Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 25.08.2011.
09:08
Blic A

Kriminal na Kosmetu kontroliše 30 porodica

Porodični kriminalni klanovi kosovskih Albanaca, u svetu poznati kao fisovi, pored toga što drže primat u švercu heroina, na čemu zarađuju oko tri milijarde evra godišnje, veoma aktivnu ulogu imaju i u drugim kriminalnim aktivnostima na području Starog kontinenta - krijumčarenju i prodaji oružja, trgovini ljudima, organizovanju prostitucije...

Foto: Ilustracija
 

Prema poslednjem izvaštaju Interpola u koji je "Blic" imao uvid, aktivno se kriminalom bavi više od 30 fisova s teritorije Kosova i Metohije, koji deluju širom Evrope.

Presude u Bruklinu

I dok kosovski Albanci drže narko-tržište Evrope, njihovi sunarodnici rodom iz Crne Gore imaju veoma značajnu ulogu u kriminalnim aktivnostima u SAD, posebno na istočnoj obali. Članovi, tamošnji „fisovi“, poreklom su iz Plava, Gusinja, Rožaja...
Nedavno je, inače, Federalni sud u Bruklinu podigao optužnicu protiv 37 osoba albanskog porekla koje se terete za krijumčarenje i prodaju marihuane i kokaina. Lider ove mafijaške grupe je Arif Kurti zvani Medved, u zatvoru u Bangladešu po optužnici koja ga tereti za trgovinu heroinom, a grupu je organizovao tako što je instrukcije davao telefonom iz zatvora.

- Albanska mafija, za razliku od italijanske, nije piramida s vođom na vrhu, već organizacija s većim brojem kumova. Njihova moć je bazirana na poslušnosti fisova. Unutar porodica je stroga disciplina, a svako odstupanje od internih pravila žestoko se i brutalno kažnjava. Upravo strah garantuje lojalnost klanu. Fisovi se zasnivaju na krvnoj vezi, koja je jako čvrsta, što onemogućava infiltriranje ljudi iz drugih porodica. Zbog običaja i jezika, policijama država u kojima deluju fisovi veoma je teško da infiltriraju svoje ljude u njih - objašnjava sagovornik "Blica"

.
Na terotoriji Kosmeta poznati su klanovi Tači, Haridinaj, Mustafa, Luka, Selimi, Gaši, Osmani, Keljmendi, Beriša, Hasani, Geci, Jašari, Šabani, Šalja...


- Teritoriju Kosmeta su podelili po interesnim sferama. Svi su uključeni u sve kriminalne aktivnosti, s tim da svaki od njih ima i neku specijalnost: reketiranje, ucenivanje, šverc nafte, cigareta, krijumčarenje i prodaja ukradenih automobila - dodaje izvor "Blica".


Istraživanja stranih policija pokazuju i da su fisovi veoma jaki u Nemačkoj, Švajcarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Belgiji, zemljama Skandinavije, tačnije u državama gde je veliki broj i emigranata Albanaca s Kosmeta.

Ipak, njihova uloga u kriminalnim aktivnostima drugih država nije zanemarljiva, pa u Velikoj Britaniji, osim što imaju velikog udela na tržištu heroina, glavni su i u organizaciji prostitucije.


Klan Gaši, recimo, aktivan je u Britaniji, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Švajcarskoj, ali i u zemljama bivše Jugoslavije. Ovaj fis, osim droge, švercuje i oružje i trguje ženama.


Porodica Keljmendi kontroliše šverc droge i nafte i trgovinu ljudima.
Fis Luka švercuje oružje, drogu, cigarete i benzin. U vezi je i s porodicom Selimi, s kojom kontroliše šverc oružja i droge.


Mafijaški klanovi kosovskih Albanaca povezani su među sobom, ali i ratuju, i u tim obračunima veoma su brutalni. Imaju i čvrste veze s kriminalnim grupama iz Turske, Albanije, Bugarske, Srbije, Italije, preko kojih se obavlja krijumčarenje droge, akcizne robe, ljudi...

U poslednje vreme sve jače su njihove veze i s kartelima iz Južne Amerike, od kojih nabavljaju kokain, a zauzvrat im daju heroin.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2011. 10:24
Sve su lepo napisali, ali albanci najbolju saradnju imaju sa mafijom iz Kalabrije zvanom N'drangheta ( Familia Montalbano ). Za njih je mafija Koza Nostra sa Sicilije dečje igralište. Imaju isto uređenje po klanovima, tako da je familia Montalbano samo prenela albanski sistem rada. Otvaranje terminala u bazi Bondstil za dovoz heroina vojnim avionima iz Avganistana ne sme niko ni da spomene. Potkupili su sve "demokratsko" po Evropi. Europol govori o tonama droge koja se valja, a nigde da kažu koliko su zaplenili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online