Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
04:00
B. Simonović - Vesti A

Nečuveni skandal na Cetinju: Lozu Nemanjića izbrisali iz istorije

U Statutu Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore - Cetinje, u poglavlju u kojem su utvrđene delatnosti ove kulturne i duhovne ustanove, obuhvaćene su, dakako, i crnogorske dinastije. Sve, osim Nemanjića, čiji je rodonačelnik rođen u Podgorici, a oni vladali Zetom, tadašnjom srpskom državom na ovim prostorima, gotovo dva veka!

B. Simonović
Zgrada Vladinog doma na Cetinju

U članu 7. ovog statuta, u kojem se nabrajaju delatnosti Narodnog muzeja, uz napomenu da ih obavlja "u skladu sa zakonom i osnivačkim aktom", doslovce piše: "Istraživanje, prikupljanje, stručna obrada i prezentacija muzejskih predmeta, koji se odnose na dinastije Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića".

Ovaj nečuveni skandal, koji se svakako ne može smatrati omaškom ili pravdati propustom birokratije, već pet i po godina opstaje u najvažnijem aktu ove ustanove i ko zna dokad bi tako i ostalo da na njega ovih dana nije skrenuo pažnju Cetinjanin Jovan Markuš, poznati hroničar i neumorni istraživač crnogorske prošlosti, duhovnosti i kulture.

Mitropolit proglašen za srpskog špijuna

Pravu sliku antinemanjićke, odnosno antisrpske histerije u Crnoj Gori, naročito otvoreno ispoljene u poslednje dve decenije, predstavlja priča o mitropolitu crnogorskom Nikanoru Ivanoviću kojeg je na taj tron iz Zadra lično doveo knjaz Danilo i za nepunu godinu đakonu na glavu stavio mitropolitsku mitru. To što se pred kraj života, malo pre atentata u kojem 1860. godine ubijen u Kotoru, zavadio sa mladim mitropolitom zbog supruge, kneginje Darinke, i što mu knjažev brat, opaki vojvoda Mirko, nije dopustio da prisustvuje knjaževoj sahrani, više, ne samo crnogorskih "novoistoričara", protumačilo je tvrdnjom da je Ivanović bio srpski špijun ubačen u Crnu Goru uz pomoć Rusa sa zadatkom da na ovom prostoru vaskrsne Svetosavlje o kojem, bajagi, do tada nije bilo ni pomena!

- Ovo zaista jeste za rubriku verovali ili ne. Jednostavno su izbrisali dva veka istorije! Narodni muzej Crne Gore je očigledno postupio u skladu sa dukljansko-montenegrinskom ideologijom, a ne u skladu s istinom i istorijskom naukom i precrtao Nemanjiće kao da ih nikad nije ni bilo na ovim prostorima i kao da ništa ne znače u crnogorskoj istoriji, kulturi i duhovnosti - kaže Markuš.

"Autori" Statuta se, naravno, pozivaju na Zakon o muzejskoj delatnosti i druge akte koji regulišu ovu oblast i ističu "da je Narodni muzej javni muzej kompleksnog tipa, što znači da je njegov osnivač država i da se njegov opus delovanja odnosi na četiri bitna segmenta, tačnije na istoriju, etnografiju, umetnost i arheologiju Crne Gore". U svim tim dokumentima, međutim, nigde ne piše da Nemanjiće treba ignorisati i zaobići.

Profesor Predrag Vukić, naučnik u Arhivu Crne Gore i jedan od poznavalaca crnogorske istorije, uloge i značaja Nemanjića u njoj, kaže da mu nije poznato da takva formulacija postoji u Statutu Narodnog muzeja Crne Gore.

- Nisam, međutim, nimalo iznenađen time, jer to je sasvim u skladu s politikom zatiranja svega što ima bilo kakav predznak srpstva i svetosavlja u Crnoj Gori - kaže Vukić.

On je potvrdio da su u skladu i u duhu ovog statuta postupili i istoričari Živko Andrijašević i Đorđe Borozan u svojoj monografiji "Crnogorske dinastije" objavljenoj pre nekoliko godina. Jovan Markuš objašnjava da je ta knjiga objavljena u izdanju Ministarstva kulture.

- Oni su sagledali politička, duhovna, socijalna i kulturološka kretanja Zete i Crne Gore u srednjem i novom veku kroz dinastičku istoriju Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića. Oni su, opet naglašavam, u skladu sa svojom dukljansko-montenegrinskom ideologijom, jednostavno izbrisali Nemanjiće kao dinastiju, odnosno "preskočili" dva nezaobilazna veka u istoriji Crne Gore - ističe Markuš.

U obrazloženju poglavlja o delatnostima Muzeja piše da je reč o poslovima "koji predstavljaju obavezni delokrug rada Narodnog muzeja, kao i poslovi koje Narodni muzej može fakultativno da obavlja radi stvaranja povoljnijih uslova za razvoj osnovne delatnosti". Nemanjića, za čudo, nema ni pod - "fakultativno"!

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online