Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Makedonija na korak od haosa

Dve manje albanske stranke Pokret Besa i Alijansa za Albance izrazile su spremnost da podrže lidera SDSM Zorana Zaeva da formira parlamentarnu većinu u Makedoniji, zemlji koju trese duboka politička kriza duže od godinu dana.

Reuters
Ubeđen da ima većinu: Zoran Zaev

Besa i Alijansa za Albance zatražili su od Zaeva i SDSM da što skorije započne pregovore o formiranju parlamentarne većine i o sastavu nove vlade. Ove dve albanske stranke, koje su na vanrednim parlamentarnim izborima osvojile zajedno osam mandata, traže prihvatanje albanske platforme, a posebnim akcentom na uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji.

Za formiranje nove makedonske vlade neophodni su glasovi i najveće političke formacije makedonskih Albanaca - Demokratske unije za integraciju (DUI) budući da je za parlamentarnu većinu potreban 61 poslanik. U DUI su nastavljene unutarpartijske konsultacije o izgradnji političke pozicije, ali za sada nije potvrđeno da li će podržati SDSM.

Prema nezvaničnim informacijama, članstvo DUI dalo je zeleno svetlo lideru Aliju Ahmetiju da počne pregovore sa Zaevim o formiranju nove vladine koalicije.

Međutim, izlaz iz krize još nije na vidiku i zbog toga što je predsednik Makedonije Đorđo Ivanov odlučio da ne poveri mandat Zaevu, iako mandatar Nikola Gruevski nije uspeo da obezbedi parlamentarnu većinu i formira Vladu. Zaev je posle konstulacija sa Ivanovim rekao da je ubeđen da će formirati većinu od 62 ili 67 poslanika, u parlamentu koji ima 120 mesta.

VMRO-DPMNE, koja nije uspela da u zakonskom roku formira vladu počela je da traži podršku za održavanje novih vanrednih izbora. Prema makedonskom Ustavu, ukoliko parlametarna većina ne bude formirana, poslanici će morati da donesu odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i o raspuštanju Sobranja.

Da ovde nije reč samo o unutrašnjem pitanju Makedonije, već da se prelamaju interesi većih sila, svedoči i veoma oštro saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"U Makedoniji se na osnovu spolja nametnutih ultimatuma zapravo odlučuje koji će blok ući u sastav vladajuće koalicije", saopštava rusko MSP i dodaje da se politička kriza u Makedoniji pogoršava i da je ta zemlja pod stranim uticajem.

U saopštenju se ističe da je "očigledan spoljni uticaj na političke snage u Makedoniji" i da se on "nastavlja pod pseudodemokratskim sloganima".

"Smatramo da se politička kriza u Makedoniji ozbiljno produbljuje, a postaje očigledno da rani parlamentarni izbori, veštački izazvani i održani 11. decembra, nisu doprineli rešavanju situacije. Cilj je očigledan - obračunavanje sa makedonskim političarima koji nisu po volji Zapada i formiranje vlasti uprkos mišljenju koje su građani izrazili na izborima", navodi se u saopštenju.

Pat pozicija

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra. Parlament je konstituisan 30. decembra, a predsednik Sobranja i drugi organi parlamenta nisu izabrani. Na vanrednim izborima VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju (DUI) 10, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online