Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.10.2016.
18:01
B. Đokić - B. Simonović - Vesti A

General upao u Milovu klopku

Privođenje bivšeg komandanta srpske Žandarmerije generala Bratislava Dikića i još 19 osoba, zbog navodne namere da u Crnoj Gori izvedu puč posle možda i najvažnijih izbora u kratkoj istoriji tamošnjeg višestranačja, izvedeno je kako bi izbore dobila stranka Mila Đukanovića, ukazuju izvori "Vesti".

A. Čukić
Protivnik Đukanovića i Vučića: Bratislav Dikić

Oni ocenjuju da je strahom od "srpskih terorista" mobilisano javno mnjenje kako bi i neodlučni izašli na izbore i dali glas DPS-u i politici koju Đukanović vodi već gotovo tri decenije.

Kako se Dikić našao u tome još nije potpuno jasno. Informacije do kojih su došle "Vesti" od osoba bliskih Dikiću govore da je njega pred izbore pozvala jedna od političkih grupacije u Crnoj Gori da bude njihov gost i posmatra izbore. Valja napomenuti da je bivši komandant Žandarmerije, nakon odlaska u penziju iz zdravstvenih razloga, osnovao Patriotski pokret Srbije, te da je zbog svojih izrazito prosrpskih stavova često pozivan na razne manifestacije i gostovanja kod različitih patriotskih grupa u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

- General Dikić je pozvan preko jednog velikodostojnika SPC u Crnoj Gori da sa opozicionim strankama prati izbore. Dikić je trebalo da bude jedan od mnogih gostiju. On ima svoju političku opciju u Srbiji i pravo da na taj način prati izbore. Nije neobično da stranke zovu goste iz drugih država sa kojima su u dobrim odnosima. Poznato je da je Dikić oštar protivnik premijera Aleksandra Vučića, a samim tim i Mila Đukanovića. Verovatno nije mogao ni da pretpostavi da će na ovakav način biti zloupotrebljen. Milo je tačno znao kako da iskoristi ovu situaciji u svoju korist čim je dobio informaciju da Dikić stiže u Crnu Goru - kaže izvor "Vesti" blizak generalu Dikiću.

Malo snage za puč

Inače, zbog nekoliko pretnji smrću od albanskih kriminalaca i terorista, Dikić je posle odlaska u penziju ima pojačano obezbeđenje. Uvek je s njim barem pet-šest naoružanih žandarma s kojima je otputovao u Crnu Goru.
- Svakako da Dikić sa nekoliko ljudi ne bi mogao da napravi puč u Crnoj Gori. Ali je zgodno iskorišćen za izbore - objašnjava naš izvor.

Privedeni hodočasnici i penzionerka

Veoma je čudan sastav uhapšenih sa Dikićem u noći između subote i nedelje. Naime, prema pisanju beogradskih medija, u grupi uhapšenih je i sedam hodočasnika koji su krenuli u manastir Ostrog.
Takođe, među privedenima je i penzionerka iz Novog Sada Branka Milić. Njena ćerka Jelena iznenadila se kad je videla da joj je majka uhapšena.
- Ne znam odakle ona tamo. Ali znam da je bila rezignirana životom i sistemom i da nikada nije imala veze s policijom i službama bezbednosti. Ceo život provela je u građevinskoj firmi. Sigurno nije planirala neko nasilje, niti bi učestvovala u tako nečem - kaže njena ćerka za srpske medije.
 

Hapšenje bez lisica

Jedan od čelnika opozicionog Demokratskog fronta Marko Milačić objavio je na Fejsbuku video-snimak na kom se vidi da uhapšeni "terorista" fingira da ima lisice. Na snimku se vidi da jedan od uhapšenih najpre drži ruke iza leđa u položaju tipičnom za vezanog lisicama, da bi ih pri ulasku u policijsko vozilo spustio pored tela.

Dikić štrajkuje glađu

Bratislav Dikić započeo je štrajk glađu u pritvoru u Crnoj Gori, izjavio je njegov advokat Milan Petrović. On demantuje sumnje da je Dikić došao u Crnu Goru da bi organizovao nekakav puč.

- Dikić štrajkuje glađu od privođenja zbog nepravde koja mu je učinjena. Oseća se jako loše zbog svega što pokušava da mu se podmetne. On je spreman da odgovori na sva pitanja, ali sa ovim što mu se stavlja na teret zaista nema nikakve veze - kaže Petrović.

