila da kaže kako da glasa. Na kraju, poslušala je privatni stav predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića da glasa za predloženi dokument kojim se osuđuje postupak Izraela. Silajdžićeva instrukcija nije prosleđena ambasadi preko MIP-a, nego direktno iz njegovog Kabineta ambasadoru.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online