Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.08.2010.
20:47 >> 22:31h
Tanjug A

Ideja o autonomiji Sandžaka - napad na teritorijalni integritet

Politički predstavnici Srba u Crnoj Gori nisu iznenađeni zahtevom iz Novog Pazara o obnavljanju autonomije Sandžaka, čiji bi sastavni deo bile i opštine na severu te države, dok predstavnici Bošnjaka kažu da su o toj ideji saznali iz medija.

Autonomna oblast Sandžak na crnogorskoj teritoriji obuhvatala bi gradove Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, a u Srbiji Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Prijepolje, Novu Varoz i Priboj.


Ideja o obnavljanju sandžačke autonomije ili Narodnog vijeća Sandžaka po ugledu na ZAVNOS iz perioda 1943. do 1945. trokom Drugog asvetskog rata, predviđena je Deklaracijom koju je usvojio Bošnjački sabor sredinom jula ove godine po okriljem glavnog muftije Muamera Zukorlića, a neposredno nakon konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje Ministarstvo za ljudska I manjinska prava Srbije ne priznaje.


Portparol Bošnjačke stranke, koja učeštvuje u vladi Crne Gore, Suljo Mustafić je ukazao da su Bošnjaci ''nedvosmisleno" podržali obnavljanje državne nezavisnosti Crne Gore, što znači poštovanje "međunarodno priznatih granica između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova".

Crnogorski Bošnjaci ne podržavaju autonomiju Sandžaka
 

Ideja o autonomiji Sandžaka nema podršku ukupne populacije Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, bez obzira na stranačku pripadnost, izjavio je danas funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mevludin Nuhodžić....

(dalje)


"Smatramo da kada je u pitanju regija Sandžak ne treba i ne odlučuju samo Bošnjaci, jer na tom području žive i Srbi, Crnogorci, Albanci i drugi narodi, što to pitanje stavlja u mnogo širi kontekst", naveo je Mustafić, preneli su podgorički mediji.


On se slaže da sandžačka regija predstavlja jedinstven i kompaktan prostor u geografskom, istorijskom, ekonomskom, ali i društveno-kulturnom smislu.
No, uspostavljene granice ne bi trealo da predstavljaju problem u slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala i ne bi trebalo da dovode u pitanje održavanje kulturnih, istorijskih, porodičnih ali, pre svega, ekonomskih veza.

Za najuticajniju opozicionu Socijalističku narodnu partiju (SNP) ideja o autonomiji Sandžaka predstavlja "napad na teritorijalni integritet i Crne Gore i Srbije".
Funkcioner SNP Predrag Bulatović je objasnio da ta stranka nema duple standarde kao aktuelna vlada u Podgorici i ocenjuje inicijativu o sandžačkoj autonomiji "napadom na teritorijalni integritet i Crne Gore i Srbije".

Predrag Bulatović

Bulatović je pozvao na odbacivanje i onemogućavanja svih sličnih ideja koje ugrožavaju celovitost Crne Gore i koje su sastavni deo tzv. velikodržavnih projekata.
"Jasno je da ta ideja ima za krajnji cilj odvajanje teritorija suverenih država Crne Gore i Srbije, a praksa nas uči da se, ono što se 1990-tih činilo nemogućim ostvarilo u praksi", naveo je on.


Bulatović je ukazao da je crnogorska vlada donela "najsramniju odluku priznanja Kosova i Metohije kao države" pa bi mogla, strahuje on, isto učiniti i sa ovom "neprihvatljivom idejom" koja vodi ka ekstremnom nacionalizmu, podelama i ugrožavanju mira i stabilnosti.


Prosrpska parlamentarna Nova srpska demokratija (Nova) nije iznenađena zahtevima za stvaranje autonomije Sandžak, a njen poslanik Novica Stanić je primetio da je crnogorska vlast dugo verovala da će time što, kako je rekao, vodi antisrpsku politiku, biti pošteđena separatističkih zaheva.


Staniće je kazao da mu se čini kako se evropske integracije zapadnog Balkana završavaju na pomalo neočekivan način i da će u Evropsku Uniju (EU) stići one države koje su pripadale Austro-ugarskoj monarhiji, a da će Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija završiti kao utešna nagrada Turskoj koja je već decenijama kandidat za EU.


''Crna Gora, ali i ostale zemlje iz regiona će biti utešna nagrada za neoosmanski interes na Balkanu'', naveo je Stanić.

POVEZANE VESTI

Subota 14.08.2010. 21:07
"Зелена трансверзала" Пут за неометан проток људи и извесних роба за одређени капитал
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online