Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.12.2011.
15:37
Press A

"Pink panteri" odneli satove od 700.000 €

Pljačka trajala tri minuta - Džipom razvalili izlog i ušli unutra - Niko nije ništa video ni čuo ... Profesionalci - U noći između nedelje i ponedeljka, oko četiri časa, pljačkaši zakačili lance na čelična vrata, zatim ih vezali za džip i tako razvalili ulaz u lokal, iz kog su odneli oko 80 satova, čija je vrednost 70 miliona dinara.

U spektakularnoj pljački u Knez Mihailovoj ulici, u najstrožem centru Beograda, banda "Pink panter" odnela je iz prestižnog butika "Identiko" skupocene švajcarske satove, čija se vrednost procenjuje na 70 miliona dinara, odnosno oko 700.000 evra.

U spektakularnoj pljački u Knez Mihailovoj ulici, banda "Pink panter" odnela je iz prestižnog butika "Identiko" skupocene švajcarske satove
 

Ovo je jedna od prvih pljački u Srbiji svetski poznate bande. Ceo poduhvat izveden je u noći između nedelje i ponedeljka, u četiri časa, i trajao je tri minuta. Kao na filmu, provalnici su zakačili lance na čelična vrata, zatim ih vezali za džip i tako razvalili ulaz u lokal, iz kog su odneli oko 80 satova. Sve to snimile su sigurnosne kamere, čije snimke Press ekskluzivno objavljuje.
 

Kako saznajemo iz policijskih izvora, provala i pljačka izvedene su izuzetno profesionalno.

Satnica pljačke ukupno trajanje tri minuta i 19 sekundi

00:00 Pljačkaš maskiran u radnika "Gradske čistoće" prilazi lokalu
00:32 Pridružuje mu se drugi provalnik, kače lanac sa kukama na šipke sigurnosnih vrata
00:40 Pred lokal dolazi džip, iz kog izlazi vozač obučen u tamnu odeću
00:43 Trojica provalnika kraj lanca vezuju za terensko vozilo
00:51 Vozač seda za volan
01:00 Džip pod punim gasom "čupa" sigurnosna vrata
02:52 Dvojica provalnika se muče oko staklenih vrata i na kraju ih razbijaju
02:55 Dvojac ulazi u lokal, jedan na glavi ima kacigu, drugi fantomku, obojica imaju rukavice, iz staklenih vitrina u torbu stavljaju luksuzne satove
03:08 Vozač parkira džip ispred ulaza i čeka kompanjone
03:18 Vozač, bez maske, nestrpljivo izlazi iz džipa i prilazi vratima
03:19 Sva trojica sedaju u džip i beže
* Rekonstruisano na osnovu snimaka sigurnosnih kamera

 

Tri minuta osmatrali

- Pljačkaši su prvo oko tri minuta osmatrali teren na uglu ulica Kneza Mihaila i Zmaj Jovine. Jedan je stajao i gledao, a onda je dao znak i pred radnju je dovezen džip. Zatim su razbojnici, maskirani u narandžaste fluorescentne prsluke, kako bi podsećali na radnike "Gradske čistoće", zakačili lance na čelična vrata prodavnice i potom ih zavezali za džip koji se u međuvremenu parkirao ispred "Identika" - kaže naš izvor, i dodaje:

- Kada su iščupali sigurnosna vrata i razbili druga staklena, u prodavnicu su ušla dvojica pljačkaša, od kojih je jedan imao kacigu na glavi, a drugi fantomku. Na rukama su obojica imala hirurške rukavice. Dok su stavljali satove u torbe, treći lopov, koji je vozio džip, čekao ih je ispred. Pljačka je bila munjevita i oni su za samo tri minuta odneli oko 80 satova, koji vrede oko 70 miliona dinara.

Interesantno je da niko ništa nije čuo ni video, iako se sve odvijalo u strogom centru Beograda. U policiji kažu da sve ukazuje na to da je pljačka tipovana i dugo planirana jer su pljačkaši tačno znali gde se nalaze najskuplji satovi.

