Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.10.2010.
15:51
Srna A

Dodik: BiH nema osnovni suverenitet

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom da nije sporan dalji put BiH ka evropskim integracijama i da to može da bude obezbeđeno, pod uslovom da se ne dovodi u pitanje pozicija i identitet Republike Srpske.

Srpska iznad svega: Milorad Dodik

"Mi ćemo učiniti samo ono što mislimo da je dovoljno da se krećemo dalje ka Evropi. BiH je izvedena, ona nije zemlja koja ima bazični subjektivitet i suverenitet. Suverenitet je smešten u entitetima", rekao je Dodik nakon sastanka u Sarajevu.

On je pojasnio da stav predstavnika Srpske prema BiH nije pitanje emocija, nego koliko mora biti BiH. Dodik je ponovio i zahtev za zatvaranje OHR-a.

"Pre izvjesnog vremena Fileov prethodnik dostavio nam je pismo u kome je naveo da BiH, ukoliko želi da se kreće dalje ka EU, mora da zatvori OHR. To nije naša odluka, mada bi trebalo da bude odluka strana u BiH koje su i formirale OHR. To je oteto od predstavnika BiH i smešteno u međunarodne organizacije", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje da li je iluzorno pričati o bilo kakvim reformama dok je tu OHR.

"OHR je ogromna smetnja za dalji napredak. Oni samo tamo sede i pokušavaju se baviti osvetničkom politikom. Rekao sam Fileu da mi ne želimo da živimo u protektoratu, a protektorat je dalje zadržavanje OHR-a. Ne želimo da vidimo bilo kakva djelimična rešenja po modelu kako to smišljaju ovde u Sarajevu i delu međunarodne zajednice. Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo delimično rješenje" - poručio je Dodik.

File: Jedna BiH, jedan glas

 

Prvi korak koji EU očekuje od vlasti u BiH jeste "stvaranje funkcionalne i efikasne države, koja će govoriti jednim glasom", izjavio je u Sarajevu komesar za proširenje EU Štefan File.

 

"To će nam omogućiti stvaranje okvira za drugi i treći korak u procesu pristupanja Evropskoj uniji" , rekao je File i istakao da ne želi da BiH bude protektorat bilo kakve vrste, već članica EU.

 

On je na konferenciji za novinare rekao da je došao u BiH nakon izbora da bi preneo poruku da je na celom zapadnom Balkanu bilo napretka na putu ka EU, osim u BiH.

 

"Potrebno je intenzivirati napore da BiH ne bi i dalje zaostajala za drugim zemljama regiona", naglasio je File.

On je poručio da EU neće nametati rešenja, već da očekuje postepen proces zasnovan na lokalnom vlasništvu.

 

File je danas u Sarajevu razgovarao sa članovima Predsedništva BiH, liderima stranaka.

 

On je prisustvovao ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o mikrofinansijskoj pomoći EU za BiH u iznosu od 100 miliona evra.

File je sinoć stigao u BiH i razgovarao sa članovima regionalne nevladine organizacije Igmanska inicijativa.

Lider SNSD-a je rekao Fileu da je za Srpsku neprihvatljiv dalji ostanak Suda i Tužilaštva BiH.

"Ili će taj zakon biti redefinisan ili ćemo mi doneti zakon u RS kojim ćemo reći da taj zakon ne primenjujemo na prostoru RS. Nisam želeo da File ode odavde sa mišljenjem kako ovde teče med i mleko, kako su to neki želeli da predstave.

Ukoliko ne dođemo do razgovora oko pozicije Suda i Tužilaštva koji nemaju ustavnu ni dejtonsku poziciju mi ćemo doneti zakon koji će onemogućiti njihovo funkcionisanje na prostoru RS" - rekao je Dodik.

On je naveo da je na sastanku bilo reči i o ustavnim promenama i da je Fileu rekao da srpska strana nije zainteresovana za velike promene.

"One mogu da budu zasnovane na onome što smo i ranije rekli, a to je da umesto nacionalnog ekskluziviteta bude samo broj kandidata za organe vlasti u BiH. Nemoguće je da BiH ima državnu vladu. To je iluzija.

Ne može da bude promenjen ni način odlučivanja u pogledu zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nego to treba da bude i ojačano" - poručio je Dodik.

Kada je reč o zakonu o popisu stanovništva, prema njegovim rečima, to može da bude vraćeno u Parlamentarnu skupštinu BiH i usvojeno, ali ne može imati odredbe koje se tiču strukturisanja vlasti, jer popis to ne reguliše.

Što se tiče zakona o imovine, Dodik je izjavio da je Fileu rekao da, ukoliko OHR bude reagovao, da RS to neće objaviti u Službenom glasniku i to neće biti provodivo.

"OHR nema šta da radi na tom pitanju jer nije zadužen za ta pitanja. On treba da bude zatvoren" - ponovio je Dodik.

Na sastanku je bilo reči i o mogućem razvoju situacije nakon izbora.

"Jasno smo rekli da imamo odgovornost za formiranje vlasti, ali ne treba očekivati da vlast u BiH u najboljem slučaju bude formirana pre februara" - naglasio je Dodik.

On je ponovio podršku HDZ-u za kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, uz ocenu da je to fer.

"Ako neko želi da gradi dobre odnose u BiH mora da uvažava realnost i paritet. Bilo bi pametno da predsedavajući Saveta ministara bude iz HDZ-a i time se relaksira situacija nastala podvalom prilikom izbora Željka Komšića" - smatra Dodik.

Kad je reč o bošnjačkoj političkoj strukturi, za njega je neprihvatljivo da Socijaldemokratska partija BiH bude deo vlasti na nivou BiH.

"To je partija sumnjivih namera i mi ne želimo da koristimo i zloupotrebljavamo kapacitet koji imamo" - rekao je Dodik, dodajući da neće prihvatiti predsednika SDP Zlatka Lagumdžiju kao predsedavajućeg Saveta ministara BiH, dok je lider HDZ Dragan Čović za njega prihvatljiv za tu funkciju.

Komentarišući izborni poraz Harisa Silajdžića Dodik je rekao da mu je lično žao, jer je Silajdžić bio "upotrebljiv" .

Kad je reč o formiranju vlasti u Srpskoj, Dodik je najavio da će kao predsednik RS obaviti konsultacije sa svim političkim partijama, naglasivši da je u narednom vremenu veoma važna potpuna politička stabilnost RS.

"Mi ćemo na veoma brz način imati uspostavljene organe vlasti kao znak novog legitimiteta i političke snage RS i sa te pozicije se kretati ka BiH" - zaključio je Dodik.

On je dodao da i Srpska demokratska stranka ima političku odgovornost na nivou BiH i da je veoma važno da se u Parlamentarnoj skupštinio BiH deluje zajedno.

POVEZANE VESTI

Petak 08.10.2010. 16:00
Sreća da postoji ovakav čovek u RS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online