Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
14:47
Vesti A

"Vesti" pitaju: Da li je Kapetan Dragan zaslužio osuđujuću presudu u Hrvatskoj?

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan (62), osuđen je nedavno u splitskom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Pitali smo naše zemljake širom Evrope šta oni misle o toj presudi. Evo šta su nam odgovorili.

Tadija Vasiljković
Troa, Fracuska

- Ne! Mnogi su radili svašta, na svakoj strani je bilo zločina. Ne znam koji su stvarni njegovi zločini, ne znam koliko je imao komandne odgovornosti, ali znam da u ratnim legitimacija ima svačega, a i da se na nekome moraju slomiti kola. Hapšenje je bilo po hrvatskoj direktivi, suđenje je bilo u Hrvatskoj, naglašavam, političko suđenje, i tu je morao biti osuđen, ništa drugo nije dolazilo u obzir, takva je klima.

Petar Pepi Petrović
Pariz, Francuska

- Ne, nikakvu kaznu. On nikog nije ubio, nikad ni na koga pucao, nikome nije naredio da čoveka ubije. On je, kako sam čuo i razumeo, a razgovarao sam sa vojnicima koji su bili uz njega, ljude učio kako da se bore, učio ih vojničkim veštinama. Rekli su mi da nije snagator, nije siledžija, nije mrzitelj, osvetnik. Došao je da pomogne svom narodu. Sve ostalo je politika.

Radenko Blagojević
Hanover, Nemačka

- Koliko sam pratio to suđenje, presuda je pala bez dokaza i svedoka. Kada su u ptanju Srbi neobjektivnost hrvatskih sudova već je poznata iz ranijih suđenja. Ne verujem da je Kapetan Dragan izvršio bilo kakve zločine, jer, on je profesionalni vojnik sa završenom vojnom obukom u Australiji, a profesionalni vojnici nigde se u svetu ne uče da prave zločine.

Zoran Veličković
Hanover, Nemačka

- Kapetan Dragan nije zaslužio osuđujuću presudu, jer se radi o montiranom političkom procesu. Hrvati su od njega napravili simbol neprijatelja hrvatskog naroda, i onda su, kao takvog, morali da ga osude. On je kao stručno vojno lice radio na obrazovanju srpskih vojnika , a to ne može da se tretira kao ratni zločin. Osudili su ga da bi opravdali svoja ratna nedela.

Dragan Gavrić
Vintertur - Švajcarska

- Kao dete sam vaspitan i odgojen da budem Krajišnik, a Hrvati nisu imali pravo da sude ni jednom jedinom Srbinu, a kamoli kapetanu Draganu. Srbi u Dalmaciji su jedan od najstarijih naroda na tom području i branili su za vreme Tuđmanove politike svoje ognjište kako su mogli i umeli.

Sava Ilić
St. Galen, Švajcarska

Građanski rat u bivšoj Jugoslaviji nisu nametnuli Srbi, kao što nijedan rat u svojoj istoriji koji su vodili nisu izazvali, nego su se uvek branili! Ali su na kraju uvek podnosili najveće žrtve, da li na frontu ili u palatama pravde svih sudova ovog sveta. Pravi primer nam je Haški tribunal, pa ne treba da se čudimo što su Hrvati osudili i kapetana Dragana bez osnove!

Miroslav Lekić
Beč Austrija

Smatram da kapetan Dragan nije smeo biti osuđivan. On nije poccinio niti jedan zloccin, dok su drugi koji su poccinili ratni zloccinci i čije su ruke krvave neosuđivani i na slobodi.

Jelena Pavlović
Beč, Austrija

Mislim da nije trebalo da bude ni izveden pred sud, a kamoli osuđen. On je samo činio sve kako bi spasao srpski narod od genocida.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online