Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 23.08.2011.
15:53
Srna A

Šešelj: Ne mogu da se branim jer nemam para

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da "nije odlučio da ne izvodi svoje dokaze, već da je u tome sprečen zato što Haški tribunal nije rešio pitanje finansiranja njegove odbrane", javio je dopisnik Srne iz Haga. Na delu sednice koji se ticao njegovog zdravstvenog stanja Šešelj je rekao da pati od poremećaja sna, a da se saveta lekara o dijeti ne pridržava pošto nije debeo. Šešelj kaže i da je besmisleno razmišljati o dijeti u zatvoru pošto žive na hrani iz konzervi i čokoladama.

Vojislav Šešelj

"Spreman sam da izvodim završnu reč, za šta će mi trebati deset dana", rekao je Šešelj u administrativnoj raspravi.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoaneti saopštio je da će se sudsko veće sutra sastati i uskoro doneti odluku o nastavku suđenja u ovom predmetu.

Šešelj je u junu podneo zahtev za obustavu postupka koji se protiv njega vodi zbog progona nesrpskog stanovništva sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine, navodeći kao razlog "flagrantno kršenje prava na suđenje u razumnom roku".

Deo rasprave o vezi sa istragom "prijatelja suda" koji treba da utvrdi da li ima osnova da se povede postupak za nepoštivanje suda koji je Šešelj pokrenuo protiv bivšeg glavnog tužioca Karle del Ponte i tužilaca Hildegard Uerc-Reclaf i Danijela Saksona, odvijao se na sednici zatvorenoj za javnost. Na otvorenoj sednici mogla se čuti Šešeljeva primedba da on "nije obavešten o radu 'prijatelja suda'".

Osim glavnog suđenja, protiv Šešelja se trenutno vode dva postupka za nepoštivanje suda, jedan je okončan, a kako je optuženi danas saopštio "pokreće se i četvrti".

"Sada će verovatno biti pokrenut i postupak protiv mog sina Nikole koji je urednik mog sajta", rekao je Šešelj, najavljujući da će, ako se to dogodi, sajt preuzeti njegov drugi sin Aleksandar, a zatim treći sin Vladimir, pa četvrti Mihajlo, pa zatim supruga Jadranka".

Uz napomenu da optuženi želi da se o njegovom zdravstvenom stanju govori na otvorenoj sednici, sudija Antoaneti je pročitao izveštaj sačinjen po nalogu veća da Šešelja pregleda tim od tri stručnjaka.

"Nažalost, jedan od njih je bio britanski kardiolog, a pošto optuženi nije pristao da ga pregleda Britanac, nema izveštaja kardiologa", konstatovao je Antoaneti. On je dodao da je "veće pregledalo izveštaj dva druga eskperta prema kojima optuženi treba da počne sa dijetom i da se pridržava tretmana".

"Mi ne vidimo poseban razlog za brigu za zdravstveno stanje Vojislava Šešelja. Video sam da ste dobro, u dobroj kondiciji i nadam da se da će tako ostati još dugo, dugo godina", rekao je Antoaneti.

"Kakava dijeta u zatvoru", upitao je Šešelj. On je rekao da "hranu koju dobijaju pritvorenici ne bi pojele ni svinje, pa se svako snalazi - neko zna da kuva, a neko da otvara konzerve".

"Nisam debeo, nemam preteranu težinu, dobro funkcionišem i zadovoljan sam svakim gramom svoje telesne težine", izjavio je Šešelj.

On je rekao da je hrana bila normalna do 2005. godine kada su pritvorenici sami mogli da spremaju hranu, ali da su tada "počeli da donose smrznutu hranu koja se podgreva, tako da su glavni prehrambeni proizvodi postali hrana iz konzervi i čokolada".

Šešelj se požalio na probleme sa snom zbog "opstruktivnog apneičkog sindroma" navodeći da je to "teško stanje koje traži terapiju".

"To je otkrio ruski pulmolog Andrejev i bilo bi i ranije otkriveno da su problemi shvaćeni ozbiljno", rekao je Šešelj, dodajući da su mu kao terapiju predložili da mu "celu noć pumpaju vazduh kroz nos, od čega ne može da spava", ali da mu je supruga iz Beograda donela instrument koju mu pomaže i koji će nastaviti da koristi.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2011. 16:11
Kada izvede završnu reč odbrane onda mora da padne i presuda koja će biti manja od one Biljani Plavšić koja je sama priznala da je radila gore stvari nego Šešelj i dobila 11 godina pa odležala 8. Očigledno računaju da će Šešelj biti dobar kandidat za izbore u Srbiji na proleće 2012. Siroti mali žutocrveni glodari noćna mora im postaje stvarnost. Tek sada polako shvataju da se EU zajebavala sa njima i ostade im samo da Zabela nema alternativu. Sve će to dva pravnika Vojislava da im objasne stručno, a narod prihvati sa merakom.
Utorak 23.08.2011. 17:39
Издржи Војо, српски сине! Само храбро као и до сада!
Utorak 23.08.2011. 16:33
а онда ће да прошири тужбу против усташа а можда ће и лично да нас заступа пошто се испраксирао добро.Све у свему јебали су чворка
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online