Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.10.2011.
22:54
B92, Vestionline A

Novi Sad: Policija pretukla decu

Četvorica maloletnika dobili su prvo batine od nepoznatog čoveka, a zatim i od interventne jedinice MUP-a. Dečaci B. Ž., D. B. i M. J. su prošli samo s modricama, a S. R. je zadržan na lečenju u bolnici. Roditelji su najavili prijavu protiv policajaca zbog batinanja.

Na dečake uzrasta 14 i 15 godina nasrnulo oko 15 policajaca
 

Roditelji četvorice maloletnika iz Novog Sada kažu da su njihova deca u blizini Osnovne škole "Kosta Trifković" bez razloga dobili batine, najpre od nepoznatog čoveka, a zatim i od pripadnika interventne jedinice novosadske policije. Roditelji pre svega zahtevaju da se utvrdi zbog čega je intervenisalo petnaestak policajaca sa tri "marice" i nasrnulo na dečake uzrasta 14 i 15 godina.

Trojica dečaka B. Ž., D. B. i M. J. su zadobili modrice od udaraca po telu, dok je S. R. zbog potresa mozga i rasekotine jagodice na licu, zadržan na lečenju u Dečjoj bolnici. Peti dečak iz grupe, M. M., uspeo je da pobegne, i skloni se u obližnju radnju.

U Policijskoj upravi u Novom Sadu ističu da ispituju sve okolnosti pod kojima je usledila intervencija u Ulici Kraljevića Marka.

Grupa od dvadesetak dečaka, među kojima je bilo i učenika osnovaca, priča očevidac događaja M. M. koji je prošao bez batina, sedela je na klupi, kada je oko 18 časova iz pravca Kisačke ulice prema Ulici Berislava Berića protrčao mladić, stariji od njih, a pratio ga je "fiat stilo", a u vozilu su pored vozača bili žena i dete. Misleći da nailazi navijačka grupa i da će ih tući, jer je ranije bilo problema zbog grafita, dečaci su se razbežali. U istom pravcu su otrčali B. Ž., D. B., M. J. i S. R., dok se M. M. sklonio u jednu prodavnicu.

"Tukli su ih pendrecima, pesnicama i bacali na zemlju"

"U pasažu ih je čovek sustigao, verovatno misleći da su iz iste grupe i počeo da udara rukama, a ubrzo je stigla "marica", a dvojica iz interventne jedinice su počela da ih udaraju. Nekoliko minuta kasnije, došle su još dve, tri "marice". Tukli su ih pendrecima, pesnicama i bacali na zemlju. Sve je trajalo više od pola sata“, kaže maloletni M. M. koji je u jednom trenutku, kako tvrdi, prišao policajcima i pokušao da im objasni da njegovi drugovi nisu ništa krivi, ali da ovi nisu hteli da ga slušaju, govoreći mu da se skloni odatle "jer tu nema nikakva posla"?!

„Moj sin je posle prvog udarca pao na zemlju i onesvestio se. Ni on ni njegovi drugovi nisu problematična deca i nikada nisu bili u sukobu sa zakonom. Zar je došlo vreme da više ne smeju da dolaze tu, gde se inače stalno druže?“, kaže Jasminko Ristović, otac povređenog S. P.

Dodatno iživljavanje

Osim batinanja, policajci su, kako dalje tvrde roditelji, dečake terali da sakupljaju kamenje po trotoaru i stavljaju u džepove. Govorili su im da stoje na prstima kao da beru jabuke, i oni su bez pogovora radili ono što im je naređeno.

"Postoji i svedok nemilog događaja, koji je došao posle telefonskog poziva prijatelja jednog od dečaka", kaže Ristović.

Prepričavajući ono što mu je sin, koji je rođen sa problemima sa kičmom, ispričao, Saša Živanović kaže da je dok je trajalo batinanje njihove dece, došao još jedan policijski automobil, a policajac kada im je prišao kratko je prokomentarisao: "U pogrešno vreme na pogrešnom mestu ste bili"! Posle toga su otišli, ali nikog od četvorice dečaka nisu priveli.

"U prvi mah nisam znao da su ih tukli policajci. Zvao sam 92 da dođu na uviđaj, ali su odbili, tek na insistiranje zaposlenih u Dečjoj bolnici došao je jedan inspektor i uzeo izjave od dece. Zabrinuti smo jer je vozač automobila od dece uzeo njihove i podatke o roditeljima“, kaže Ristović, koga je komšija obavestio da mu je sin odvezen u bolnicu.

Ogorčeni i revoltirani ponašanjem policajaca, roditelji će insistirati da se utvrdi zašto su četvorica dečaka dobili batine, a angažovali su i advokate koji će u njihovo ime podneti krivičnu prijavu protiv, zasada N. N. vozača automobila i pripadnika interven

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 22:58
Полиција је једина служба у држави која није никада чишћена од таквих сировина који незнају ни колико је 2+2.
Ponedeljak 17.10.2011. 23:00
Zasto sam ubedjen da je NN lice neka dzukela iz DS ili slicne kombinacije ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online