Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Zločin na koji svi žmure

Služenjem parastosa, paljenjem sveća i polaganjem cveća, delegacija preživelih, porodice poginulih i predstavnika boračkih i drugih organizacija RS obeležile su ovog vikenda na gradskom groblju Počile u Bijeljini 25 godina od Tuzlanske kolone - svirepog napada na kolonu JNA kada je zverski ubijeno najmanje 59, a ranjeno 44 vojnika.

youtube.com/Elta HD
Polaganje vijenaca u Bijeljini

- Srpski oficiri i vojnici u Tuzli stradali su bez trunke svoje krivice i samo zato što su bili u uniformi JNA, koja je bila legalna i legitimna da brani ustavni poredak. Pobili su ih pripadnici Zelenih beretki, tuzlanskog MUP-a, TO i Patriotske lige. Potomci onih koji su u Drugom svetskom ratu bili u handžar divizijama, i činili zla srpskom narodu zajedno sa ustašama NDH - istakao je ministar za boračka pitanja u Vladi RS Milenko Savanović.

Za zločin protiv pripadnika JNA niko nije odgovarao, a ove godine, zbog bezbednosnih razloga, porodicama nije bilo moguće ni da zapale sveće na mestu gde se ovaj zločin i dogodio.
Da podsetimo, u napadu na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačila iz kasarne Husinska buna učestvovalo je oko 3.000 pripadnika Patriotske lige i MUP-a BiH pod kontrolom muslimana, a sam prenos napada je direktno prenosila lokalna televizija.

Jedan od prvih, ali i najsvirepijih zločina na prostoru nekadašnje JNA imao je za epilog najmanje 50 poginulih i 44 ranjenih, ali ovaj slučaj ne samo što nikad nije bio predmet interesovanja Haškog tribunala, već i jedini optuženi, Ilija Jurišić, prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora, marta prošle godine je pravosnažno, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, oslobođen krivice zbog nedostatka dokaza.

Predsednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić kaže da je do sada u više navrata dostavljao kompletnu dokumentaciju ne samo o zločinu kod Tuzle, već i brojnim drugim, uključujući i napad kod Dobrovoljačke ulice u Sarajevu.

- Dao sam u ruke i predstavnicima Haškog tribunala i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, i Državnom tužilaštvu Hrvatske i Tužilaštvu BiH. Međutim, do danas niko nije odgovarao. Na kraju su porodice žrtava i preživeli doživeli da Jurišić bude oslobođen i to zbog navodnih nedostatka dokaza. Ne znam šta je još bilo potrebno od dokaza da pravda stigne zločince - ističe Dukić.

Spomen-ploča

U obraćanju ispred Spomen-kosturnice u Bijeljini, gde je sahranjeno 25 ubijenih vojnika kod Tuzle, ministar Savanović je kazao i da će se i dalje insistirati na postavljanju spomen-ploče sa imenima svih ubijenih mladića tog dana, ali i da se ovaj tužan datum obeleži na mestu gde se i dogodio, što ove godine, tvrdi, to nije bilo moguće.
- Oni hoće po svaku cenu da prikažu da tu nije bilo žrtava i da je to, kako kažu, prenaduvan i izmišljen zločin - ocenio je Savanović.

Vojska je mogla da nas spase

Jedan od onih koji su preživeli ovaj pokolj Miodrag Vukmirica ranije je opisao šta se tog dana događalo.

- Prvi pucanj, kako je dalja istraga pokazala, desio se baš gde sam ja nastradao. Bio sam u vidno obeleženom bolničkom pincgaueru. Ko je prvi zapucao, verovatno niko nikad neće saznati. Ja samo stalno pričam nešto što se može videti na video-snimku - priseća se Vukmirica, koji je tada, na redovnom odsluženju vojnog roka ranjen, a zatim i 50-ak dana proveo u zarobljeništvu.

- Da je Armija nešto htela, mogla je kao i naredni dan, kad se aerodrom selio, da podigne avione i da zapreti, mogli smo i da izađemo peške pored vozila, a ne da budemo kao glineni golubovi u vozilima. Ja sam stvarno imao sreću što me je zarobio komandant civilne policije i videvši da sam redovan vojnik iz vojne knjižice rekao da me ostave na stranu, pa su mi posle toga stanari zgrade ukazali pomoć - kazao je on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online