Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.12.2016.
00:45
Vestionline, Tanjug A

Šta piše u dokumentu koji je "podigao" hrvatsku rampu?

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je overen aneks Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalne manjine. Njim će biti obezbeđena 84 nova udžbenika na jezicima manjina koje se u Srbiji školuju na maternjem jeziku.

Reuters
Hrvatska odblokirala otvaranje Poglavlja 26

Aneks je potpisan između Zavoda za udžbenike, resornog ministarstva i predstavnika sedam nacionalnih manjina koje se u Srbiji školuju na maternjem jeziku.  

Resorno ministarstvo je potpisalo anekse memoranduma sa predstavnicima bugraskog, bošnjačkog, hrvatskog, rumunskog, rusinskog i mađarskog nacionalnog saveta nacionale manjine, a sa nacionalnim savetom albanske manjine, biće potpisan aneks sa istim uslovima, ali kada počne realizacija Memoranduma.

Prema aneksima Memoranduma, koji su danas potpisani, predviđeno je obezbeđivanje 84 dodatnih naslova od čega 25 na bosanskom jeziku, 12 na bugarskom, 18 na hrvtaskom, tri na mađarskom, pet na rumunskom, pet na rusinskom i 16 na slovačkom.

Sam Memorandum je potpisan 24. marta ove godine u cilju potpune implementacije Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23. Memorandum je definisao pripremu i štampu udžbenika za osnovnu školu na jeziku nacionalnih manjina, a za tu aktivnost je iz budžeta izdvojeno 134 miliona dinara.

Memorandumom koji je potpisan u martu, definisano je da će nacionalni saveti za svaku narednu godinu dostaviti listu prioritetnih udžbenika za narednu školsku godinu. Ministar prosvete Mladen Šarčević je tom prilikom izjavio da je ovo još jedan od primera dobre saradnje sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Zavod za udžbenike je, prema njegovim rečima, spreman, i oni imaju dovoljno resursa. Kako je objasnio, Srbija ne može doneti udžbenik iz maternjeg jezika za neku nacionalnu manjinu, već samo "obavlja tehničku stranu", a Zavod je spreman za to, tačnije, spreman je za štampanje.

- Nigde ne postoji kočnica u svemu ovome i ovo je samo jedan oblik saradnje - poručio je on.

Predsednik komisije za obrazovanje koordinacije Nacionalnih veća Nacionalnih manjina u Srbiji Esad Džudžo je rekao da se današnjim potpisivanjem aneksa o nedostajućim udžbenicima sa Ministarstvom i Zavodom zaokružilo pitanje nedostajućih udžbenika u nastavi na jezicima nacionalnih manjina "To je veliki korak, naročito za pripadnike nacionalnih manjina“, poručio je on i ocenio da je ostvarivanje prava nacionalnih manjina dodatni impuls evropskom putu Srbije.

Memorandumom iz marta je predviđeno, ne računajući udžbenike na albanskom, štampanje 57 naslova, od čega je do sada odštampano 24, a 33 je u procesu odobravanja, nakon kojeg će ući u proceduru štampanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online