Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
18:35
Vesti A

Bombaš sa Slobinim ordenom

Bivši pripadnik Vojske nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dalibor Jauković (43) bacio je bombu u noći između srede i četvrtka, pola sata posle ponoći, na američku Ambasadu u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo. Identitet napadača, koji je prvo bacio bombu u dvorište ambasade, a nakon toga se razneo, ubrzo je utvrđen.

Tanjug/aP
Još nepoznat motiv napada

Prema navodima podgoričkih "Vijesti" Jauković je rođen u Kraljevu, a živeo je u Podgorici. Nije bio oženjen i nema porodicu. Podgoričani koji su ga poznavali navode da je radio u Kombinatu aluminijuma, gde je ostao bez posla, kao i da ga je "velika muka naterala da to uradi". U Udruženju boraca ratova Crne Gore od 1990. prokomentarisali su kratko:

- Pucaju ljudi zbog nepravde. Bio je hrabar na ratištu prilikom agresije NATO-a, dok je u miru bio zaboravljen. Živeo je teško nakon što je ostao bez posla. Možda je to prevagnulo.

Bezbedno osoblje

Ovim povodom oglasio se i podsekretar Stejt departmenta u Vašingtonu Stiv Goldstin koji je izjavio da motiv napada nije poznat. Američka ambasada u Podgorici saopštila je da su svi zaposleni u ambasadi bezbedni. Ambasada SAD je na Tviteru navela da je to utvrđeno posle "internog pregleda". Zahvalili su se crnogorskoj vladi na bliskoj saradnji, kao i policiji na profesionalnoj podršci u istrazi incidenta.

Mediji su preneli povelju o odlikovanju sa Jaukovićevog Fejsbuk profila, kojom je nagrađen "za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine" 1999. godine, posle NATO bombardovanja nekadašnje SRJ. U povelji se navodi da je Jaukovića u junu te godine odlikovao tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević. Sudeći po objavama na ovoj društvenoj mreži, bio je protivnik ulaska Crne Gore u NATO.

Policija je u saopštenju navela da su je građani obavestili o eksploziji koja se čula u blizini Ambasade SAD, te da su policajci nakon obilaska terena na obali reke Morače, pronašli beživotno telo. Dodaje se da je usled detonacije u dvorištu ambasade ostao krater na mestu na kome je bomba eksplodirala, ali da "nije pričinjena šteta na imovini ambasade".

Viša državna tužiteljka Crne Gore Tanja Čolan-Deretić, koja je izvršila uviđaj nakon događaja, rekla je za RTCG da su prikupljeni svi tragovi s lica mesta koji će biti poslati na veštačenje, dok je telo stradalog poslato na obdukciju.

Iz Uprave policije kazali su da je u pitanju ručna bomba - kašikara, prenosi portal CdM.

Ubio se slučajno?

Dalibor Jauković nije izvršio samoubistvo već se ubio slučajno kad je hteo da aktivira drugu bombu, objavio je Portal Analitika, navodeći da
procene istražitelja i bezbednosnih službi govore da je Jauković bacio prvu bombu na Ambasadu, da se potom sapleo i da ga je bomba slučajno ubila.
Dodaje se, uz pozivanje na policijske izvore, da je Jauković, nakon dolaska iz Kraljeva u Podgoricu, postao korisnik psihoaktivnih supstanci.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online