Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.08.2010.
01:18
Tanjug A

Na Facebooku cveta neoustaštvo

Nevladina jevrejska institucija Margelov institut iz Zagreba oštro je reagovala na neoustašku fotografiju i negiranje zločina holokausta na Fejsbuku.

"Po dojavi uznemirenih građana, Margelov institut iz Zagreba oštro reaguje i zgražava se nad objavljenom fotografijom na Fejsbuk profilu autora izvesnog hrvatskog građanina pod nadimkom Grof Ivan Buicky", navodi se u saopštenju.

Margelov institut podseća da je uoči holokausta Osijek brojao oko 3.000 Jevreja, da je u Aušvicu stradalo njih oko 2.000, a da je velika gornjogradska sinagoga opljačkana i zapaljena 1941. godine baš na Hitlerov rođendan.


Jevrejska opština Osijek danas ima samo 150 članova.


"S obzirom na traumatično iskustvo jevrejske zajednice u vreme holokausta, tražimo da državno tužilaštvo i MUP Hrvatske hitno reaguju shodno zakonima i počinioce privedu pravdi", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je zločin širenja rasne mržnje počinjen u noćnim satima nepoznatog dana ispred sedišta verske ustanove Jevrejske opštine Osijek, gde se vlasnik profila fotografisao s još jednom ženskom osobom u stavu mirno sa visoko uzdignutom pesnicom na fašističko-ustaški pozdrav uz foto-portret Adolfa Hitlera kojim je prekrio lice nepoznate ženske osobe.

"Tom fotografijom što se kompjuterskim putem distribuira preko Facebook stranice, vređaju se i uznemiravaju hrvatski građani, dok se pripadnici jevrejske nacionalne manjine rasno omalovažavaju, što predstavlja teži prekršaj rasne i druge diskriminacije iz Krivičnog zakona", navedeno je u saopštenju.

"Da je počinilac imao jasnu nameru izazivanja rasne diskriminacije dokazuje i njegovo svesno omalovažavanje građana jevrejske nacionalne manjine i negiranje zločina holokausta i zločina protiv čovečnosti počinjenog nad Jevrejima u Hrvatskoj u periodu Drugog svetskog rata", istaknuto je u saopštenju.

Uz fotografiju, autor je danas ostavio i rasistički komentar koji se citira u saopštenju:

"Moj dida je bio Ustaša, moj dida je klao jevrejsku decu u Đakovu i bacao ih sa drugog kata u zaprežna kola i vozio na đubrište i ti ćeš mog dida nazivati zločincem smeće jedno i ti ćeš govoriti da on nije u pravu što je to radio i što je mene učio da su jevreji karcinom čovečanstva".

"Ko je izazvao sve privredne krize, lokalne i svetske ratove, gladi i siromaštvo? Ko je odgovoran za rušenje socijalizma i za privatizaciju i pljačke, ko potplaćuje korumpirane političare i ko u svojim rukama drži strane banke i naftne konzorcijume? 99 odsto tih ljudi su jevrejskog porekla", tvrde rasisti.

"Ko u Palestini vrši neviđeno etničko čišćenje i otimačinu zemlje, ko napada humanitarne konvoje, ko falsifukuje događaje u Drugom svetskom ratu i gradi mit na tzv. holokaustu", dodaju oni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online