Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.06.2010.
14:12
Srna A

BiH: U napadu vehabija ubijen policajac

Policija Bosne i Hercegovine uhapsila je zbog jutrošnjeg terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu Harisa Čauševića zvanog Oks, i Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa, a privedene su još tri osobe, dok se za jednom još traga.

U eksploziji je povređeno više osoba, a počinilac je uhapšen

Kako je javila je Radio-televizija Federacije BiH, Čaušević je priznao da je u 4:50 sati iza policijske stanice aktivirao eksploziv vellike razorne moći, pri čemu je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

Kako je potvrdio policijski izvor, prilikom hapšenja Čaušević je bacio bombu na policijsku patrolu i tom prilikom je ranio šest policajaca, od kojih se jedan nalazi u kritičnom stanju.


Zdravstveno stanje policajke Edine Hindić (1984), koja je smeštena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju u Sarajevu, izuzetno je teško pošto je ona u bolnicu primljena sa povredama glave, vrata, grudnog koša i trbuha, navode federalni mediji.

Portparol Kliničkog centra Biljana Jandrić potvrdila je Srni da je Hindićeva dovezena u ovaj centar sa povredama glave, vrata, grudnog koša i trbuha koje je zadobila u eksploziji.

"Njoj su drenirana oba plućna krila jer ima pneumotoraks i slobodne tečnosti i vazduha u trbuhu. To su teške povrede i ona je još u operacionoj sali", rekla je Jandrićeva i dodala da su ranjenoj policajki iznad desnog očnog kapka lekari izvadili geler.

"Hindićeva još ima frakturu leve šake i u gornje vilice. Međutim, najteže su povrede pluća i stomaka", dodala je Jandrićeva.

Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao daljinskim upravljačem.


Policijska stanica u Bugojnu je veoma teško oštećena, automobili koji su se nalazili u blizini su spaljeni, dok su od siline detonacije popucali prozori na zgradama udaljenim i do 300 metara od policijske stanice.

Čaušević je od ranije poznat organima gonjenja zbog vršenja krivičnih dela, a kako je javila Federalna TV, on je povezan sa Rustempašićevom grupom, optuženom pred Sudom BiH za terorizam.

Srna u policiji saznaje da je ranije u Islamskom centru Bugojno Čaušević verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića.

Zbog izvršenja krivičnog dela terorizma do sada je privedeno nekoliko osoba, koje se, kako navodi Federalna TV, dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

Od siline eksplozije, koja je probudila i uznemirila građane Bugojna, na zgradi policije i obližnjim zgradama razbijena su stakla, a uništeno je i nekoliko parkiranih automobila.

Agencija Rojters, pozivajući se na izjavu policijskog funkcionera iz Sarajeva, navodi da je u trenutku eksplozije u zgradu bilo oko 25 policajaca, pošto je u to vreme bila predaja smene, i da još nije potpuno jasno da li je eksplozivna naprava bila postavljena ili je bačena na zgradu.

Većina zvaničnika u BiH i policijska misija Evropske unije oštro je osudila napad.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić najoštrije je osudio napad i uputio izraze saučešća porodici poginulog policajca. Ministar za bezbednost BiH Sadik Ahmetović izjavio je u Bugojnu da je ovo "klasični teroristički akt" i "napad na instituciju države".


Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije, izjavio je da će državni tužilac voditi uviđaj i pozvao građane na strpljenje, izražavajući nadu da će ovaj slučaj biti uskoro rešen. "Svi se moramo boriti protiv terorizma, koji nije samo problem institucija za sprovođenje zakona već i šire društvene zajednice", izjavio je lider SDA i predsedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić, koji je posetio Bugojno.


Šef policijske misije, komesar Štefan Feler, izrazio je duboku zabrinutost zbog, kako je rekao, podmuklog čina nasilja, u kojem je jedan policajac izgubio život i upozorio javnost na moguće spekulacije kada je reč o motivima i pozadini ovog incidenta.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online