Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.09.2017.
11:00
Vestionline, Tanjug A

"Nikad nije bilo teže biti Srbin u Dalmaciji!"

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, danas je, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku, prisustvovao ustoličenju novoizabranog dalmatinskog vladike Nikodima.

M. Karović
Srbi masovno napuštaju Hrvatsku: Miodrag Linta

- U Dalmaciji nikad nije bilo lako biti Srbin. Danas je čini se teže nego ikad. Vladika Fotije je u prethodnom veoma teškom periodu odolio mnogim iskušenjima i kao duhovni pastir na ovom prostoru ostavio dubok trag. Mnoge crkve su obnovljene što je doprinijelo boljoj vezi Eparhije Dalmatinske sa ljudima u dijasporim koji sada sve češće koriste priliku da se okupe u zavičaju - rekao je Linta i uputio čestitke vladici Nikodimu na ustoličenju u tron Episkopa dalmatinskih.

Linta je, kako je saopšteno, ocenio da je položaj Srba u Dalmaciji i šire u Hrvatskoj veoma težak i oni su faktički građani drugog reda. 

Prema njegovimm rečima, glavni razlozi su diskriminacija od strane vlasti i delu zakonodavstva. 

- U Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da država garantuje jednaka prava svim svojim građanima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zbog toga Srbija ima posebnu obavezu da aktivnom politikom pomogne opstanak preostalih Srba na svom vekovnom području. Potrebno je definisati dugoročni plan pomoći i podrške našem narodu - rekao je Linta, koji smatra da će Srbi u suprotnom postepeno nestati.

U poslednjih desetak godina, naveo je on, sve veći je broj Srba koji se iseljavaju u Srbiju, a posebno u poslednjih 5-6 godina "zbog novog talasa ustaštva".

Linta smatra da Srbija ima pravo na reciprocitet, jer je Beograd omogućio ulazak hrvatskog kapitala u Srbiju i zato je najprirodnije da sada insistiramo da se omogući nesmetan ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku i otvaranje srpskih firmi, posebno na krajiškom području. 

- Na taj način bi se omogućilo zapošljavanje srpskih povratnika i pokretanje ekonomskog razvoja krajiškog područja, što je jedan od preduslova za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima - zaključio je Linta.
 

POVEZANE VESTI

Subota 30.09.2017. 15:58
Šta da vam kažem na ovo sem da je dugo dugo već :nikad nije teže bilo Srbin biti i ne samo u Dalmaciji.
Nedelja 01.10.2017. 17:54
Тешко је бити данас Србин било гдје...не само у Далмацији, хрватској, него чини ми се и у самој Србији!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online