Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
12:11
Vestionline A

"Graditi što veći autonomni status za Republiku Srpsku"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi „Dejton dva“ doveo do raspada BiH, kao i da su stranci dosta uništili Dejtonski mirovni sporazum, ali da je, uprkos tome, potrebno boriti se i graditi što veći autonomni status za Srpsku.

Tanjug

- Svaka druga priča - o Dejtonu dva, Dejtonu šest - dovela bi do raspada BiH - naglasio je Dodik.

On je za "Srpski telegraf“ rekao da za Republiku Srpsku razumevanja ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na kojem su, kako je ocenio, velika odgovornost i veliki pritisci.

„Na njemu je velika odgovornost i veliki su pritisci. Na meni je pak da u nemogućim uslovima branim ideju i opstanak Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske potvrdio je da neće putovati na inauguraciju predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvu, koja se održava 7. maja u Moskvi, navodeći da je dan ranije Đurđevdan - njegova krsna slava.

- Moja slava je Đurđevdan, tu sam, kao svaki dobar domaćin i Srbin, i ostaću ovde - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u politiku ušao zbog košarke, koju je igrao u mladosti, jer je „zbog svega što je tada video“ bilo neminovno da se angažuje u društvenom radu, i naglasio je da je ponosan što je bio član Saveza komunista.

On je naveo da mu je najteži momenat u karijeri bio kada mu je, zbog odbijanja bespogovorne poslušnosti, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević skoro dve godine zabranio ulazak u Srbiju.

- Poslednji susret imali smo u Vili ’Mir‘, koja je kasnije bombardovana. Tražio je da podnesem ostavku na mesto premijera. Odbio sam. Mesec i po dana kasnije zabranio mi je ulazak u Srbiju - rekao je Dodik.

On je naveo da je, osim Franje Tuđmana, poznavao sve čelnike nacionalističkih stranaka koje su vreme raspada Jugoslavije imale dominantnu ulogu, a najnegativnije je ocenio lidera SDA Aliju Izetbegovića, za kojeg je rekao da je bio „zagriženi islamista“ koji je izazvao rat u BiH.

Prema njegovim rečima, Izetbegović je bio „lihvar koji je svima pokušavao da se dodvori, a u suštini je bio veoma zagriženi islamista“.

- Njegova ključna rečenica da će žrtvovati mir za BiH dovela je narode u rat u kom je izginulo 94.000 ljudi svih naroda i narodnosti - rekao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je istakao da mu je general Ratko Mladić „delovao odlučno, generalski i junački“ kada ga je upoznao 12. maja 1992. godine, prilikom usvajanja zakona o formiranju Vojske Republike Srpske.

Govoreći o prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Dodik je naglasio da poštuje to što je Karadžić zanemario lični komoditet zarad ideje o tome da „moramo da ostanemo uz svoj narod, ali da moramo da ostanemo ljudi“.

- Mislim da sam ja to uspeo - kaže Dodik.

On je dodao da se nikada nije upoznao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a da su kriminalci iz "Zemunskog klana“ hteli da ga smaknu.

- Međunarodna zajednica me je 1999. obavestila da su se u Banjaluci pojavila dvojica snajperista sa zadatkom da me ubiju. Pojačali smo bezbednost i to je sve - rekao je Dodik, navodeći da i sada ima pretnji "sa svih strana“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online