Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.08.2010.
14:18 >> 16:44h
Vestionline A

Hrvatska novinarka uvredila turiste iz BiH!

Novinarka Hrvatske televizije Dijana Čuljak Šelebaj je, u razgovoru sa gradonačelnikom Omiša Ivanom Škaričićem okarakterisala turiste iz BiH kao "parazite koji se spuste iz BiH, ništa ne troše, ne zauzimanju apartmane, a zapravo zauzimaju mesto na plaži", prenosi hrvatski list "Nacional".

Turisti iz BiH ne troše ni dinara na našem primorju: Novinarka Hrvatske televizije Dijana Čuljak Šelebaj
 

Ona je Škaričića, kako danas piše "Nacional", upitala: "Koliki vam problem u Omišu i uopšte na južnom Jadranu predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz BiH, ništa ne troše, ne zauzimanju apartmane, a zapravo zauzimaju mesto na plaži koje pri tom nisu ni platili".

Uredništvo hrvatskog portala "Indeks" objavilo je da im se obratio veliki broj čitalaca koji kritikuju ocene Šelebajeve, navodeći da su "nedopustive i šovinističke".

Zbunjen onim što je čuo, jer je očigledno čuo da se građani susedne države upoređuju sa običnim parazitima koji ništa ne troše, ali zato okupiraju plaže, omiški gradonačelnik je odgovorio da oni nisu tolika šteta za hrvatski turizam kako ih neki žele predstaviti.


"Oni ipak nešto troše i plaćaju parking. Kod nas je u gradu velika plaža i parking se plaća pet kuna na sat, a verovatno nešto i potroše. Mislim da hrvatski turizam ima puno većih problema sa sivom ekonomijom, neplaćanjem boravišnih taksi i neprijavljivanjem gostiju", zaključio je on.


Nacional ukazuje da se, gledajući striktno iz konteksta biografije novinarke koja je jedno od zaštitnih lica aktualne uređivačk) politike HRT, nameće zaključak da takve njene konstatacije ne trebaju previše da čude.


"Kad je onomad, kao mlada reporterka, posećivala ratišta te iste BiH, ova se novinarka našla ispred konclogora za Bošnjake nedaleko od Mostara. Evo i rečenice koju je tom prilikom izrekla u kameru:Stanovnici iza žice uživaju ako ne udoban, a onda barem siguran smeštaj", podseća list.

Predsednica Udruženja bosansko-hercegovačkih novinara Borka Rudić ocenila je da je koleginica Šelebaj iskazala diskriminatorski odnos i predrasude prema jednom narodu, dodajući da je time prekršila i etički novinarski kodeks.  Ona je najavila slanje protestnog pisma novinarskom udruženju Hrvatske i iznela zamerke i na pisanje drugih hrvatskih medija o turistima iz BiH, primećujući da nikada ne navode koliko ih je posetilo "lijepu njihovu" tokom leta.

Iz Sarajeva su danas upućene i druge oštre reakcije na opasku poznate novinarke. Nakon buke koja se digla u javnosti, voditeljka se javno izvinila.

 

Izvinjenje Dijane Čuljak Šelebaj

Dijana Čuljak Šelebaj uputila je danas poslepodne izvinjenje svima koje je njen nastup uvredio, prenosi portal Index.hr.

"Ne mogu diskriminisati narod kojem i sama svojim poreklom pripadam. Lično mi je žao ako sam ikoga uvredila i javno se izvinjavam. Govorila sam o ekonomskoj kategoriji turista koji na jedan dan dolaze na Jadran, i to južni deo Jadrana, jer im je blizu i imaju beneficiju da, za razliku od severnog Jadrana, ne moraju plaćati ulaz na naše plaže. Propustila sam spomenuti da pritom mislim i na hrvatske goste, ali oni su mi se u kontekstu podrazumevali", kazala je za Čuljak dodajući kako je stavljanje njezine izjave u politički kontekst neprimereno.

"Uopšte ne razumem zašto se to imputira, razumem da je moje pitanje zvučalo nedorečeno i grubo, ali dizanje tona na diskriminacijski nivo? Pa i ja sam bila sto puta diskriminisana zbog svog porekla i lepljene su mi se političke etikete", kaže Čuljak Šelebaj.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.08.2010. 14:41
Hhahahaha..............kad odete kod uja ima da trosite hteli ne hteli.....Sudeci po ovoj faci,prototip ujkinice !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online