Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.08.2010.
13:36
Srna A

Sanader i Zagorac u vezi sa Hipo bankom ?

Bivši službenik Hipo Alpe Adria banke, koji je želeo ostati anoniman, direktno je doveo u vezu bivše šefove ove banke Volfganga Kulterera i Gintera Strajdingera sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i penzionisanim generalom Vladimirom Zagorcem.

Insajder navodi da je Kulterer "negovao odnos" sa tadašnjim hrvatskim premijerom: Ivo Sanader

Svedok je za austrijsku televiziju ORF spominjao kofere sa novcem koji su posebnim avionom dopremani iz Hrvatske u Klagenfurt odakle je novac prebacivan u Lihtenštajn.

"Poletalo se iz Klagenfurta bez većih kontrola. Moglo se poneti šta god se htelo. Tu je uvek bio prisutan jedan član Uprave i kofer sa novcem", rekao je bivši službenik Hipo banke iznoseći detalje o diskretnoj "poslovnici" banke u dvorcu Frejenthurn kod Klagenfurta, koji je došao u vlasništvo Hipo banke nakon što je njen raniji vlasnik bankrotirao.

Prema njegovim rečima, u dvorcu je uz prostoriju za savetovanje postojao i trezor iz kojeg je isplaćivan novac klijentima koji su u diskreciji dolazili iz Hrvatske i Italije, ne spominjući njihova imena.

Volfgang Kulterer

On je rekao da je sada pritvoreni Kulterer "negovao odnos" sa tadašnjim hrvatskim premijerom Sanaderom, dok se Strajdinger "brinuo" o Zagorcu. Strajdinger je za ORF demantovao bilo kakvo učestvovanje u transportima novca.

Intervjuisani bivši službenik banke, koji je, kako tvrdi, dobijao i pretnje kada je hteo da napusti firmu, rekao je da Kulterer, najčešće uz pomoć Jorga Hajdera, preko vlastite mreže, rešavao nastale probleme, iako je nadzor poslovanja u vezi sa Hrvatskom ionako bio otežan.

Jednom je lično bio prisutan, rekao je svedok, kada je Kulterer intervenisao kod tadašnjeg ministra finansija Karl-Hansa Grasera kako bi nastali problem bio otklonjen "u skladu sa interesima Hipo banke".

Bivši rukovodilac Hipo Alpe Adria banke Volfgang Kulterer uhapšen je 13. avgusta, a u zatvor u Klagenfurtu prebačen je 16. avgusta. Pritvor mu je produžen zbog mogućnosti bega i straha od ponovnog počinjenja dela.

Kulterer je u Hipo Alpe Adria banci bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan. Austrijsko tužilaštvo ga tereti za odobravanje milionskih kredita bez pokrića u vrednosti nekretnina ili drugih založnih prava.

Veći deo rizičnih kreditnih plasmana, kako su ranije prenijeli mediji, završio je u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Kulterer se, od kada se saznalo da je pod istragom, spominje kao čovek koji bi mogao otkriti povezanost bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Hipo banke.

Državno tužilaštvo Hrvatske saopštilo je prošle sedmice da su preuranjene tvrdnje medija da je u toku istraga o 800.000 nekadašnjih nemačkih maraka koje je Sanader navodno dobio od Miroslava Kutle kako bi mu sredio kredit u Hipo Alpe Adrija banci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online