Petrović objašnjava da je Dikić došao u privatnu posetu Crnoj Gori.

- Došao je pod manastir Ostrog na molitvu za izlečenje teške bolesti od koje boluje. Tako da je taj splet okolnosti zbog kojih se on našao u Crnoj Gori potpuno zloupotrebljen. Nikakve veze nemaju ni tvrdnje nekih srpskih medija da je Dikić od crnogorskih vlasti dobio 100.000 evra da glumi teroristu - izjavio je Petrović.

Kum četiri

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić napravio je tokom izborne noći selfi u izbornom štabu koji je postao hit na društvenim mrežama.

Na fotografiji se vide predsednik DPS-a Milo Đukanović i njegovi saradnici Branimir Gvozdenović, Budimir Šegrt, Aleksandar Andrija Pejović, Zoran Pažin i Duško Marković. Mračna atmosfera i položaj Đukanovića u fotelji mnoge je podsetila na scenu s Al Paćinom u ulozi Majkla Korleonea iz filma "Kum", trodelne mafijaške sage Frensisa Forda Kopole.

Opozicija ne priznaje izbore

Tanjug
Mediji u Crnoj Gori

Portparol NATO-a Irina Novakova saopštila je da su održani izbori u Crnoj Gori demokratski i da se zapadna alijansa raduje saradnji s novom vladom. Međutim, najjače opozicione grupacije Demokratski front, Velika koalicija Ključ, demokrate i Socijaldemokratska partija, koje su zajedno osvojile 39 ili 40 manadata (od ukupno 81), jednoglasno su odlučile da ne priznaju rezultate izbora, ne uđu u parlament i odustanu od svih pregovora o koalicijama i formiranju vlade.

Opozicija sumnja da je u hapšenje navodnih terorista iz Srbije ujdurma vladajuće partije i Mila Đukanovića. Podsećaju da je 1997. godine u drugom krugu predsedničkih izbora, kad su se lomila koplja između Momira Bulatovića i Đukanovića, takođe u spektakularnoj akciji u podgoričkom hotelu Ljubović uhapšena 11-člana grupa "ubačena iz Beograda i Novog Sada".

I tada je hapšenje izbegao Aleksandar Siđelić, a umakli su organizator grupe Vlado Kovačević Rambo, kao i Petar Divjaković. Svi pohapšeni su tada proglašeni pripadnicima crvenih beretki, a oružje je trebalo da im obezbedi i doturi "kriminlana grupa iz Nikšića". Sve to je tada povezano i s bivšim ministrom policije Crne Gore Nikolom Pejakovićem, u to vreme jugoslovenskim ambasadorom u Belorusiji.

Rasvetliti slučaj do kraja

Opozicija smatra da se dan upada navodnih terorista iz Srbije i osujećenog državnog udara ne može smatrati danom slobodnih, demokratskih izbora, niti se rezultati glasanja u atmosferi straha i pritisaka prihvatiti kao realni. Stoga insistira da se do kraja rasvetli i jasno i glasno saopšti: ko je pokušao državni udar, ko su organizatori i nalogodavci ubačene grupe, ko je obezbedio logistiku u Crnoj Gori "opasnim teroristima" od kojih su šestorica puštena na slobodu dan posle izbora.

Vrhovni sud Crne Gore pet godina kasnije sve tada uhapšene oslobodio je odgovornosti.
Na nameštaljku je zaudarala i policijska akcija "Orlov let" u kojoj je 9. septembra 2006. godine pohapšena grupa s područja Tuzi. Optuženi su da su uz pomoć UČK s Kosova hteli da izvedu terorističke akcije i ugroze ustavni poredak. Otkriven je i arsenal, ali je na sve to ipak pala sumnja jer je akcija izvedena dan uoči parlamentarnih izbora.

Međutim, ono što se desilo prošle nedelje prevazilazi sve prethodne slučajeve jer u njima nije bilo tolikog medijskog pritiska na birače, kojima je do zatvaranja birališta s ekrana državne televizije i radija, ali i ostalih elektronskih medija upregnutih u kampanju Đukanoviaeve partije, neprekidno ponavljana priča o hvatanju terorista iz Srbije. Pri tom, nije pružen ili pokazan nijedan opipljivi dokaz, pa ni rečeno ko je to navodno trebalo da im obezbedi 600 automatskih pušaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online