Petak 23. 6. 2017.
Washington
180
 • Chicago
  250
 • New York
  200
 • Belmont
  180
 • Atlanta
  230
 • Boston
  280
 • Firt
  220
 • Denver
  230
 • Detroit
  230
 • Dover
  250
 • Hartford
  220
 • Orlean
  250
 • Helena
  260
 • Ren
  160
 • Honolulu
  280
 • Las Vegas
  390
 • Portland
  290
 • Salem
  240
 • Santa Fe
  270
 • Tampa
  260
 • Topeka
  260
0
Ponedeljak 19.06.2017.
00:10
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (19): Ne želim da se svetim

U neko doba, dok su okupljeni čekali da počne emitovanje filma, u salu uđoše i petorica-šestorica nabildovanih mrkih momaka i sjedoše tamo u zadnji red - govori Amir Reko o neprijatnosti koju je nedavno doživeo na promociji dokumentarca "Makedonac" i Pokreta Most 21 u Foči.

B. Simonović
Da se ne zaboravi: Amir Reko postavio spomen-ploču u svojoj spaljenoj kući

Naručeni batinaši

Meni je to odmah bilo sumnjivo - brzo sam shvatio ko su, ko ih je poslao i kakva im je namjera. U nedavnom razgovoru, koji sam malo prije tog skupa u Foči imao na televiziji sa novinarom Senadom Hadžifejzićem, on me, pored ostalog, pitao da li znam ko je ubio moju majku i moje rođake, da li je neko od tih još živ.

Rekao sam da znam ko je počinio taj svirepi zločin u Gudelju, da pouzdano znam da su to počinili pripadnici vojne policije Republoike Srpske, da je jedan od zločinaca iz te družine Fočal Nenad Tomov Blagojević još živ, eno ga u Kanadi - znam tačno i gdje živi - predvodi tamo jednu četničku organizaciju, a da su svi ostali, po mojim saznanjima, kasnije izginuli. Kazao sam takođe da ne želim da se svetim, da sam dao dokumentaciju i sve prepustio pravosudnim organima, ali to sve ide nekako sporo i traljavo.

Kako je taj intervu sigurno viđen i u Foči, nesumnjivo je da je ta informacija doprla do rođaka i pajtaša tog zlikovca, da je to čuo i njegov brat, koji je, kako čujem, sada moćan i uticajan u u ovom gradu, pa nije teško zaključiti ko je tog dana i s kakvim ciljem poslao te momke da naprave incident.

Jedan od te zlovoljne nabildovane družine, trenutak prije nego što je počelo emitovanje filma, priđe meni i pita da li možemo nasamo da porazgovaramo. Pristanem, naravno:

- Znate li Vi da je danas Veliki četvrtak i da Vi danas ovdje ne možete da vrijeđate osjećanja Srba? - pita on.

- Znam da je četvrtak, ali ne znam da je veliki - odgovorim mu i kažem da mi nije cilj da bilo koga vrijeđam. Uostalom, tu je i sveštenik, dekan Bogoslovskog fakulteta, gospodin Đogo, koji sigurno zna koji je i kakav svetac danas, odnosno da li ja na ovaj način nekoga vrijeđam.

Umiješao se onda i Đogo, dođe do prepirke među njima, umiješaše se i ostali Srbi koji su došli da pogledaju taj film, dođe i do svađe i ja vidim da je đavo odnio šalu, prekinem sve to i kažem da ćemo doći drugi put.

Meni je to ipak medijski koristilo, dobro je da ima otpora, da se jasno zna, čuje i vidi gdje je ko, a ovo u Foči je nesumnjivo bila organizovana provokacija. Oni znaju da se ja nikoga ne plašim, da hoću i da mi basta javno da kažem i prozovem zlikovca pred čitavim svijetom, a prvenstveno zbog toga da bih potvrdio i dokazao moje uvjerenje da su pojedinci napravili zločine, a ne cio narod - da je za mene zločinac Srbin, po imenu taj i taj, a ne cio srpski narod.

Fočaci su dobri ljudi

Sve to, naravno, mene nije ni najmanje pokolebalo. Ja i dalje vjerujem da i u Foči žive, u velikoj većini, dobri i časni ljudi, koji više neće da trpe ničije, pa ni svoje zlotvore. To je ono što mene hrabri i daje mi snagu da istrajem, zbog čega me traže i podržavaju mladi ljudi sa svih strana, oni koji više ne pristaju na mržnju, ne nasjedaju na zloslutne priče iza kojih stoje nečiji lični, šićardžijski interesi. Zato će Amir Reko, odnosno Makedonac, kako me zovu po tom dokumentarnom filmu, sigurno ponovo doći i u Foču.

