Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.09.2010.
10:06 >> 13:28h
index.hr, Vestionline A

Slovenija pod vodom, Hrvatska u strahu

Zbog jakih kiša i rastućeg vodostaja u Sloveniji je na snazi najviši stepen opasnosti od poplava i klizišta, a do sada je prijavljeno da je jedna devojka je poginula u bujici. Reka Sava probila je nasip kod Zaprešića, gde je u toku evakuacija stanovništva, javljaju hrvatski mediji. Iz Državne službe za spašavanje navode da su naseljima u okolini Zaprešića potrebni čamci i vreće sa peskom. Za sada nema informacija o povređenima ili materijalnoj šteti.

Arhiva: Poplava koja je u decembru 2009. godine pogodila Kranj (Slovenija)
 

Zbog porasta vodostaja Save moglo bi biti poplavljeno Krško polje i stari deo grada Krškog uz Savu. Delovi Ljubljane su potpuno pod vodom, a poplavljena su i neka okolna naselja. Bez električne energije je više od 3.000 stanovnika slovenačkog glavnog grada.

Laško odsečeno od sveta

Najkritičnije je na području Celja, gde se iz korita izlila reka Savinja i poplavila put Celje - Zidani Most. Savinja se prelila preko nasipa i na području Laškog. Poplavljeni su tamošnji kulturni dom, stari deo Terma Laško i policijska stanica. Laško je, javlja Radiotelevizija Slovenija, odsečeno od sveta.

U Žirima je u subotu oko 4 sata ujutru proglašena opštaa opasnost. Reka Poljanska Sora ugrožava oko 90 objekata u Starim Žirima, a oko 40 ih je poplavila. Preporuka domaćinstvima je da koriste samo prokuvanu vodu.

Neprohodno 30 puteva u Sloveniji

U Zagorju ob Savi poplava je prouzrokovala veliku materijalnu štetu. Poplavljeno je više fabrika i stambenih zgrada i evakuisano nekoliko porodica. Slično je bilo i na području Ajdovščine na zapadu zemlje. Tridesetak puteva u Sloveniji zatvoreno je za promet.

Zagreb - na snazi redovne mere odbrane

U Zagrebu su na snazi redovne mere odbrane od poplava. Policija je u glavnom gradu Hrvatske morala da zatvori puteve preko kanala Sava-Odra - reč je o Karlovačkoj cesti, Ulici dr. Luje Naletelića kroz naselje Blato. Zatvorene su i putevi na području Jankomira i Velike Gorice.


Odroni u Istri

U Istri je na području Buja takođe pala ekstremna količina kiše, koja je poplavila podrume i kuće i prouzrokovala odrone zemlje i jedva prohodne puteve, na kojima ima i po nekoliko desetina centimetara vode.

Najavljuje se da na severnom Jadranu, Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije može da padne i više od 50 litara po kvadratnom metru, ali iz Državnog hidrometeorološkog zavoda stižu vesti da se tokom popodneva ipak može očekivati prestanak kiše, a pred kraj dana i u noći razvedravanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online