Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.04.2018.
10:48
Vestionline, Tanjug A

Ombudsman u Hrvatskoj: Na udaru Srbi i radnici

Hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović je u izveštaju za prošlu godinu upozorila na veći stepen socijalne distance i predrasuda prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i na opšte pogoršanje radnih prava.

Tanjug/Hina
Izveštaj o stanju u Hrvatskoj

Prema pripadnicima srpske nacionalne manjine prisutan je veći stepen socijalne distance i predrasuda, pa i mržnje, što dovodi do netrpeljivosti koja ne nailazi na osudu u društvu, stoji u izveštaju hrvatskog ombudsmana za 2017. godinu.

Lora Vidović ističe da se Srbi kolektivno izjednačavaju s agresorima odgovornim za rat zbog čega su izloženi vređanju, javnim prozivkama zbog manjinskih prava ili pozivima na nasilje, pa čak i napadima.

"Nakon više godina unapređenja odnosa između srpske manjine i većinskog naroda, primetno je pogoršanje odnosa, javnih pretnji i incidenata", piše u izveštaju koji je upućen Hrvatskom saboru.

Zaštitnica građana ističe da su srpski jezik i ćirilično pismo stigmatizovani, da su manjinski sadržaji na javnoj televiziji getoizirani u samo dve nedeljne emisije te da nakon napada na nedeljnik Novosti (glasilo SNV) "javnost nije na primeren način senzibilizirana o negativnim uticajima govora mržnje, niti informisana da i pripadnici nacionalnih manjina, kao poreski obveznici, takođe obezbeđuju budžetska sredstva koja im se dodeljuju te kako je pravo na slobodno, otvoreno i kritičko novinarstvo vrednost demokratskog društva".

Takođe se upozorava na nepoštovanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, posebno u ostvarivanju prava na proporcionalnu zastupljenost među zaposlenima u javnim telima, koja je prošle godine dodatno smanjena.

Udeo pripadnika manjina u pravosuđu i upravi iznosi 3,34 odsto, što je dvostruko niže od udela u stanovništvu, koji iznosi 7,67 odsto, prenosi glasilo SNV.

"Planovi zapošljavanja, doneti ranijih godina radi postizanja 5,5 odsto zastupljenosti, bili su sasvim nedelotvorni. Štaviše, u vremenu za koje su bili doneseni, njihov udeo u ukupnom broju zaposlenih dodatno je smanjen, što je među pripadnicima manjina pobudilo sumnje da su takve mere donošene samo radi stvaranja privida o udovoljavanju zahtevima za završetak pregovora o članstvu u EU, no bez stvarne ambicije da se zaista i ostvare", stoji u izveštaju.

Uprkos poboljšanjima na tržištu rada, i dalje nedostaju aktivne mere zapošljavanja ranjivih grupa, posebno starijih ljudi, velike su regionalne razlike u nezaposlenosti, kao i broj ugovora o radu na određeno vreme, rad bez plate ili uz plaćanje na ruke i neplaćeni prekovremeni rad, naglašava se u delu izveštaja koji je posvećen radnim pravima, području iz kojeg je zaštitnica građana u prošloj godini primila najveći broj pritužbi građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online