Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 05.04.2011.
00:36
Beta A

"Uhapšen na osnovu lažnih optužbi"

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević izjavio je da mu je drago što je uhapšen, jer će imati priliku da dokaže da nije odgovoran za ratne zločine na području Dubrovnika.

Božidar Vučurević
 

"Uhapšen sam na osnovu lažnih optužbi iz Dubrovnika i tvrdnji da sam kriv za granatiranje tog grada. Meni je drago da se to napokon dogodilo kako bih sve te laži jednom zauvek bile skinute s mog imena", izjavio je Vučurević u telefonskom razgovoru za zagrebački "Jutarnji list" pošto je uhapšen na graničnom prelazu Mali Zvornik po poternici koju je za njim raspisala Hrvatska.


Pozivajući se na izvore bliske Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, zagrebački dnevnik na svom portalu navodi da, ukoliko Vučurević uz državljanstvo BiH ima i srpsko, neće biti moguće njegovo izručenje Hrvatskoj, jer dve zemlje nemaju ugovor o izručenju optuženih za ratni zločin.


List navodi da to, međutim, ne znači da se Vučureviću neće suditi u Srbiji budući da tužilaštva Hrvatske i Srbije imaju sporazum prema kojem su obavezni da postupaju kada za neku osobu dobiju dokaze o umešanosti u ratne zločine.


Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je oktobra 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995.


Šta stoji u optužnici?

Kao predsednik Skupštine opštine Trebinje, predsednik "Srpske autonomne oblasti Hercegovine", predsednik kriznog štaba i ratnog štaba opštine Trebinje i predsednik ratnog predsedništva te opštine, okrivljeni je tokom 1991. pa do kraja oktobra 1995, delujući individualno i u saradnji s Radovanom Karadžićem, planirao, podsticao, naložio i na drugi način pomogao u sprovođenju ideje stvaranja velike Srbije na prostoru bivše Jugoslavije okupacijom i pripajanjem delova hrvatske teritorije i proterivanjem hrvatskog stanovništva, navodi se, između ostalog, u optužnici.


Tužilaštvo ga tereti da je septembra 1991. na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. oktobra 1991. s područja Hercegovine i Crne Gore napale Hrvatsku, privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi.


U tim napadima, prema optužnici, poginuo je 91 civil, a 200 ih je ranjeno. Uz to su bezobzirno granatirali istorijsku jezgru dubrovačkog starog grada, spomenika nulte kategorije pod zaštitom Uneska.


I posle povlačenja JNA oktobra 1992. Vučurević je, prema optužnici, zajedno sa komandom Hercegovačkog korpusa naredio da se nastavi granatiranje Dubrovnika, privrednih i civilnih objekata sve do 29. oktobra 1995. U tim napadima ubijeno je sedmoro civila, 11 ih je teško ranjeno, a nanesena je i materijalna šteta, navelo je tužilaštvo prilikom podizanja optužnice 2008.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2011. 03:20
Ma mi Srbi smo cudanb narod.Dok hrvati sve svoje pustaju i brane mi se nasih odricemo i sve zivo smo poslali u hag bez naseg Djenerala Ratka Mladica.Sad hapsimo i na zahtjev hrvacke koja ne postuje Srpske zrtve koja pusta svoje zlocince.A svi dobro znamo jos od 2 svetskog rata sta su nam Hrvati radili to ne smijemo zaboraviti.Dok nam je zuta banda na vlasiti jos cemo vise da tonemo samo je pitanje jesmo li vec na dnu
Utorak 05.04.2011. 03:15
Gospodine Vucurevicu, svako dobro i srecno!
Utorak 05.04.2011. 08:23
Ocito je da se sprema velika politicka ofanziva na REPUBLIKU SRPSKU. Ovo hapsenje je znak da se i od Srbije trazi da i ona u tome ucestvuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online