- Jasno se vidi da nisu otvarali sve ormariće, već samo određene. Pretpostavlja se, tačnije gotovo je izvesno, da su pljačkaši pripadnici neke od grupa "Pink pantera", budući da je cela akcija imala prepoznatljiv potpis te svetski poznate bande - navodi naš izvor.

On naglašava da način na koji je pljačka urađena govori da je, osim trojice provalnika koji se pojavljuju na snimku, najverovatnije bilo još saučesnika, odnosno stražara, koji su u okolnim ulicama osmatrali da ne naiđe policija.

KO SU „PINK PANTERI"

- Ime im dao Skotland jard
Banda pljačkaša nazvana je "Pink panter" posle prve pljačke u Londonu, u čuvenom Bond stritu, kada su dijamant vredan pola miliona evra sakrili u kremu za lice po uzoru na film "Pink panter". Tada je jedan od inspektor Skotland jarda dao grupi ime, koje i danas izaziva žestoku paniku kod draguljara i juvelira širom sveta.
"Pink panterima" je svojstveno da ne operišu kao jedinstvena grupa, već, kako se pretpostavlja, imaju ćelije širom sveta koje neprestano menjaju sastav. Nema hijerarhije kao u mafiji, nego postoji nekoliko vođa, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije. Interesantno je da do sada ni u jednoj pljački nije bilo žrtava.

 

- Osmatranje i beg posle pljačke
Nedeljama, pa i mesecima pre pljačke članovi bande špijuniraju izabrani cilj i često i sami dolaze kao kupci u juvelirnicu. Traže da vide nakit i satove, tačno znaju kada se pljačka isplati, a kada ne, šta sve ima u radnji, gde su najvredniji satovi i pojedini komadi nakita. Osim toga, osmatraju sistem zaštite, istražuju kako se najlakše ulazi u radnju, kako funkcionišu trezori, ko je u obezbeđenju, gde su postavljene kamere... Uvek dobro izračunaju koliko je vremena potrebno policiji da stigne od trenutka kada se oglasi alarm.
Razrađuje se i više varijanti bekstva. Obično prva faza podrazumeva trčanje ili udaljavanje ukradenim kolima. Tokom bega nekoliko puta menjaju vozila, najčešće ukradena.


- Presuda srpskim članovima bande
Troje pripadnika srpske frakcije "Pink pantera" osuđeno je 17. septembra 2010. godine, presudom Apelacionog suda u Beogradu, na 14 godina i devet meseci zatvora za najveću pljačku dragog kamenja u istoriji Japana, vrednog 1,8 milijardi dinara. Oni su prvostepenom presudom Specijalnog suda od 18. decembra 2009. godine bili osuđeni na ukupno 15 godina i 10 meseci zatvora.


Aleksandru Raduloviću je potvrđena kazna od šest godina i devet meseci zatvora zbog razbojništva i falsifikovanja isprava. Đorđiju Rašoviću je kazna umanjena sa šest godina i tri meseca na pet godina i osam meseci. Snežani Panajotović kazna je smanjena sa dve godine i 10 meseci na dve godine i četiri meseca zatvora zbog pomaganja u razbojništvu i falsifikovanja isprava.
 

Sud je utvrdio da su Radulović i Rašović, uz pomoć Panajotovićeve, 5. marta 2004. opljačkali zlataru u Tokiju. Presuda je, prema obrazloženju, zasnovana na delimičnom priznanju Snežane Panajotović i Radulovića. Sudija je, međutim, navela da nema dovoljno dokaza da su okrivljeni pripadali kriminalnoj grupi "Pink panter", kako je prvobitno navedeno u optužnici.

 

- U stanovima imali 500 kg zlata
U stanovima Srba, pripadnika međunarodne bande "Pink panter", norveška policija je 5. novembra 2009. godine u akciji "Pink BMW" pronašla 19 hokejaških torbi punih zlata i nakita. Procenjeno je da je u torbama bilo između 400 i 500 kilograma zlata, nakita i ostalih dragocenosti, vrednih na desetine miliona evra!
Skandinavska banda "Pink panter", čiji je vođa Srbin, nameravala je da opljačka 500 kilograma zlata u fabrici za preradu zlata i plemenitih metala u Oslu.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 16:24
Nisu morali da zure , policija je u strajku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online