Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.09.2016.
11:36
Vestionline A

Petrič: Vučić i Plenković da "smire" Dodika

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič izjavio je da poseta predsednika RS Milorada Dodika zvaničnoj Moskvi, samo tri dana uoči održavanja referenduma o Danu Reublike u RS, neće prominiti činjenicu da, kako je rekao, Dodik više nije partner za dijalog.

Youtube/Werner Zappl
Petrič se uzda u Vučića i Plenkovića

Petrič, s druge strane, ističe ulogu Beograda i Zagreba, koju će konstruktivno "odigrati" srpski premijer Aleksandra Vučića i Andrej Plenković, koji će, gotovo je izvesno, biti novi premijer Hrvatske.

On smatra da će dve pretpostavke biti presudne, ne samo za očuvanje jedinstvene BiH, nego i stabilnosti zapadnog Balkana. Te dve pretpostavke, kaže on, jesu regionalna odgovornost Srbije i Hrvatske prema Dejtonskom sporazumu te ubrzanje integracija ka EU, kao integrativnog i političkog motora za celu regiju. 

Navodeći referendum u RS kao primer, Petrič kaže:

- Srbija je pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića preuzela odgovornost za stabilnost u regionu. Vučić je prošle godine zaustavio jedan referendum, a ovaj drugi elegantno je rešio. Svestan je da Srbija gubi svaku šansu za pristup EU ako dođe do problema u BiH. Za mene čak nije toliko ni bitno hoće li 25. septembra biti održan referendum, jer za Beograd on je izgubio svaki legitimitet - naveo je Petrič u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Petrič referendum u RS vidi kao "jedan opak način spašavanja vlastite kože". 

- Dodik zna da za Evropu više nije partner za dijalog, a Rusija ima svoje probleme. Mislim da Dodikova poseta Kremlju zakazana za 22. septembar ništa na tome neće promeniti! RS pod vođstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolovana i dovedena je u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope - smatra Petrič.

Srbija, ističe on, kao kandidat za članstvo u EU te Hrvatska kao članica Unije sve više postaju svesne svoje odgovornosti prema BiH, "a to bi moglo neodgovorne ekstremiste poput Dodika dovesti u ofsajd". 

- Uzimajući sve ovo u obzir, očekujem od Brisela da BiH ponudi mnogo više od pukih programa - naveo je Petrič.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 18:30
Dodik reci bratu Putinu da Srbija veruje samo njemu i neka pravi razliku izmedju vlasti i naroda.To nije isto, nazalost.I ne odustaj od volje svoga naroda, mi Srbi iz Srbije smo uz tebe jer nam je dosta ponizavanja, ucena i nepravdi od Zapada.Zivela Rusjia, zivela Srbija!
Nedelja 18.09.2016. 18:31
Zapad nema oči. Ni mozak. Imaju ogroman burag i moć koja je u obrnutoj srazmjeri sa mozgom. Zbog toga se ponašaju kao slonovi u staklarskoj radnji. Zbog toga bi možda bilo prihvatljivije reći da je Dodikova posjeta Rusiji kao prst u bu-lji Zapada.... !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online