Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 27.09.2011.
12:12
Vestionline A

Strah od novih sukoba Srba i Mađara

Četiri osobe uhapšene su zbog sumnje da su juče popodne pretukli 16-godišnjeg srednjoškolca Bojana O. u parku kod Ekonomske škole u Temerinu. Dečaku je slomljen nos i prst na ruci, a od žestokih udaraca je zadobio i nagnječenje lica. Posle ukazane pomoći u Dečijoj bolnici pušten je kući. Ovo je drugi incident ovog meseca u kome su mađarski mladići napali Srbe, što je unelo veliku zabrinutost među stanovništvo ovog mesta nadomak Novog Sada.

Garda mađarskog desničarskog pokreta "64 županija" za koje se veruje da stoji iza napada 

Bojanu je, dok je sedeo na klupi u blizini škole, prišao jedan od mladića i upitao ga nešto na mađarskom, a potom ga udario pesnicom u lice posle čega su pritrčala još trojica i nastavila da ga tuku. Pošto je neko od meštana počeo da viče, mladići su se razbežali.

Osumnjičeni imaju takoađe 16 godina. Pretpostavlja se da su jedan ili dvojica od njih učestvovali i u incidentu od 11. septembra kada su u Temerinu pretučena petorica srpskih mladića.

Poziv na toleranciju

 

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izrazio je danas zabrinutost zbog učestalih incidenata kojima je u osnovi mržnja i apelovao na solidarnost i toleranciju među različitim društvenim grupama, koji su posebno potrebni u teškom periodu za građane i državu.

 

"Vandalizam u kulturnom centru u Novom Sadu, nasilje u Temerinu, poziv na likvidaciju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pojačana napetost u vezi Parade ponosa, tenzije u Sandžaku neke su od pojava koje govore o visokim unutardruštvenim napetostima", naveo je Zaštitnik građana.

Posle jučerašnjeg incidenta, policija je pojačala kontrolu na području opštine Temerin, a načelnik novosadske policije Stevan Krstić je rekao da je kontrola pojačana kako bi se sprečili novi incidenti i eventualno masovnije okupljanje nezadovoljnih građana.

Predsednik Skupštine opštine Temerin Andraš Guston je za incident saznao otprilike sat pošto se incident dogodio.

"To je tragedija za sve nas, šta drugo da vam kažem", rekao je Guston.

Podsetimo, pet srpskih mladića pretučeno je prošlog vikenda u Temerinu prilikom povratka sa zabave. Metalnim štanglama i lancima napalo ih je 15 mađarskih mladića, za koje se pretpostavlja da su članovi ekstremističke organizacije "Omladina 64 županije".
 

Roditelji spskih mladića koji su pretučeni 11. septembra kažu da će ići do kraja u nameri da se javno rasvetle sve okolnosti zbog čega su im "mlade mađarske siledžije" pretukle decu.

Šta su i ko su "64 županije"?

 

Skup Pokreta "64 županije"

U Temerinu, opštini poznatoj po međunacionalnim incidentima žitelji srpske nacionalnosti već tri godine skreću pažnju javnosti da u toj varošici deluje mađarski ekstremni nacionalistički pokret "Omadina 64 županije", koji se zalaže za pripajenje Vojvodine susednoj Mađarskoj. Na upozerenja temerinskih Srba o delovanju "64 županije" dosad nije reagovao nijedan nadležni organ u Srbiji.

 

Slogan Omladinskog pokreta 64 županije je "Vera, vernost, hrabrost". Organizacija od 2003. godine ima i svoju novinu pod naslovom "Mađarska sadašnjost". 

Pokret pomaže i zahteve za autonomijom Mađara koji žive van granica države Mađarske.

 

Prema onome što se može pročitati na sajtu ove organizacija ona želi da doprinese ostvarivanju prava Mađara koji žive u Karpatskom basenu, na samoopredeljenje, na osnovu međunarodnih manjinskih i ljudskih prava, kao i da "ukaže na nepravde" koje su učinjene trianonskim mirovnim ugovorom.

 

 

Nekada vođa pokreta, a sada njegov počasni predsednik Laslo Torockai više puta je imao problema sa vlastima u susednim državama. Kratkoročno (od jedne do pet godina) je proteran iz Srbije, Rumunije i Slovačke.


Članstvo pokreta, u skladu sa nazivom, čine mladi (članovi mogu biti osobe od 14. do 35. godine života), koji žele da učine nešto za "petnaestomilionski mađarski narod" nezavisno od političkih partija i interesnih grupacija.

Utorak 27.09.2011. 12:15
Tadic i ovo ignorise . Zasto se ne zabrani fasisticki pokret 64 zupanije ?
Utorak 27.09.2011. 13:08
E drzavo Srbijo sta si docekala ....
Utorak 27.09.2011. 17:30
postoje madjari koji su lojalni srbiji,postoje madjari koji rec madjarskog ne znaju koji su tu sa nama i medju nama nase komsije ,prijatelji.., a postoje u vec cuvenim opstinama i oni drugi. nije problem u madjarima ,problem je u srbima iz srbije koji svakodnevno dozvoljavaju nasilje titoisticke jugoslavije nad srbijom. sad su bile vesti na rtv vojvodini , nigde spomenute nacionalnosti napadaca i prebijenog srpskog decaka. da je obrnuto to bi se javile nvo predvodjene onim brkatim crnogorkama,hrvaticama , ali jedino u srbiji se moze bez drzavljanstva srbije moze biti sve. sve dok srbi iz srbije ne pokazu kolektivnu volju da upravljaju srbijom,srbijom ce upravljati kolektivno neki drugi a ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online