Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 24.10.2010.
19:55
Slobodna Dalmacija A

Drže stoku u srpskim kućama

Grupa od 212 vlasnika nekretnina srpske nacionalnosti i njihovi zakonski naslednici iz naselja Otišić u Vrliku, opština Sinj, zatražili su od lokalnih vlasti zaštiti svoje imovine i zabranu korišćenja njihovih kuća za držanje stoke.

Ograđena srpska imanja kod Sinja
 

Oni su peticiju dostavili i Slobodanu Uzelcu, potpredsedniku Vlade RH za društvene delatnosti i ljudska prava, hrvatskom MUP-u, Policijskoj stanici Sinj i Opšinskom državnom tužilaštvu u Sinju.

Ugroženi Srbi zahtevaju uklanjanje žičanih ograda kojima su nepoznate osobe uzurpirale njihove kuće i tu drže goveda, konje i ovce, kao i zabranu korišćenja njihovih imanja dok oni sami ne budu mogli da ih čuvaju svojim prisustvom.


Ne vole ni novinare ni Srbe

 

 

Stado od nekoliko stotina ovaca u Otišiću drži izvesni Zebić iz Dicma, a najveće stado goveda braća Nedeljko i Goran Blažević iz vrličkoga naselja Maovice.

Za Zebića je novinarima rečeno da je vrlo korektan i da se trudi da nikome ne učini štetu. Sa Goranom Blaževićem novinar je kontaktirao telefonom, a na pitanje da li je on vlasnik stoke, potvrdio je da se bavi stočarstvom, pa onda kazao:

"Šta oćeš? Mene si do sada 50 puta stavio u novine. Ti si jad od čovika. Pišeš o njima, a protiv mene. Vidi koju obnovu oni dobivaju. Sve šesta kategorija. Mrš, gubo jedna. Samo dođi".

Potpisnici peticije predlažu donošenje rešenja o “zabrani nesavesnog držanja stoke u kućama na području naselja Otišić”, jer je to, navode, “grub i nezakonit napad na privatni posed i vlasništvo”.

Oni tvrde da oni kao vlasnici ili njihovi zakonski naslednici nisu u stanju da sami reše taj problem, pa traže od vrličkih gradskih vlasti da reaguje.

Otišićani, potpisnici peticije, posebno zahtevaju zabranu korišćenja njihovih kuća za držanje stoke.

Takođe traže da se, u skladu sa njihovom tradicijom i verom, otišićka crkva i groblje očuvaju od naleta stoke krupnih zuba.

Potpisnici peticije mole vrličku gradsku vlast da im odgovori da li je u stanju da reši njihove probleme, a ako nije, da ih uputi gde mogu da se obrate.

Naime, u vreme "Oluje" 1995. godine Otišićani su izbegli uglavnom na područje Srbije, a njihovo dugo izbivanje pojedinci u Hrvatskoj su shvatili kao priliku da  posegnu za tuđom imovinom, piše "Slobodna Dalmacija".

To je, kako navodi list, koincidiralo sa početkom isplate državnih podsticaja za uzgajanje stoke.

Otišić je postao mesto za ispašu za stotine goveda i ovaca, a vlasnici najvećih stada pristigli su i iz drugih naselja cetinskoga kraja. U početku su goveda lutala sve do deonice državnog puta Sinj-Vrlika. Učestalim intervencijama stočarskih inspektora i policije stoka je sklonjena sa saobraćajnice, ali su se njeni vlasnici “snašli” tako što su ogradili cele zaseoke.

"U ogradi su se našli celi zaseoci Rnići i Rosići, po šest, sedam porodičnih kuća u svakom. Tu stoku drže izvesni Blaževići iz Maovica, koji imaju 150 goveda. Mi ne možemo da ih sklonimo bez pomoći institucija sistema jer ne želimo fizičke sukobe", rekao je jedan Otišićanin.

Zbog straha od mogućih neprijatnosti najrazličitijih vrsta, dodaje on, niko ne želi da pojedinačno podnese prijavu protiv uzurpatora.

"Dobili smo peticiju, a čuo sam i za te Blaževiće. Mi iz gradske uprave izići ćemo na teren i učinićemo sve što bude u okviru naših nadležnosti. Videćemo šta možemo mi da učinimo, a šta treba da odrade državne službe", kaže Branko Maras, zamenik vrličkoga gradonačelnika.

Iz MUP-a je potvrđeno da su primili peticiju i da njihovi službenici izviđaju na terenu.

Iz Državnog tužilaštva je saopšteno da su zatražili proveru navoda iz peticije.

Ponedeljak 25.10.2010. 14:15
Hallo, u Zadru ili blizoj okolini trazim kucu ili gradjevinsko zemljiste. Za dobru informaciju dajem 500 E nagrade, za losu puno hvala.Ako imate dobru informaciju upisite broj telefona i ja cu vam se javiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online