Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.11.2010.
00:42
Tanjug A

"Tadić ohrabrenje za opstanak Srba"

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Vojislav Stanimirović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru ohrabrenje za Srbe u Hrvatskoj. "Mi smo jedni od inicijatora posete predsednika Tadića Vukovaru i za nas je ta poseta veoma značajna, ohrabruje nas da opstanemo. Josipović (Ivo, predsednik Hrvatske) i Tadić su političari koji imaju drugačiju viziju međudržavnih odnosa i rešavanja problema nego što je bilo do sada", rekao je Stanimirović u intervjuu za "Politiku".

Ističući da je izmirenje na ovim prostorima neophodno, Stanimirović je kazao da je "ratni zločin u Vukovaru učinjen i to što se Tadić izvinio i zatražio oproštaj jeste civilizacijski čin, a za nas svojevrsno olakšanje, jer je i on kao predsednik Srbije primio teret te odgovornosti na sebe".

Vojislav Stanimirović

"S druge strane, Josipović je prvi put javno rekao da su ubijani i srpski civili i da je u sklanjanju posmrtnih ostataka asistirala i učestvovala država.

Njih dvojica s premijerkom Jadrankom Kosor primili su i delegaciju Srba čiji su najmiliji ubijeni pre početka ratnih operacija na tom području", rekao je Stanimirović.


On je istakao da je "to veoma značajno kada se razgovara o tome kako je počeo rat u Vukovaru, jer je do sada uvek rečeno da su Srbi počeli taj rat, što ne stoji".


Na pitanje da li pomirenje sada zavisi samo od ličnog autoriteta Tadića i Josipovića i da li promenom vlasti taj proces može biti doveden u pitanje, Stanimirović je odgovorio da ne veruje, "jer je to interes i jedne i druge države" i "točak istorije ne može biti vraćen u nazad".


Govoreći o skoroj zvaničnoj poseti predsednika Tadića Hrvatskoj, Stanimirović je kazao da ne isključuje mogucnost da tužbe koje su Srbija i Hrvatska podnele jedna protiv druge pred Sudom u Hagu budu "najozbiljnije teme razgovora".


"Do 20. decembra Zagreb ima rok da odgovori na tužbu Beograda. U međuvremenu će se desiti Tadićeva poseta, a verovatno će do tada i premijerka Kosor posetiti Srbiju. Ne isključujem mogućnost da će upravo tužbe biti najozbiljnije teme razgovora", kazao je Stanimirović. On je rekao da se očekuje dolazak i srpskih privrednika s Tadićem, "jer je nepravedno da se ekonomski radi i kupuje samo u Srbiji, bez reciprociteta".


"Tadić će razgovarati s predsednikom i premijerom i posetiće parlament. Koliko je meni poznato, posle toga će obići povratničke krajeve u zadarskom zaleđu, pretpostavljam Obrovac ili Gračac, kao i manastir Krupu", rekao je Stanimirović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online