Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.10.2016.
05:00
B. Simonović - Vesti A

Preživeo sile i vekove

Kad je 1453. godine pao Carigrad i moćno Osmanlijsko carstvo počelo nezaustavljivo da se širi na zapad, zetski knez Ivan Crnojević je počeo da se povlači iz pitomine zetske ravnice u okolini Skadarskog jezera, pokušavajući da se pred najezdom te stoglave aždaje skloni u brdskim nedohodima. Neko vreme se skrasio na Obodu iznad Rijeke Crnojevića, a odatle je 1482. godine utekao pod pazuho Lovćena, na katunište Dolac, kako se tada zvalo posno i bezvodno podlovćensko polje u kojem će potom nići crnogorska prestonica Cetinje.

Budo Simonović
Čuvena svetinja: Cetinjski manastir danas

Ivanov dvor

Ispunjavajući zavet koji je, kako sam piše u svojoj povelji, dao pred likom Bogorodice u katedrali u Loreti u Italiji, Ivan Crnojević će, pošto je na rubu Cetinjskog polja, pod Orlovim kršem, podigao dvor, dve godine kasnije na obližnjem brežuljku Ćipur podići i manastir i posvetiti ga rođenju Presvete Bogorodice. Tu će 1485. godine izmestiti i sedište Mitropolije zetske koja će se, nakon pada Zete pod Turke 1499. godine prozvati Mitropolija crnogorska i njeno sedište je od tada do danas, više od pola milenijuma, bilo i ostalo u Cetinjskom manastiru.

B. Simonović
Jovan Markuš

- Bio je to istorijski i po mnogo čemu prelomni događaj, jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Mitropolije crnogorsko-primorske i Crne Gore uopšte - veli Jovan Markuš, jedan od najboljih poznavalaca istorije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Turska pohara

- Osnivanje Cetinjskog manastira i prenos stolice zetskih mitropolita zajedno sa prestonicom Zete na Cetinje, doprineli su da Cetinjski mitropoliti, pored apostolsko-crkvenog služenja, vremenom preuzmu na sebe i svenarodnu brigu, što će naročito doći do izražaja za vreme vladavine svetorodne loze Petrovića... Zloglasni skadarski vezir Sulejman paša Bušatlija je 1685. godine prvi put poharao Cetinje i spalio Cetinjski manastir. Manastir je odmah obnovljen, a tadašnji cetinjski mitropolit Visarion Borilović Bajica pozvao je u pomoć Mlečane koji su na Cetinju stacionirali odred vojske.

Biće to razlog da Sulejman paša ponovo krene na Cetinje u septembru 1692. godine.

- Znajući da ne mogu odoleti turskoj sili i odbraniti Cetinje, Mlečani su na vreme povukli vojsku - kaže istoričar, profesor Predrag Vukić.

Blago

Riznica Cetinjskog manastira, u kojoj ima eksponata starijih i od samog manastira, predstavlja jednu od najbogatijih i najraznovrsnijih, blago neprocenjive vrednosti, ne samo na prostoru Crne Gore nego i u pravoslavlju uopšte. Možda najvredniji deo predstavlja knjižni fond u kojem se, recimo, čuvaju rukopisi iz 13. veka ili primerak Oktoiha iz 1494. godine, prve ćirilske knjige na slovenskom jugu, štampane u štampariji Crnojevića na Obodu. Od ostalih dragocenosti za ovu priliku ćemo izdvojiti samo epitrahilj Svetog Save iz XII veka i krunu kralja Stefana Dečanskog iz XIV veka.

Pre toga, oni su u podrume manastirskih konaka postavili velike količine baruta i municije, računajući da će Turci odmah zapaliti manastir i da će onda od eksplozije koja će uslediti i mnogi od njih izginuti. Tako je i bilo. Usledila je stravična eksplozija koja je silnog pašu zbacila s konja i teško ga ozledila, a znatan broj njegovih pratilaca je i izginuo. Ozlojeđen tom podvalom, paša je naredio da se manastir poravni sa zemljom...

Danilo obnovitelj

Obnoviće ga rodonačelnik dinastije Petrović, vladika Danilo, početkom 18. veka i to na novim, današnjim temeljima, odnosno na mestu gde se, po svemu sudeći, nalazio dvor Ivana Crnojevića. Sa zidine starog hrama, gde će kralj Nikola Petrović mnogo kasnije sagraditi malu crkvu, prenet je i iznad vrata novog hrama uzidan ktitorski natpis, kapiteli na manastirskom konaku i grb Crnojevića.

B. Simonović
Istoričar: Predrag Vukić

Cetinjski manastir će i kasnije u dugoj i burnoj istoriji stalno biti na udaru, ne samo turskih osvajača, ali je on pretrajao i odoleo i sili i vremenu, vekovima bio središte i duhovne i svetovne vlasti jer su mitropoliti koji su se smenjivali na stolici pod Orlovim kršem uz to bili i vladari male podlovćenske državice.

Amfilohije 40. mitropolit

Prema dosad poznatim podacima, sadašnji arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović je četrdeseti starešina Cetinjskog manastira od njegovog osnivanja. U toj velikoj plejadi crnogorskih vladika bilo je svetitelja, ispovednika, mučenika, velikih pesnika, književnika, istoričara, filozofa, prevodilaca, crkvenih organizatora i, naravno, velikih državnika.

- Oni su uz to - veli Jovan Markuš - bili i nosioci obnoviteljne ideje slavenoserbskog carstva i Pećke patrijaršije, kao njeni egzarsi od 1750. godine (tu su izuzetnu ulogu imali Sveti Petar I Cetinjski i Sveti Petar II Lovćenski tajnovidac). Tako se, zaista, u jednom periodu, među zidinama Cetinjskog manastira nalazila, pored duhovne, i sva zakonodavna, sudska i izvršna vlast Crne Gore. I iz tih razloga moglo bi se reći da je Cetinjski manastir jedinstven u čitavoj pravoslavnoj Vaseljeni, jer je u najtežim istorijskim previranjima na prostoru Crne Gore, zapravo bio i manastir, i grad, i država.

Tri najveće svetinje

Uz to što je bio sedište duhovne i svetovne vlasti, Cetinjski manastir je bio i veliki centar duhovnosti i kulture. Pored ostalog, o tome dovoljno govori činjenica da su, recimo, u XIX veku pod okriljem Cetinjskog manastira osnovane i radile osnovna škola, Bogoslovija, Gimnazija, Bogoslovsko-učiteljska škola i Devojački institut.
U Cetinjskom manastiru se, uz ostalo, danas čuvaju dve možda najveće svetinje hrišćanske vaseljene - ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta. Nedaleko odatle, u Narodnom muzeju, za sada i po prvi put u istoriji odvojena od ove dve svetinje, čuva se i ikona Bogorodice Filermoske, delo, po predanju, apostola i evanđeliste Luke.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online