Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 28.11.2016.
21:51
Vestionline A

Bošnjački akademik: Vučić i Srbi iz BiH su poreklom Vlasi

Profesor istorije i član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), Ibrahim Pašić ustvrdio je da u BiH sve do sredine 19. veka nije bilo Srba te da su svi koji se danas izjašnjavaju kao pripadnici tog naroda, zapravo – Vlasi.

Tanjug
Bosanski akademik vređao Srbe i Aleksandra Vučića

Svoje “epohalno otkriće” Pašić je nedavno objavio u brojnim bošnjačkim ekstremističkim medijima, koji navode da je ovaj “naučnik” uspeo da dokaže da čak i aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić nema pojma o svom pravom, “vlaškom poreklu”.

- Izvorno etničko poreklo Vlaha je romano-vlaško i arbanaško. Bili su ravnopravan deo proizvodne klase u doba bosanske kraljevine. Kako pravoslavlja nije bilo u Bosni do dolaska Osmanlija, današnji pravoslavci, alias, današnji Srbi, isključivo su vlaškog porekla. Jasno je da današnji Srbi nisu istorijski narod ove zemlje. Premijer Srbije Aleksandar Vučić starinom potiče iz sela Čipuljići kod Bugojna. To je vlaško selo nekadašnjih kalajdžija – tvrdi Pašić.

U pokušaju da razotkrije strogo čuvane istorijske “tajne” i “zavere” kojih se ne bi postideli ni najbolji pisci naučno-fantastičnih romana, ovaj bošnjački akademik “otkriva” da je za navodni konvertizam Vlaha u Srbe u BiH kriva “velikosrpska politika i pravoslavna crkva”.

Konačni rezultat ove “vekovne zavere”, prema Pašiću, jeste stvaranje Republike Srpske?!

- Da bi bosanski Vlasi postali Srbi, u Sarajevu je 1863. godine osnovano tajno društvo za iskorenjivanje naziva Vlah, a uvođenje naziva Srbin. Osnovali su ga i vodili srpski popovi, trgovci i učitelji. Društvo je nužno delovalo tajno, iz razloga što bi javno promovisanje i uvođenje u etničku nomenklaturu naziva Srbin nedvosmisleno ukazivalo na politički motivisanu srbizaciju bosanskih pravoslavaca i na teritorijalne pretenzije Srbije prema BiH. Preimenovanje bosanskih Vlaha u Srbe poteklo je od drugih, odnosno, od politički motivisanih Srbijanaca u kontekstu srbizacije BiH, čija je poslednja politička posledica stvaranje savremene Republike Srpske – zaključuje Pašić.

Komentarišući “otkrića” bošnjačkog kolege, srpski istoričar Predrag Lozo za “EuroBlic” kaže da mu je Pašićeva sumanuta teorija dobro poznata jer se, kako ističe, radi o tezama koje su još krajem prošlog veka promovisali idejni tvorci ustaštva Ante Starčević i Ivo Pilar.

– Kvazinaučna teorija o Srbima kao “vlaškim došljacima” i “uljezima” u BiH i Hrvatskoj predstavljala je uvod u ustaški genocid. Razumljivo je da islamizovani Srbi u BiH, u nastojanju da izgrade svoj novi nacionalni identitet, pokušavaju da izvrću istorijske činjenice i izmišljaju stvari koje se nikad nisu dogodile. Posezanje za davno odbačenim rasističkim teorijama je klasičan žalosni primer takvih nastojanja – kaže Lozo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2016. 22:22
Muslimanski dio bošnjačko-hrvatske Federacije Bosne i Hercegovine je teroristička baza u kojoj se teroristi finansiraju, socijalno izdržavaju, u kojima se pripremaju i prolaze borbene i neborbene obuke, iz kojih organizuju terorističke akcije u Parizu (Šarli Ebdo i Bataklan) i Briselu; vrše logističku podršku i naoružavanje svih islamističkih i terorističkih grupacija u Evropi. Iz ovih kampova odlaze na ratišta u Siriju, Irak, Avganistan, Libiju i Jemen. Preko 64 klasična teroristička kampa, antiustavna naselja nazvana vjerskim eufemizmom „paradžemati“ i 400 boraca koji su preko ovih kampova i iz njih, direktno, otišli na Bliski i Srednji istok ratovati za ideje i organizacije Al kaide i Islamske države. O tome je u Sjedinjenim Američkim državama objavila svoja zapažanja i saznanja Lesli S. Lebl, savjetnica Komandanta mirovnih snaga u BiH, pod naslovom „Islamizam i bezbjednost“, objavljenu od strane najvažnijih bezbjednosnih instituta, akademija i organizacija.
Ponedeljak 28.11.2016. 22:24
Osnivač i vlasnik najveće medijske kuće u Sarajevu, „AVAZ“, lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, rekao je na svjedočenju u slučaju Nasera Keljmendija pred Osnovnim sudom u Prištini da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, ubice srpskog svata na Baščaršiji, odgovorna bošnjačka državna mafija, a da su ga likvidirali da “ne bi otkrio desetak političkih ubistava. Poznato je svima na koja ubistva je Radončić mislio: svi komandanti brigada i bezbjednjaci ub,ijeni su po nalogu Alije Izetbegovića. Po nalogu Alije Izetbegovića ub,ijeni su Mušan Topalović Caco, Ramiz Delalić Ćelo, Jusuf Juka Prazina, Nedžad Ugljen, glavni ubica i komandant bošnjačke paravojne formacije “Ševe”. – izvršen je pokušaj ubistva komandanta Armije R BiH Sefera Halilovića a ub,ijena njegova supruga i njen brat, o čemu svakodnevno govori Semir Halilović, sin generala.
Ponedeljak 28.11.2016. 22:26
Bivši visoki funkcioner Stranke demokratske akcije Muhamed Čengić tvrdi da je referendum o nezavisnosti koji je održan 1. marta 1992. godine odveo BiH u rat. „Referendum nije bio zakonit niti ustavan prema tadašnjim propisima SR BiH… Izetbegoviću je rat bio neophodan da se nametne kao bošnjački mesija, uništi kredibilitet umjerenijih muslimanskih vođa i među muslimane usadi trajno neprijateljstvo prema okolnim narodima. Za rat u BiH je kriv Alija Izetbegović. Da nije bilo ilegalnog referenduma, ne bi bilo ni rata“, kaže Čengić. Kakav je bio tretman Srba u ratnom “opk,oljenom“ Sarajevu vidi se iz intervjua Mirka Pejanovića, Izetbegovićevim vlastima ‘lojalnog Srbina“, člana ratnog Predsedništva BiH, koji je za sarajevski list BH Dani rekao da je u Sarajevu pob,ijeno samo u prvim mesecima rata dvije do tri hiljade Srba. Iako su prvi mjeseci rata prema njegovim rječima bili najgori za sarajevske Srbe, zločina je bilo i kasnije tokom 1993. i 1994. Srbi su ubijani na ulicama, u svojim stanovima, na radnim mestima, u mnogim mučilištima. Na Trebeviću su bacali Srbe u pećinu „Kazani“, pre toga ih ritualno ubijali fanatici, a glave zakl,anih Srba izlagali su u Osnovnoj školi na Bistriku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online