Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.11.2011.
08:39
Večernje novosti A

Putevi šverca vode u Srbiju

Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina je tokom 2011. godine zaplenilo cigarete vredne milion evra, skank od 329.000 evra, kokain vredan 100.000 evra, kozmetiku vrednu 30.000 evra i meso vredno 1.500 evra. Ovo su samo neki rezultati rada ovog specijalizovanog odeljenja carinika, koji vode rat sa krijumčarima i švercerima.

Borba sa krijumčarima i švercerima nikada ne prestaje
 

Kako pišu “Večernje novosti“, na karti krijumčarenih roba i tajnih kanala, koja se nalazi u Upravi carina, posebno su obeleženi putevi kojima se ilegalno transportuju i prenose iz Albanije i Crne Gore cigarete, droge i meso sumnjivog kvaliteta i porekla.


- Cigarete u Srbiju dolaze preko Kosmeta iz ilegalnih fabrika u Albaniji i Crnoj Gori. Kako se švercuju u EU, te cigarete izlaze iz zemlje ilegalno preko prelaza Kelebija, Horgoš, Bački Breg, Srpska Crnja i Vatin - kaže Saša Savković, načelnik u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja naše carine.


Marihuanu tovare na magarce

Tim istim tajnim putevima preko jugozapadnih granica iz Albanije i Crne Gore stižu marihuana i skank. Krijumčari ih nose na magarcima, na sebi ili sa vozilima tajnim kanalima iz Albanije, preko Skadra, Crne Gore do Kosmeta. Cena skanka u Albaniji je oko 1.500 evra za kilogram, a na tržištu u Holandiji vrede oko 3.500 evra za kilogram. Iz Srbije krijumčarena marihuana i skank idu uglavnom preko prelaza Horgoša i Kelebije u Evropu.
 

Zaplena

Specijalni carinici su ove godine sprečili krijumčarenje 33 miliona cigareta, hiljadu kilograma mesa, 94,31 kilogram marihuane i skanka, 4,67 kilograma kokaina i 300 grama hašiša. Procenjuje se da je ukupan uspeh ovog odeljenja zaplena raznih roba tokom 2011. godine vrednih preko 10 miliona evra.

- Kokain stiže iz Južne Amerike brodovima do Crne Gore i Italije, potom preko Kosmeta i BiH u Srbiju i avionima preko Beograda u Srbiju - objašnjava Saša Savković. - Krijumčari se uglavnom u manjim paketima do jednog kilograma. Nose ga žene-mule u svojim stomacima, specijalno maskirani kuriri u vidu lažnih biznismena u svojim laptopima.


Kako kokain kao droga za elitu ima tržište u Srbiji, distribuira se najviše u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu i Nišu. Ima cenu od 50 evra za gram.


- I meso sumnjivog kvaliteta krijumčari se u Srbiju iz Južne Amerike pravo na Kosmet. Gnjilane je centar švercera mesom, koje se tajno preko Bujanovca prevozi u Niš, Leskovac i Beograd - čita kartu Saša Savković i objašnjava:
 

Po meso u Gnjilane

Gnjilane je centar švercera mesom, koje se tajno preko Bujanovca prevozi u Niš, Leskovac i Beograd.

- Iz Gnjilana albanski krijumčari i prodavci meso preko Bujanovca raznose u Niš, Leskovac i Beograd u paketima od 100 do 200 kilograma. Sanitarnoj inspekciji je naloženo da pojača kontrolu pijaca i ilegalne prodaje ovog mesa. Imali smo već nekoliko zaplena takvog tovara, uglavnom u Grdeličkoj klisuri. To meso je izuzetno opasno, jer je moglo da otruje najmanje hiljadu građana - upozorava načelnik Savković.

Severni pravac

Kako carinici nikad ne zaboravljaju na svoj posao, dešava se da i u slobodno vreme reaguju kao službenici odeljenja za suzbijanje krijumčarenja. Jedan takav carinik je nedavno na parkingu kod Sava centra u Beogradu, video kombi sa sumnjivim putnicima i u njemu pronašao krijumčarenu kozmetiku iz Mađarske. Ka Rumuniji iz Srbije se krijumčare cigarete i hrana.

Putevi krijumčarenja cigareta
 

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 10:46
Можемо само да замислимо колике количине ових роба сте пропустили уз дебелу надокнаду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online