Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 08.01.2017.
16:26
Index hr, Vestionline A

Evo kako Hrvati prozivaju Kolindu: Nije ti bio dobar Tito?

Dok Kolinda sramoti sebe i Hrvatsku u SAD, sastajući se s nižerangiranim političarima, a da se Beloj kući nije približila dalje od njene ograde i to sa spoljne strane - prigodan je trenutak da se prisetimo kako nismo uvek bili zadnja rupa na diplomatskoj svirali.

Reuters
Kolindu i njeni prozivaju

Ovako hrvatski portal Index započinje tekst o poseti predsednice te zemlje Kolinde Grabar Kitarević Sjedinjenim Američkim Državama.

"Predsednica Grabar-Kitarović još se nalazi u službenoj poseti SAD koji je počeo 1. januara, a o kojem gotovo pet dana javnost nije mogla saznati ništa - ni s kim se nalazi, ni gde, ni kakve protokolarne obaveze ima. Prva konkretna informacija nije došla iz Kabineta predsednice, već sa Fejsbuk stranice američkog senatora i prošlogodišnjeg predsedničkog kandidata Marka Rubia, političara koji po diplomatskim konvencijama teško da je prikladan izbor za susret s državnim poglavarom kao što je predsednica RH", navodi Index.

Hrvatski portal navodi da je predsednica Hrvatske u intervjuu državnoj televiziji "odbila da iznese imena drugih političara s kojima se sastala, uz obrazloženje da će neki od njih to takođe objaviti na društvenim mrežama, dok neki uopšte ne žele da američka i hrvatska javnost zna za njihov susret."

"Uporedimo li ovaj potpuni diplomatski debakl s međunarodnim susretima nekih drugih državnih poglavara s ovih prostora, kontrast je bolno očigledan. Naime, Josip Broz Tito, predsednik nekadašnje SFRJ je u svakom je slučaju kontroverzna istorijska i politička ličnost. Analiza njegovog lika i dela nije tema ovog teksta, ali poređenje sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović više je nego umesna".

"Za početak, zato što je baš Kolinda na početku svog mandata teatralno dala ukloniti njegovu bistu s Pantovčaka, uz komentar "Tito je bio diktator". Tito je to možda bio, ali da je bio i relevantna ličnost na međunarodnoj sceni, najdirektnije pokazuju njegove posete SAD."

Tito se, naime, susreo ne s jednim, nego s tri američka predsednika pri poseti SAD: sa Džonom F Kenedijem 1963, sa Ričardom Niksonom 1971. i sa Džimijem Karterom 1978.

Tito se prvo sreo s Kenedijem pri poseti SAD 1963. Kenedi mu je tom prilikom čestitao na "izvanrednoj karijeri u ratu i miru, uprkos neslaganju u pogledima između naših vlada".

Niksonu je Tito došao u uzvratnu posetu 1971, pošto je ovaj posetio Jugoslaviju godinu dana ranije. Nikson ga je tada, u jeku Hladnog rata, u svom govoru dobrodošlice pozdravio "ne samo kao lidera zemlje s kojom SAD imaju prijateljske odnose, već i kao svetskog državnika prvog ranga."

Sedam godina kasnije, Tito je opet posetio Vašington, gde ga je dočekao Džimi Karter. U dočeku koji je čak i američka televizija opisala rečima "uz neobičnu pompu i ceremonijal", Karter je poručio Titu da je američki narod "počašćen prisustvom velikog svetskog lidera" te "prijatelja i saradnika premijera Čerčila, predsednika Ruzvelta i generala De Gola."

"Kao što se iz priloženog vidi, Tito je u Vašingtonu dospeo puno dalje od ograde Bele kuće".

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.01.2017. 17:26
Da je ponela cokoladice mozda bi nekog i podmitila ovako moz se samo slika uz ogradu!
Nedelja 08.01.2017. 17:28
Nije ni morala da ide, mogla je da poseti fufington na google earth!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online