Velika bitka za čoveka

Idemo u Međugorje, na tamošnji teološki fakultet gdje će biti i tamošnji hrvatski uglednici. I tamo ćemo prikazati taj film i udariti temelje Mosta. Poslije toga idemo u Višegrad, pa redom, nastojaćemo da obiđemo sva veća mjesta i gradove u Bosni i Hercegovini.

To je, dakle, sad jedna moja, jedna naša velika bitka za čovjeka, za istinske ljude koji su se pogubili u ovom haosu - bitka u koju bih da uključim sve one koji slično misle i osjećaju, koji slično žele. Ja se nadam da ćemo sa tom pričom, sa tom idejom, do početka iduće godine obići i Mostom povezati sve važnije gradove i centre u Bosni i Hercegovini. Onda ćemo pobornike te ideje sabrati na jednom mjestu - da li u Banjaluci, da li u Sarajevu, svejedno - i vidjeti gdje smo.

Tu ćemo procijeniti da li je pokret Most 21 toliko zreo i ojačao da se možda može upustiti i u političku borbu u Bosni i Hercegovini. Ako procijenimo da smo toliko ojačali da možemo ozbiljnije ugroziti sadašnju vlast - a nama je u krajnjem cilj skidanje ove ovakve nakaradne, zločinačke vlasti koja počiva i održava se na nacionalitetima, u suštini na izazivanju sukoba, širenju straha i mržnje jednih prema drugima na nacionalnoj osnovi - mi ćemo zaplivati i u političke vode. Ako, pak, procijenimo da za to još nemamo dovoljno snage, ostaćemo što smo i bili, pokret, trava koja još treba da raste i buja dok ne staše i ojača.

Druženje sa ravnogorcem

Nakon tih neprijatnosti u Foči, otišao sam u Višegrad i - teško će mi to iko povjerovati - preko mojih prijatelja i veza iz JNA, tamo sam se sastao i razgovarao lično sa vođom Ravnogorskog pokreta Mirom Jeremićem. Dvojica mojih prijatelja, Jeremić i ja sjedimo u kafani i razgovaramo! Potpuno normalno, kao ljudi, šalimo se, viceve pričamo! Kad me saslušao i čuo šta radim i kakve su mi namjere, taj čovjek mi je dao garancije i rekao da mirno i bez ikakve brige i zazora mogu da dođem u Višegrad i javno narodu kažem šta želim. Dogodilo se, dakle, ono što niko koliko do juče nije mogao zamisliti ni u ludilu: meni je vođa Ravnogorskog pokreta otvorio vrata i ja sada sa Mostom dolazim u Višegrad! Ja znam da će u Federaciji nastati haos kad ja to napravim u Višegradu jer oni ne vjeruju ili neće da vjeruju da ja to mogu, da je to uopšte moguće - samouveren je Amir Reko.

Sutra - Rat i mir kapetana Amira Reka (20): Dom zakrvljenih staraca

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Nik Vujičić (36)
GUBITNIK
Zoran Babić (46)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Osećate se romantično i strastveno danas. Ako se pojavi neki razdor između vas i vaše voljene osobe, sada je pravi trenutak da to premostite. Zašto je ne izvedete na neku večeru u restoran? Možda je to upravo ono što vam je potrebno da bi ponovo razbuktali strasti. Druga strane će biti sasvim oduševljena.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Možda ste malo nesigurni i ne znate u šta da verujete trenutno. Vas um je prepun pitanja i protivrečnosti. Pokušajte da prihvatite činjenicu da pronalaženje svrhe života može da potraje čitavu vecnost. Niko od vas ne očekuje da imate odgovore na sva pitanja, pa zašto bi i morali? Opustite se i uživajte u trenutcima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Danas ćete se osećati malo loše. Niste umorni, samo ste iscrpljeni od napora koji ste ulagali na posao u poslednje vreme. Ovo je znak stresa i indikator je da vam je stvarno potreban slobodan dan da se isključite iz svega. Zaboravite na posao koji ste planirali za danas. Opustite se, i posvetite samo sebi.
KURSNA LISTA
 • EUR =
  122.44 din.
 • AUD =
  80.64 din.
 • CAD =
  80.78 din.
 • SEK =
  12.57 din.
 • CHF =
  112.4 din.
 • GBP =
  140.48 din.
 • USD =
  109.13 din.
 • HRK =
  16.51 din.
 • BAM =
  62.6 din.
 • 2017 © - vesti online