Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2017.
18:01
B. Simonović - Vesti A

Zbog čaktara pale četiri glave

Na Prijevoru, prelepom planinskom prevoju između Plani i Lubanja glave, koji deli rovačka sela Višnje, Velje Duboko i Liješnje od katuna Subotišta, Doli i Utlica, odnosno gornjomoračke uvale, pored puta, opasne prečice koja spaja ove nedođije, na nadmorskoj visini od preko 1.800 metara, već decenijama je čamio jedan bezimeni mramor. Ukrasili ga crvenkasti planinski lišajevi, a sve je manje onih koji znaju ko je i zašto taj kamen tu pobio. Od pre tri i po godine te zagonetke više nema: na mramoru je postavljena metalna ploča na kojij piše: "Bukilićima Mini i Novaku, njihovi potomci 2013. god."

B. Simonović
Bukilići okupljeni oko spomenika: Potomci Mine i Novaka

Ljudsko bezumlje

Oživela je tako jedna tragična priča od pre 150, možda i koju godinu više, krvava, poprilično već zaboravljena opomena koliko je ljudsko bezumlje bezgranično i dokle može dovesti nerazum, prkos i inat.

U sećanjima potomaka, u pričama Rovčana i Moračana, do danas je pretrajalo predanje kako je Novak Bukilić sa Liješnja jednog dana negde polovinom devetnaestog veka dojavio buljuk ovaca i pustio ih u livadu zvanu Utočina ispod katuna Tustica, vlasništvo Radonjića iz Ocke Gore. Zatekne ga Radule Radonjić, plane svađa i Radule uhvati ovna pod čaktarom i krene da ga vodi da bi tako naplatio štetu koju mu je pričinio Bukilić.

Zvono od pleha

U dvotomnom Uskočkom rečniku profesora Milije Stanića piše da je čaktar "četvorougaono zvono od pleha koje se stavlja na ovna u stadu."
U Crnoj Gori, čaktar je, uz ostalo, bio i prestižni simbol dobrog domaćina, svetinja koja se čuvala u kući čak i ako nestane stada i domaćina. Domaćinu je bilo džaba da ima veliki buljuk ako nije imao glasovit čaktara i pravog ovna - predvodnika, odnosno ugiča da ga nosi. Nosio ga je na drvenom okovratniku, "teljigu", savijenom od istanjene daščice od mladog oraha, trešnje, jasena ili javora, a najbolje je bilo, ako se moglo naći, da teljig bude od tisovog drveta.

Bukilić ga, po prilici, opominjao da mu pusti ovna predvodnika stada i ne dira mu čaktar, da uzme bilo kojeg drugog, da uzme dve ovce, ali on nije hajao za to - hteo je baš predvodnika, da napakosti štetočini, da naplati štetu, ali i da ga ponizi pred selom tako što će uveče doterati kući stado bez čaktara.

Bukilić onda potegne pušku, ubije Radonjića i pobegne sa stadom u Liješnje, a mesto na kojem se to desilo i danas se zove Mramor. Bukilići, pre svih ubica Novak i brat mu Mina - već su bili oženjeni i familijarni ljudi - znali su, naravno, da se neće na tome razminuti, da će Rdonjići vrebati priliku da se osvete. Stoga su, po jednoj verziji, predigli sa Liješnja u zabito gornjomoračko selo Požnja, zaskok između vrhova Tali i Zastan koji sunce dva puta u toku dana ogrejava, gde ih je prihvatilo i pod zaštitu uzelo bratstvo Kukovića. Od tada su tek povremeno i gotovo tajno odlazili do Liješnja na ognjište predaka.

Plan za osvetu

Jednom, dok su se tako sa majkom vraćali sa Liješnja u Požnju, na putu prema Prijevoru, kod izvora ispod Lukanja čela, sreli su Miloša Radonjića, brata ubijenog Radula, koji je sa prijateljem Pavićem Obrenovićem iz Jasenove, išao ka Liješnju. Miloš odmah potegne pušku i ugrabi da ubije Novaka, a njegovom bratu Mini zakaže i ne opali puška, pa dovikne majci da mu doda Novakovu pušku. Pavić Obrenović ga, međutim, preduhitri i ubije i njega.

Bukilići bi verovatno preboleli Novakovu glavu i pomirili se sa "pravom" Radonjića da osvete Radula, ali se nisu mogli pomiriti i oprostiti Obrenoviću zato što je ubio Minu pa su odmah počeli vrebati priliku i kovati plan da mu smaknu glavu. Oko te osvete ima svakovrsnih priča i nagađanja, ali, bilo kako bilo, ni Obrenović se nije dugo nanosio glave - i on je pao kao četvrta žrtva zbog jednog čaktara.

Bećkovići

U zemanu kad su Lukavica i Trebiješ bili Turski nekakav Veljedubočanin Drašković jednog dana pusti ovce u livadu bega Bećka Hadžimanića na Trebiješu. Beg ga zatekne i za kaznu krene da mu skine čaktar sa ovna . Drašković ga ubije i pobegne sa stadom u Velje Duboko, a plemenici ga od tada prozovu Bećko. Njegovi potomci (od kojih je i poznati pesnik Matija Bećković), kasnije po njemu uzmu i prezime Bećković.

- Ovim činom ne želimo nikome da prkosimo ili da koga vređamo - bože sačuvaj - rekao je Milovan Bukilić, najstariji od petnaestak Bukilića koji su doneli i pre tri i po godine postavili spomen-ploču na mramoru na Prijevoru.

- Nadamo se, kazao je tada ovaj mudri i plemeniti čovek, koji je, nažalost, u međuvremenu preminuo, da će ovo biti samo opomena i poruka svima da se ovakve stvari ne smeju nikad zaboraviti kako se nikad i nigde više ne bi ni ponovile...

Prijateljstva Bukilića i Radonjića

A da su "ratne sekire" između Radonjića i Bukilića odavno zakopane potvrđuju i brojni mostovi prijateljstava u međuvremenu uspostavljenih između ova dva ugledna bratstva. Tako se Milan Jagošev Bukilić svojevremeno oženio Poljkom Vukaličinom Radonjić. Potom se i Poljkina sestra Nata udala za Mijaila - Dela Bukilića, brata pomenutog Milovana, a onda se i njihov bratanić, Veseljko Vukotin Radonjić oženio Radom Milijinom Bukilić...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online