Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.02.2019.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Evropa na putu džihada

BiH je planirana da bude vojni poligon preko koga bi Islamska država povratila svoj uticaj i krenula na Evropu, a u tome im, svaka iz svojih interesa, aktivno pomažu i Turska i Evropska unija, tvrdi Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti, koji je na ovu opasnost ukazivao mnogo pre nego što je i zvanično potvrđena.

M. Karović
Dževad Galijašević

"Nevidljivi" teroristi

Komentarišući informaciju Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH da su u migrantskom talasu na ovu državu otkrivena i šestorica ljudi koji se povezuju sa terorističkim organizacijama, Galijašević tvrdi da je broj lažnih migranata - bivših boraca ID u Bosni daleko veći, ali je namerno "nevidljiv" za institucije u ovoj državi.

- Ta šestorica su i locirana zato što ne pripadaju onim radikalnim frakcijama koje su pod direktnom kontrolom zapadnih obaveštajnih službi i Turske. Šta ćemo sa svim onim pridošlim pristalicama oba Nusra fronta i HTS (Hajat tahrir ašam) koalicije koji su već stigli u Bosnu i niko ih ne dira? - pita Galijašević.

On takođe tvrdi da će ti islamisti u geopolitičkim igrama Zapada i Turske biti iskorišćeni da prostor Balkana pretvore u novi vojni poligon preko koga će s jedne strane uvek plašiti "zapadnu civilizaciju", a s druge biti oruđe u slabljenju ruskog uticaja.

- Direktno kontrolišući migrantsku krizu, Turska poslednjih godina smišljeno sprovodi "verski inženjering", tempirajući u obimu i meri kada joj odgovora, pokret muslimana ka zapadnoj Evropi - tvrdi Galijašević i dodaje da je jasan dokaz za ovu tvrdnju činjenica da institucije u BiH nikada nisu pokazale ozbiljnu volju da se suoče sa tim probemom.

Kao argument on pominje slučaj Nusreta Imamovića, jednog od komandanata ID.
- On je proglašen za jednu od najvećih bezbednosnih pretnji u svetu, a istovremeno Bosna protiv njega nikada nije raspisala crvenu, već samo plavu Interpolovu poternicu i to bez fotografije. Od oko 300 državljana BiH koji su i dalje u Siriji, samo je 21 osoba na crvenoj poternici, još 90 je na plavim, a ostali se verovatno vode da su na "turističkom putovanju" - ističe Galijašević.

Gde su nestali vojnici ID?

I Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosti iz Banjaluke smatra da zapadne sile pokušavaju da prostor Balkana nametnu kao potencijalno novo ratište Islamske države.

- Ne zaboravimo da američki geostratezi prostor Balkana gledaju kao deo celine sa severom Afrike i Bliskim istokom. Kad pratite šta se sve dešava, na pomalo zaboravljenom ratištu u Siriji, shvatite da nemamo razloga da budemo bezbrižni - upozorava Ćeranić.

On navodi je u priči o broju terorista unutar migrantskih tokova više "retorička nego realna dilema".
- Logično je pitanje šta se dogodilo sa čitavim jedinicama Islamske države i Al Kaide, koji su poraženi na Bliskom istoku. Gde su se izgubili svi ti vojnici? - pita Ćeranić i odgovara da najveći deo migranata upravo čine bivši vojnici, a da je veliko pitanje kako će se ponašati.
- Da li će se okrenuti nekom drugom, mirnodopskom načinu života, ili će u nekom momentu, na dati signal, reagovati i pokrenuti svoju borbu na drugim lokacijama, ne znamo. Možemo samo da strepimo i nadamo se da će službe bezbednosti svojski raditi svoj posao - navodi Ćeranić.

Licemerje Zapada

Predrag Ćeranić sumnja u ozbiljnost zapadnih sila da u potpunosti unište Islamsku državu jer, kako tvrdi, na delu pokazuju da rade nešto sasvim drugo.
- Da to zaista žele, zar bi im dozvolili da se ovako lako prebacuju u Albaniju, tamo nastave obuku i idu dalje preko Kosova i Crne Gore? - kaže Ćeranić i dodaje da se iz te činjenice lako izvlači zaključak ko je i iz kog interesa stvorio Islamsku državu unutar tada suverene Sirije.
- Sve do momenta dok se Rusi nisu direktno uključili, oni su pretili da zauzmu i Damask. Bez uticaja geopolitičkih interesa određenih zemalja i naftnih kompanija, ništa se ne bi dogodilo. Ne bi ni nastala ta tzv. Islamska država da nije bilo tog ekonomskog interesa - ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Migrantska ruta

Prema tvrdnjama aktuelnog ministra MUP BiH, šestorica terorista su "izolovana", a Mektić je izrazio strahovanje i da će mnogi od 70.000 migranata koji se trenutno nalaze u Grčkoj, a kreću se prema zemljama Evropske unije, odabrati rutu preko Zapadnog Balkana.
Galijašević kaže da je reč o opasnom planu "kolonizacije" Balkana.
- Ko može poverovati da neko želi da stigne u Evropsku uniju, ali tako što će prvo proći kroz jednu njenu članicu, Grčku, zatim drugu - Bugarsku, da bi do cilja stigao preko "slepe ulice", što je Bosna u svakom smislu - tvrdi Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online