Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
11:38
Al Džazira Balkans A

"Hrvatska ne zna gde je, kuda hoće, a ni kako"

"Hrvatska nije energetski samoodrživa jer ne zadovoljava svoje potrebe, a energetska politika je jedna od zajedničkih evropskih politika", piše Tomislav Šoštarić za "Al Džaziru Balkans".

pixabay.com
 

Nema strategije - ima li vizije?

Energetika je jedna od tri strateški najvažnije delatnosti za svaku državu jer bez energije, hrane i vode ne može podmiriti osnovne potrebe, osnove samoodrživosti.

Nekadašnja ministarka za zaštitu životne sredine Mirela Holi kaže da Hrvatska uprkos tome nema ni viziju, a još manje strategiju razvoja ni na jednom od tih polja, što znači da "ne znamo ni gde smo, a kamoli šta bismo hteli i kako to postići".

- Prema Izveštaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2016., najveći deo ukupne potrošnje električne energije proizveden je u Hrvatskoj (64,1 posto), dok je ostatak pokriven uvozom (35,9 posto) - ističe Holi.

Novac je potrošen, ali...

- Da nam EU metodologija nije priznala tzv. velike hidroelektrane kao deo kvote OIE (obnovljivi izvori energije), ne bismo ispunili EU ciljeve do 2020. godine. To i nije neko iznenađenje kada se ima na umu izostanak jasnih ciljeva i strateški pristup realizaciji ovih projekata. Novci su potrošeni, ali mi se nismo puno primakli realizaciji EU ciljeva - dodaje ona.

Energetiku, ističe Holi, treba gledati kao "kičmu" privrednog napretka, jer ne predstavlja samo zadovoljavanje potreba za energijom, već i priliku za drugačiji i dinamičan razvoj. Hrvatska nije energetski samoodrživa jer ne zadovoljava svoje potrebe, a energetska politika jedna je od zajedničkih evropskih politika s tri glavna cilja sigurnosti snabdevanja, konkurentnosti i održivosti.

Poželjna saradnja sa Srbijom, Mađarskom...

Energetski stručnjak Igor Grozdanović smatra da se treba fokusirati na obnovljive izvore, prvenstveno Sunce i vetar, kao i šumsku i poljoprivrednu biomasu, što u saradnji sa Srbijom, Mađarskom, BiH i Slovenijom, ističe, može biti regionalna priča.

- Iako je obnovljiva energija još uvek prilično skupa, vetar i solarna energija već danas su jeftiniji, a cena OIE biće sve manja. Treba uključiti i male proizvođače, odnosno proizvodnju energije na mestu potrošnje . kaže Grozdanović.

Celokupan tekst možete pročitati ovde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online