Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
16:02
Radio Slobodna Evropa A

"Gde je Đukanović, tu je moć"

Nakon više od 27 godina direktne ili indirektne vladavine u Crnoj Gori, predsednik najjače političke partije u Crnoj Gori Milo Đukanović namerava da ponovo institucionalizuje političku moć još jednim petogodišnjim predsedničkim mandatom, piše Radio Slobodna Evropa.

M. Karović
Milo Đukanović

Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS), najavljujući povratak na državnu scenu, saopštio je da očekuje pobedu u prvom izbornom krugu. Takođe, rekao je da nije želeo predsedničku kandidaturu, kao i da želi da zajedno sa ostalim granama vlasti radi na unapređenju demokratskih procesa.

- Ova odluka je izraz moje odgovornosti prema onome što su tekovine i potrebe budućeg razvoja Crne Gore - istakao je Milo Đukanović.

U prethodnih 27 godina Đukanović je imao šest premijerskih i jedan predsednički mandat, tri puta se povlačio sa državnih funkcija uz izgovore da želi da se posveti sebi i pokrene biznis. Svaki put se vratio.

Milo Đukanović je prvi političar u establišmentu nekadašnje komunističke Jugoslavije koji je 1997. otkazao poslušnost srpskom lideru Slobodanu Miloševiću. I tokom NATO intervencije protivio se Miloševićevoj politici rata sa celim svijetom, pružajući utočište tadašnjim liderima srpske opozicije od Miloševićevog progona i sarađujući sa Zapadom.

Referendumom 2006. izveo je Crnu Goru na put nezavisnosti, zatim otvorio pregovarački proces za članstvo u Evropskoj uniji i uspešno okončao proces integracija u NATO prijemom Crne Gore u Alijansu prošle godine. Uticao je da država prizna nezavisnost Kosova i razvio dobre odnose sa zemljama regiona.

Istovremeno, od strane političkih protivnika Đukanović je tokom svih tih godina, bio dovođen u vezu sa organizovanim kriminalom, švercom, optuživan je za omogućavanje bogaćenja njemu bliskih kontroverznih biznismena na račun države.

Uz to, Đukanoviću se spočitava da je omogućio sistemsko širenje korupcije u institucijama i davao zeleno svetlo za napade na nevladin sektor i slobodu medija. Politički protivnici ističu da Milo Đukanović kontroliše gotovo sve institucije u zemlji bez obzira na kojoj je funkciji - premijera, predsednika ili samo lidera DPS-a.

Politički analitičar i profesor Miloš Bešić ocenjuje za RSE da kandidatura Đukanovića označava, između ostalog, vraćanje njegovog političkog auteriteta i moći u institucije, ali to za Crnu Goru ne znači napredak.

- Đukanovićev izbor demonstrira tu pobedu politike kontinuiteta unutar DPS-a, odnosno održavanja postojećeg stanja. To znači da, u slučaju Milove pobede ne možemo očekivati nikakve suštinske promene u crnogorskom društvu. A po logici, gde je Đukanović tu je i moć, i imaćemo predsednika koji će aktivno učestvovati u političkom i naročito spoljnopolitičkom životu - ocenjuje Bešić.

Bešić veruje da će Đukanović tokom kampanje sebe predstavljati kandidatom prozapadnih vrednosti, dok će suparnike optuživati za antizapadnu orijentaciju.

- Sigurno da će Đukanović insistirati na tim podelama jer na njima DPS gradi svaku izbornu kampanju od 2006. Ali svaki sledeći izbori su pokazali da takav pristup ima sve manje efekta, a to su ubedljivo pokazali prethodni parlamentarni i predsednički izbori - smatra profesor Bešić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online