Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.12.2010.
17:47
Vestionline A

Eksplozija u Čačku, bez žrtava

U magacinu fabrike "Sloboda" u Čačku danas oko 16.30 došlo je do eksplozije, izjavio je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić. Predsednik sindikata namenske industrije "Sloboda" kod Čačka Dragan Jekić izjavio je da nema povređenih, ali mediji navode da je pričinjena materijalna šteta od 10 miliona evra.

Eksplozije lagano jenjavaju, ali vatrogasci i dalje ne mogu da priđu delu fabrike koji je u plamenu.

Marić je istakao da je magacin izolovan od proizvodnih pogonao, te da "ne bi trebalo da bude poginulih, osim ukoliko se neko od radnika nije zatekao na licu mesta". Jekić je rekao da su radnici "Slobode" evakuisani čim se pojavio dim iz magacina i da zato nema povređenih.

 

Načelnik MUP-a objasnio je da su "stručne ekipe tog sektora na licu mesta, ali da još ne mogu da priđu objektu" u kome se, po informacijama nadležnih, čuvaju neka

Fabrika gori, a političari se prepucavaju

 

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je večeras da je "sramno i neumesno" to što lider Nove Srbije Velimir Ilić pokušava da nesreću u čačanskoj "Slobodi" iskoristi za politički obračun sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

ubojna sredstva. To će, rekao je, biti utvrđeno tek kada stručne ekipe budu mogle da uđu u magacin.

Detonacije se još čuju, sat vremena od prve eksplozije. Iz kruga fabrike vije se gust crni dim i vidi se plamen, policija je blokirala sve prilaze fabrici, a u blizini se nalaze i ekipe vatrogasne službe i hitne pomoći.

Ekipe čačanske Hitne pomoći do 19.30 časova ukazale su pomoć desetorici radnika "Slobode", uglavnom zbog stresa, navode beogradski mediji.


Uspaničeni radnici su, odmah nakon prve eksplozije, iz kruga fabrike pobegli ka polju Jezdina i deo njih doživeo je šok ili stres, a imali su i problema sa visokim pritiskom.


Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije započeće gašenje požara u fabrici "Sloboda" kod Čačka odmah nakon smirivanja detonacija.
 

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se eksplozija, koja je potresla namenski deo fabrike, gde se proizvodi artiljerijska municija i druga ubojna sredstva, dogodila verovatno u magacinskom prostoru.

 "Sloboda" je osnovana 1948. godine, i danas je, iako je bila teško oštećena u bombardovanju NATO, jedna od najvećih kompanija srpske namenske industrije. U njenom proizvodnom asortimanu je široka paleta artiljerijske municije i druga ubojna sredstva.

Šutanovac:Šteta velika, najvažnije da nije bilo žrtava

 

Bitno da nema žrtava, osiguranje plaća štetu: Dragan Šutanovac

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je, nakon obilaska čačanske fabrike "Sloboda" u kojoj je došlo do eksplozije, da je ta kompanija pretrpela veliku materijalnu štetu, oko 10 miliona evra, koji će biti isplaćeni od strane osiguranja, ali da je najvažnije što nije bilo povređenih i poginulih.


Šutanovac je najavio da će Ministarstvo odbrane kroz avansne uplate za izvozne poslove pomoći "Slobodi", kako bi se što pre saniralo stanje i normalizovala proizvodnja.


Šutanovac je najavio da će Ministarstvo poslati stručne ekipe za pregled i čišćenje terena, koje će zajedno sa pripadnicima MUP-a pregledati tu fabriku.

Troje radnika je 2003. povređeno u eksploziji u čačanskoj fabrici Sloboda, dok su pet godina kasnije povređene četiri osobe.  U toj kompaniji je došlo do manje eksplozije 11. januara ove godine, prilikom izrade kapisla na programu "Zolja", ali niko nije povređen.

Dan kasnije je u eksploziji u pogonu pirotehnike povređena radnica.
Sloboda je tokom NATO bombardovanja 1999. godine pretrpela velike štete, ali je veći deo fabrike obnovljen. Fabrika se bavi proizvodnjom municije različitog kalibra, delovima za artiljerijsku municiju, ručnim raketnim bacačima, tromblonskim minama i pirotehničkim sredstvima.

Četrnaest nesreća za 15 godina


Od 1995. godine do danas, u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo 31 radnik, a više od 50 je povređeno.
U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju "Namenske" u Užicu, 4. septembra 2009. godine poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.


U eksploziji u vojnom magacinu Kasarne "7. jul" u Paraćinu, 19. oktobra 2006. godine, povređene su 22 osobe. U eksploziji u Fabrici "Impol Seval" u Sevojnu 7. juna 2004. godine povređeno je petoro radnika, dva meseca kasnije, u fabrici "Matroz" u Sremskoj Mitrovici poginulo je dvoje, a povređen jedan radnik, a samo šest dana kasnije, u Rafineriji nafte u Novom Sadu, poginula su dva radnika.


U Čačku, u Fabrici "Sloboda", 22. januara 2003. godine troje radnika povređeno je u eksploziji, a iste godine, u novembru, nesreća se dogodila u Fabrici "Zdravlje" u Leskovcu, kada je poginuo jedan radnik. Pet meseci kasnije eksplozija je odjeknula u pančevačkoj "Utvi" kada su povređena dva radnika.


U eksploziji koja se dogodila 25. decembra 2001. godine u fabrici "Trajal" u Kruševcu povređeno je pet radnika, a eksplozija se ponovila i 25. jula 2002. godine, kada nije bilo povređenih.


U fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, 3. decembra 1997. godine, život je izgubilo troje radnika, a dvoje je povređeno.


Godinu dana ranije, 21. juna 1996. godine, u Fabrici "Prva Iskra" u Bariču poginulo je dvoje, a deceniju kasnije eksplozija je odnela još tri života, dok je troje povređeno.
U Fabrici "Grmeč" u Zemunu nesreća se dogodila 23. juna 1995. godine, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

Biće još informacija...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online