Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
21:09
Srna A

Dodik: Nacionalni interes - očuvanje Srpske

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće proći poslednji pokušaji da se krupnim ustavnim promenama posle opštih izbora 3. oktobra srpski entitet ugasi i utopi u BiH i istakao da neće prihvatiti činjenicu da samo srpski narod nema prava na nacionalnu politiku, kakvi god pritisci bili.

Ne odstupa od Dejtona: Milorad Dodik
 

 "Ovde je sasvim legitimno da Bošnjaci zagovaraju politiku ukidanja RS i za njih je, kada je reč o tom cilju, nebitno ko je iz koje partije. Sve je nevažno kada treba Srbe staviti na stub srama, kao dežurne krivce za sve što se kroz istoriju dešava. Srpska nacionalna politika, međutim, ne sme se iskazivati. Ona mora da se sakrije, o njoj se ćuti. I uvek se nađe neko ko na to pristaje. Ja neću pristati, koliko god pritiskali", poručio je Dodik za "Večernje novosti".

Dodik je istakao da je BiH država koja je skrojena na silu, pod pritiskom međunarodnog faktora, i poručio da Srpska neće dozvoliti da joj više bude oteta ijedna nadležnost.

"Već smo pripremili zakon koji potpuno afirmiše ustavne nadležnosti BiH predviđene Dejtonom, njih ima devet. One nisu sporne. Ali, sve druge nadležnosti koje neko pokuša da progura, neće proći, jer će se u RS primenjivati samo one nadležnosti koje dobiju verifikaciju u Narodnoj skupštini. To će bitno promeniti odnose", precizirao je Dodik.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je u projekat da tri naroda budu spojena u iste granice, ma koliko im one bile tesne, uložila ogroman elan i novac, ali na taj način nije pomagala narodu već je plaćala samo nevladine organizacije koje je sama formirala.

"Mi smo od svega videli samo nasilje visokog predstavnika koji je nametao zakone, oduzimao nadležnosti, navijao za bošnjačku stranu. Nema nijednog zakona i 'reformske ponude' od Dejtona do danas koji je za Srbe bio dobar", istakao je Dodik.

On je dodao da je uzaludno pričati o reformama i ulasku u Evropu dok ne bude ukinut OHR. "Ne možemo da se bavimo ustavnim promenama, reformama i evropskim integracijama dok je tu visoki predstavnik, jer je on smetnja za to. Ukinite OHR - pa da pričamo. OHR je kočnica, nisam ja", istakao je Dodik.

Komentarišući poruke Islamske zajednice - najvišeg centra Sarajeva - da RS može da ide iz BiH ako joj se ne sviđa, ali da ne može poneti ništa iz nje, Dodik je rekao da će Srbi, ako budu išli iz BiH, iz nje poneti Srpsku.

"Cerić može da peva i svira gde god hoće. Za nas je trajna samo Srpska, stalno ponavljam: ona je zauvek, a BiH dok mora. Ako je Bošnjacima nacionalni interes ukidanje RS, onda je nama nacionalni interes njeno očuvanje. Jesmo za čuvanje Dejtonskog sporazuma, ali nismo za to da ga jedini čuvamo", rekao je Dodik.

Govoreći o Kosmetu, Dodik je naglasio da Srpska nikada neće priznati njegovu nezavisnost i poručio da međunarodna zajednica mora da shvati da ne može toliko da ponizi Srbiju i kaže joj da više nema pravo ni na sever Kosmeta, gde je većinska srpska nacionalna zajednica.

Premijer Srpske je poručio da se ne boji izolacije - kako RS, tako i njega lično.

"Prošao sam ja sve te strahove i izolacije. Ta vrsta pokvarenosti tih stranaca mene uopšte ne dotiče. Stalno nečim prete - ili da će me proglasiti kriminalcem, ili da će mi blokarati račune, ili da će mi zabraniti putovanja... Ja sam tu, čekam ih, pa ćemo da vidimo", naglasio je Dodik, podsećajući da je ovaj narod iza sebe ostavio krvav rat, posle kojeg nema osnovnog konsenzusa za zajednički život.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online