Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 29.10.2010.
17:54
Vestionline A

Papa dolazi da oda počast Stepincu

Papa Benedikt XVI dolazi u Hrvatsku početkom naredne godine, povodom 50 godina od smrti kardinala Alojzija Stepinca, koga je Vatikan proglasio "blaženim", iako je zdušno podržavao ustašku vlast tokom Drugog svetskog rata.

Papa Benedikt XVI dolazi u Hrvatsku

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Marin Srakić istakli su na konferenciji za novinare da je od pape stiglo pismo u kojem se potvrđuje njegov dolazak.

Josipović kaže da je siguran da će papina poseta "dodatno podstaći politiku pomirenja i reforme".

On je najavio da će tim povodom biti osnovana komisija sastavljena od predstavnika kabineta predsednika, Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj. U medijima se i ranije računalo da bi cena papine posete Hrvatskoj iznosila između četiri i šest miliona evra i to samo ukoliko se ne bi išlo u gradnju najrazličitijih objekata povodom njegovog dolaska.

Mediji u hrvatskoj ironično primećuju da je taj iznos "prava sitnica" u ova krizna vremena. Usprkos tome, očekuje se da će među "pravim hrišćanima" zavladati veliko oduševljenje radi informacije o papinoj poseti.

Nedavno je sekretar Vatikana za odnose sa državama nadbiskup Dominik Mamberti

Ma, kakvi ratni zločini, Stepinac je bio za primer: Dominik Mamberti

na misi u riječkoj katedrali Svetog Vida veličao kardinala Stepinca, koji je zdušno podržavao ustaške vlasti, navodeći da on "može da služi za primer".

"Isusov herojski svjedok, koji nam može služiti kao primer, bio je sin ove zemlje blaženi kardinal Alojzije Stepinac koji se u svome životu morao suočiti sa tri zla 20. veka: nacizmom, fašizmom i komunizmom. Vernost istini stajala ga je progona, zatvora i na kraju smrti", rekao je, između ostalog, nadbiskup Mamberti, na jučerašnjoj misi u prepunoj katedrali, pred 20 biskupa, među kojima su bili i apostolski nuncije u Hrvatskoj Roberto Kasari i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, prenosi Katolička tiskovna agencija.

POVEZANE VESTI

Petak 29.10.2010. 17:59
Mozda ce papa doci! Ako dozivi pocetak sledece godine!!! Kod njih u Vatikanu se nikada nezna! Cas posla moze da mu pozli!!!
Petak 29.10.2010. 19:27
Hicin proleter dolazi kod svoga mrtvog druga koga velicaju svi katolici kao "blazenog". Zbog velikog zla koje su [pocinili za vreme II sv.rata bitce javno posmrtno pohvaljen od svog pobratima!!! Nego nesrecnici vatikanski sto ne oslobodite cenzure sve knjige koje je napisao Pije XII, jer cova nije imao dlake na jeziku kada je opisivao sva zlodela koja su se desila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online