Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
17:46
Radio Slobodna Evropa A

Crna Gora bila agresor na Hrvatsku?

Iako je prošlo nekoliko dana od objavljivanja informacije da će se u hrvatskom Saboru naći Predlog zakona u kome se, između ostalih, kao agresor na Republiku Hrvatsku tokom ratnih devedesetih označava i Crna Gora, još uvek nema reakcije zvanične Podgorice.

Reuters
 

Negativne reakcije Beograda

Hrvatska Vlada je početkom avgusta usvojila "Predlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji", koji bi, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebalo da omogući "celovit i jednostavniji način regulisanja prava branitelja".

Pritom se učešće branitelja, u ratu devedesetih, stavlja u kontekst agresije na Hrvatsku "koju je izvršila Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija i paravojne postrojbe iz Bosne i Hercegovine...". Ovakva formulacija je izazvala negativne reakcije Beograda i lidera srpske manjine u Hrvatskoj.

Radi se o pravnom nonsensu

Profesor Međunarodnog prava Blagota Mitrić, ne ulazeći u ocenu suštine, kaže da se radi o pravnom nonsensu.

- Politički stavovi se ne unose u zakone, a ovde se radi o klasičnom primeru političkog stava. Kada za neku državu kažete da je agresor bez ikakvog postupka, to je politički stav, a on nije zakonska materija. Meni je besmisleno da, sa pravnog stanovišta, govorim o tome jer to zna svaki pravnik-početnik. To može biti stav partije. Može biti, čak i stav Vlade. Ali, to se rešava pred sudovima - šta je agresija i ko je agresor - kaže Mitrić.

- Oni ne mogu proglašavati Crnu Goru (i Srbiju) da su kao subjekti međunarodnog prava bili agresori na Republiku Hrvatsku, jer one u to vreme nisu ni postojale kao suverene i samostalne države koje su subjekti međunarodnog prava. One su bile jedinice u okviru federativne države ili ostatka bivše federacije. Znači, to je i procesno i materijalno neodrživo - zaključuje Mitrić.

Crnogorska zajednica u Hrvatskoj se ne oglašava...

Crnogorska zajednica u Hrvatskoj nije se oglašavala, a na upit RSE predsednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Danilo Ivezić kaže da ova organizacija nema zvaničan stav i da ne želi da se meša u ovo pitanje, a da je tekst zakona još uvek u proceduri.

- To je istina. Crnogorci su išli na Dubrovnik, Crnogorci su bili i na ostalim ratištima u Hrvatskoj - kaže Ivezić koji naglašava da se radi o ličnom stavu.

Podsetimo, 1.oktobra 1991. počeo je napad JNA na Dubrovnik. U napadu su kao deo te armije učestvovali rezervisti iz Crne Gore, kao i pripadnici rezervnog sastava crnogorske policije. Prema podacima NVO iz Crne Gore i regiona koje istražuju događaje sa početka 90-tih godina prošlog veka, tokom napada na Dubrovnik poginulo je 194 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online