Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.04.2017.
00:11
Vesti A

Sramno poređenje Šantića i ustaše

Premijer Aleksandar Vučić, koji u Mostaru predvodi državno-privrednu delegaciju Srbije, prisustvovao je u ponedeljak uveče večeri lidera regiona, a juče je učestvovao na Međunarodnom sajmu privrede.

Tanjug
Vučić na sajmu u Mostaru sa Mladenom Ivanićem

Pre otvaranja sajma Vučić je u Mostaru obišao rodnu kuću književnika Svetozara Ćorovića, u kojoj je preminuo pesnik Aleksa Šantić i rekao da bi voleo da ovaj književnik i, pre svega, čovek koji je nosio slobodarsku misao, dobije zasluženu pažnju i pravo mesto, ne samo u Mostaru, već i u Srbiji.

- Voleo bih da neke škole koje su nosile ime Alekse Šantića ponovo nose to ime. Posebno mi je žao što je deo ulice Alekse Šantića preimenovan u ulicu Mile Budaka (hrvatski književnik i političar, najpoznatiji kao glavni ideolog ustaškog pokreta). Porediti Šantića i Budaka prosto je greh, sam po sebi - rekao je Vučić.

Na meniju problemi

Vučić je preneo je da je tokom večere bilo reči i o evropskom putu svih zemalja na Zapadnom Balkanu.
- Razgovaralo se otvoreno o svim problemima koji postoje i bilo bi nečasno da govorim o svim detaljima. Bilo je reči o problemima u BiH, ali i uopšte na Zapadnom Balkanu. Na večeri se moglo videti koliko otvorenih i nerešenih pitanja ima - kazao je on.
Vučić je naglasio da problemi mogu da se reše samo razgovorima i da je to za građane regiona najvažnije.

Veruje, dodao je, da će taj, ne samo veličanstveni pesnik s kraja 19. i početka 20. veka, već i čovek koji je unosio slobodarsku misao kroz časopis "Zora" i na sve druge moguće načine, u naš narod i sve druge narode, dobiti zasluženu pažnju i pravo mesto i u Mostaru i u Beogradu i na svakom drugom mestu.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije dalje pomagati srpske organizacije u Mostaru, kao i izgradnju Sabornog hrama, ali i ljude koji organizuju "Šantićeve svečanosti" da to mogu da učine na bolji i primereniji način.

Vučića je kroz "Kuću Ćorovića", u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i spomenik Aleksi Šantiću, proveo Goran Kosanić, generalni sekretar SPKD Prosvjeta u Mostaru.

Srpski premijer se potom sastao sa Denisom Zvizdićem, predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine. Vučić je bilateralne susrete započeo u ponedeljak sastankom sa Filipom Vujanovićem, predsednikom Crne Gore, da bi zatim razgovarao sa Mladenom Ivanićem, predsedavajućim Predsedništva BiH i sa Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsedništva.
Vučić je u Mostar stigao dan posle pobede na predsedničkim izborima, zbog čega je veliko interesovanje za njegove izjave i susrete.

Agrokor je muka tri države

Premijer Vučić izrazio je u Mostaru bojazan da će Agrokor biti veoma teška tema, ne samo u Hrvatskoj i BiH, već i u Srbiji. Preneo je da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem na večeri dugo razgovarao o Agrokoru.
- Hrvatska vlada preduzima šta može, a mi ćemo da vidimo, iako su nam vezane ruke, šta je to što mi kao vlada i kao zemlja možemo da učinimo. Plašim se da su tu stvari otišle predaleko i da su bilansi Agrokora mnogo gori nego što je bilo ko mogao da očekuje - objasnio je Vučić.
On je rekao da država nije svemoćna, ali da će nastojati da se uradi sve što može da se zaštite zaposleni.
- Ali, nisam siguran da postoji čarobni štapić koji bi te probleme rešio, niti sam čuo tako moguća rešenja - ukazao je Vučić.
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Mostaru da je obavestio Vučića i Denisa Zvizdića o sudbini Agrokora.
On je naveo da Hrvatska želi da utvrdi način kako da se obezbedi nova likvidnost kompanije i mogućnost isplate potraživanja prema dobavljačima, normalno funkcionisanje kompanija u okviru koncerna i sigurnost zaposlenih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online