Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.10.2016.
02:14
B. Simonović - Vesti A

Crna Gora raj za snajperiste (7): Ubijen pred dvogodišnjim sinom

Iako je, kako se žalio prijateljima, znao da je na nišanu i da mu se sprema likvidacija, iako je živeo na oprezu, spavao otvorenih očiju i preduzimao sve moguće mere obezbeđenja, Armin - Muša Osmanagić nije mogao da izbegne smrtnu presudu svojih neprijatelja: ubica ga je polovinom septembra 2014. godine sačekao u ukradenom reno meganu ljubljanskih registarskih tablica, parkiranom u neposrednoj blizini njegovog restorana Savoja, u strogom centru Bara, i ubio jednim jedinim metkom, ispaljenim iz snajperske puške s prigušivačem, s udaljenosti od oko 60 metara.

pixabay.com
 

Nestala beleška

Osmanagić je pogođen u leđa dok je ulazio na terasu svog lokala. Radilo se, po svoj prilici o dum-dum metku, koji mu je razorio srce i unutrašnje organe, a potom razneo i šaku Zorana Macavare iz Kninske Krajine, konobara u Osmanagićevom lokalu. Da tragedija bude veća, sve se odigralo na metar-dva od stola za kojim je sedeo Osmanagićev dvogodišnji sin, a tu je bio i njegov najbolji prijatelj Andrija Mrdak. Policija je reagovala munjevito, blokirala centar grada i sve izlaze iz Bara, ali dovoljno kasno da ubice - pretpostavlja se da ih je bilo najmanje dva - pobegnu s mesta zločina. Nakon samo dva-tri minuta vožnje, oni su u šipražju jedne slepe i zakorovljene uličice u blizini barske železničke stanice polili benzinom i zapalili automobil iz kojeg su pucali. U izgoreloj olupini su nađeni i ostaci snajperske puške, crvena zastava, kalibra 7,9 milimetara, ali, po svoj prilici, ne i bilo kakvi drugi opipljiviji tragovi koji bi sigurno mogli dovesti do ubica i nalogodavca ove likvidacije.

Armin - Muša Osmanagić je još kao maloletnik, devedesetih godina prošlog veka, dospeo u policijsku evidenciju. Njegov kriminalni dosije je od tada punjen podacima o svakovrsnim krivičnim delima - pljačke, krađe, ucene, reket, nasilje, šverc, trgovina drogom, pranje novca - a on je stasavao u kriminalca velikog kalibra, koji se uvek nekako izvlačio i prolazio bez težih kazni jer nikad nije bilo toliko sigurnih dokaza da ga pošalju na dužu robiju.

Bilo je tako i pre dvanaest i po godina kada ga je Damir Mandić, jedini osuđeni za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, direktora i glavnog i odgovornog urednika lista "Dan", uz Vuka Vulevića, označio kao jednog od učesnika u ovom zločinu. To će potom javno potvrditi i tadašnji ministar policije Dragan Đurović i njegov zamenik Mićo Orlandić. Ipak, kad se Osmanagić, nakon godinu dana skrivanja, pojavio u Crnoj Gori, u zatvoru je ostao samo dok je dao izjavu da nema veze s tim zločinom, baš kao ni Vuk Vulević. Mandić je u međuvremenu, po nagovoru svojih branilaca, pred sudom porekao svoju prvobitnu izjavu datu na prvom saslušanju pred načelnikom i timom inspektora Centra bezbednosti u Podgorici, pa istražnom sudiji nije ostalo drugo nego da Osmanagića oslobodi. Zanimljivo je da je iz sudskog dosijea netragom nestala službena zabeleška o tom saslušanju Damira Mandića.

Svilen gajtan

Policija i istražni organi su nakon ubistva Osmanagića usmerili istragu na pripadnike klana Luke Đurovića jer su s mnogo razloga smatrali da je svilen gajtan Osmanagiću pripremljen u tom klanu, mada ima onih koji i danas smatraju da je on možda uklonjen kao mogući opasni svedok u iznova pokrenutoj istrazi oko ubistva Duška Jovanovića.

Osmanagić je, inače, bio treća žrtva likvidacija u Baru za nepunih godinu dana otkad je iskopana ratna sekira između njegovog i klana Luke Đurovića. Najpre je, mesec dana nakon pogibije Luke Đurovića, 6. novembra 2013. godine, u centru Bara likvidiran Osmanagićev bliski prijatelj Stefan Đukić, 22-godišnji momak koji je pola godine pre toga uhapšen dok je kao suvozač sedeo pored Osmanagića, a kod njega je tada nađeno 11 grama kokaina, veća količina tableta "metadrostelon" i pištolj marke zig zauer. Nije, ipak, dugo ostao u pritvoru, a njegovi atentatori kao da su jedva i dočekali da se nađe na slobodi.

Pola godine potom, 28. maja 2014, na sličan način je ubijen Mirko Mićić, 31-godišnji pripadnik Đurovićevog klana, za čiju je smrt osumnjičen najbolji Osmanagićev prijatelj Nenad Mrdak.

Smaknut na pragu zatvora

Nepuna tri i po meseca posle ubistva Armina - Muše Osmanagića, na kapiji zatvora u Spužu je likvidiran njegov bliski prijatelj, telohranitelj i saradnik 42-godišnji Andrija Mrdak. On je tog dana sa snajom Danijelom došao u posetu bratu Nenadu, koji je ležao u spuškom zatvoru pod optužbom da je ranije u Baru likvidirao Mirka Mićića. Na samom ulazu u zatvorski krug pritrčao im je ubica s pištoljem u ruci i nakon kratke rasprave zapucao. Kako su na mestu ubistva, osim krvi ubijenog, nađeni i tragovi krvi koji ne pripadaju njemu, policija osnovano sumnja da je ubica, pošto je ispalio više metaka u Mrdaka, pri pokušaju da sedne na motor iza pajtaša koji ga je u blizini čekao, u žurbi nespretno rukovao oružjem, ispalio metak i sebe ranio, a DNK analizom je uz pomoć kolega iz Srbije brzo utvrđeno da je u pitanju srpski državljanin, tridesetšestogodišnji Darko Gejsler, momak s bogatom kriminalnom biografijom.

Ubica tajno sahranjen?

Atentator Darko Gejsler je rođen u Pančevu i kršten kao Darko Nedeljković, a pre pet-šest godina, verovatno da bi zavarao prljave tragove, promenio je prezime. Kao stalno mesto njegovog boravka označena je Crnča, opština Ljubovija, ali mu se odavno gubi trag. U novije vreme je, navodno, najviše boravio u Holandiji, gde je imao veoma jake veze sa kriminalnim, mafijaškim podzemljem. Kako se o njemu od atentata u Spužu nije ništa čulo, niti je do sada nađen ikakav trag, policija ozbiljno sumnja da je on podlegao rani koju je sam sebi naneo u tom atentatu, da je iskrvario i podlegao jer mu bez hitne lekarske intervencije izgleda nije bilo spasa, te da su ga prijatelji potom negde tajno sahranili.

SUTRA - Crna Gora raj za snajperiste (8): "Beli trag" vodi do Valensije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online