Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
00:11
Vesti A

Bruka diplomatije u BiH: Zbogom, predsedniče, stigao nam Nole

Diplomatski skandali, politički gafovi, gruba kršenja protokola i nedopustivi istupi nisu retkost među zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, utvrđuje N1.

Reuters
Svi diplomatski skandali u BiH

Poslednji skandal je slučaj Velida Hamdičevića, konzula u Parizu, koga je zbog zlupotrebe položaja gonilo pošle godine i domaće i strano pravosuđe, na osnovu sumnje da je pomagao trgovinu ljudima.

- Posmatrajući diplomatiju kao legitiman deo stranačkog plena, svi članovi Predsedništva BiH su imali koristi od toga što su imenovanja diplomata isključivo u njihovim rukama da kriterijumi nikada nisu postojali, i da se bukvalno dešavalo ono što mi kažemo, da se ljude kupi s ulice i stavlja ih se na najodgovornije poslove u diplomatskoj mreži - kaže Nedžma Džananović, profesorka na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U vezi sa diplomatijom, zapamćeno je i da je 2010. godine tadašnji predsedavajući Veća ministara BiH Nikola Špirić odbio da prisustvuje delu konferencije o Zapadnom Balkanu kada su se obraćali predstavnici Kosova.

Savetnica za medije Biljana Bokić je 2011. godine tokom posete tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića Banjaluci grubo prekinula Tadića i Milorada Dodika, i to baš u trenutku kada je predsednik Tadić trebalo da odgovori na postavljeno pitanje. Upravo tada je stigao teniser Novak Đoković.

- Izvinjavam se, završavamo konferenciju za novinare, stigao je Novak Đoković, dozvolite da ga dočekamo - rekla je Bokić.

Bez najviše počasti Mandeli

Potez koji su osudili mnogi bila je odluka Predsedništva BiH u decembru 2013. da na komemoraciji povodom smrti Nelsona Mandele u Johanezburgu prisustvuje samo ambasador BiH u Kairu Borivoj Marojević, piše N1. Komemoracija je okupila 60-ak svetskih lidera, među kojima je bio i predsednik SAD Barak Obama. Nijedan od tri predsednika BiH nije smatrao bitnim da oda počast borcu protiv aparthejda.

Tanjug/AP
Izetbegović "dočekao" Erdogana

Skandaloznim je ocenjen i potez člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je u nekoliko navrata predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana nazvao "svojim" i "našim" predsednikom.

Tako je bilo tokom promocije Erdoganove knjige "Rađanje lidera" u Visokom 2014. godine.

- Ovde u Visokom, u Sarajevu, svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvom muslimanskom lideru. Zato dignite visoko zastave u Konji za našeg lidera Tajipa Erdogana, za našeg predsednika - glatko je rekao Izetbegović, član Predsedništva BiH.

Gafovi su obeležili su karijeru i bivšeg ministra spoljnih poslova Zlatka Lagumdžije. Rezolucija o Siriji kojom se osuđuje nasilje u toj zemlji iz 2012. dobila je od BiH zeleno svetlo na Generalnoj skupštini UN. Instrukcije je dao Lagumdžija, iako Predsedništvo BiH o tome nije imalo usaglašen stav, a BiH je trebalo da bude suzdržana.

Godinu dana kasnije, u celom regionu je odjeknuo novi Lagumdžijin skandal. Na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku nije bio prisutan kada je govorio tadašnji generalni sekretar Ban Ki Mun, a utrčao je u salu u trenutku kada se obraćao američki predsednik Barak Obama.

Za 25 godina bilo je dovoljno vremena da se celokupni aparat u BiH izgradi na znatno profesionalnijoj i uređenijoj osnovi, a ne politizaciji i etničkoj parcijalizaciji koja sada dominira, zaključila je politikolog Nedžma Džananović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online