Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.12.2011.
20:31
Press A

Na stanovima oteli deset miliona evra

Policija sumnja da su Aleksandar Lukić ("Delta legal") i Živorad Mihajlović ("Stankom") fingirali svađu i raskid ugovora, zbog kojih je oštećen veliki broj građana.

Vlasnik preduzeća "Delta legal" Aleksandar Lukić i njegov poslovni partner Živorad Mihajlović, vlasnik firme "Stankom", nelegalno su prisvojili više od 10 miliona evra prilikom prodaje stanova u beogradskom naselju Filmski grad, otkriva Pres.

Lukić i Mihajlović fingirali svađu i raskid ugovora, zbog kojih je oštećen veliki broj građana, koji su kupili stanove u Filmskom gradu u Beogradu (Foto:Ilustracija)
 


Ovo je utvrdila policijska istraga koja je ušla u završnu fazu. Novu opsežnu istragu iniciralo je Udruženje "1.000 oštećenih", kao organizacija oštećenih kupaca stanova koji su dali novac Aleksandru Lukiću, ali u svoje kvadrate nisu nikada ušli.

Mehanizam prevare

- Istragom je utvrđeno da je Aleksandar Lukić, zajedno sa svojim poslovnim partnerom i dugi niz godina glavnim investitorom na Čukarici Živoradom Mihajlovićem, zvanim Žika Muštikla, načinio malverzacije prilikom prodajom čak 46.000 kvadratnih metara, čime su oni nezakonito prisvojili više od 10 miliona evra. Radi se o stambenim blokovima 48b, 49b, 54 i 56a u ulicama Ratka Mitrovića i Kneza Višeslava u Filmskom gradu. Stanovi su prodati, uzet je novac od građana, ali se oni nikada nisu uselili - saznaje Pres u policiji.

Osim Lukića i Mihajlovića, na spisku osumnjičenih su i osobe zadužene za prodaju stanova u tim firmama, dok je na spisku potencijalnih svedoka na desetine imena.
Mehanizam prevare, kako je utvrdila policija, bio je sledeći: Lukić i Mihajlović su imali partnerski ugovor u ovom poslu iz 2004. godine, na osnovu kojeg je na parcelama u Filmskom gradu počela gradnja, a kasnije i prodaja stanova. Vrlo brzo su našli kupce za stanove, od kojih su neki isplatili i više od polovine iznosa, podižući kredite ili prodajući nekretnine u kojima su do tada živeli. Prvi problemi nastali su već 2005. godine, jer rok od 13 meseci za izgradnju nije ispoštovan... Tada navodno dolazi do svađe Lukića i Mihajlovića, zbog koje "Stankom" raskida ugovor sa "Delta legalom".

Nelegalna gradnja

- Sumnja se, međutim, da su svađa i raskid ugovora bili samo fiktivni, pošto dolazi do sklapanja ugovora sa novim Lukićevim firmama. U međuvremenu i "Stankom" i "Delta legal" otišli su u stečaj, policija je ušla u obe firme i pokupila dokumentaciju, dok su mnogi oštećeni preminuli ili teško oboleli čekajući svoje kvadrate - kažu u policiji.

Vodi se i finansijska istraga

Prema saznanjima medija, policija je započela i finansijsku istragu protiv Aleksandra Lukića. Osim firmi i nekretnina, u njegovom posedu je pronađen čitav vozni park luksuznih automobila, na koje je stavljena privremena zabrana o raspolaganju. Među tim automobilima su i "ferari", dva sportska automobila, jedan džip, "audi"...

Podsetimo, Aleksandar Lukić uhapšen je u decembru 2008. godine. Kako su tada naveli u MUP-u, on je u periodu od 11. maja 2004. godine do 18. aprila 2008. izgradio više stambenih zgrada u naselju Filmski grad u Beogradu, sa oko 300 stambenih jedinica. Te stanove je prodavao fizičkim licima za gotov novac, koji je prisvojio, bez evidentiranja ostvarenog prihoda u poslovnim knjigama. Lukić je pušten iz pritvora posle šest meseci.


Ponovo je, međutim, uhapšen u decembru prošle godine, sa još sedmoro saučesnika, od kojih je jedan policajac, a troje radnici građevinske inspekcije opštine Rakovica. Uhapšeni su zbog sumnje da su bez dozvole izgradili zgradu od 1.300 kvadratnih metara u Kneževačkoj ulici 27b, a zatim prodali izgrađene stanove.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.12.2011. 21:38
sad su se setili da istrazuju sta je radio Zika mustikla a godinama je svima ispred nosa krao...Treba preispitati i sta je sa stanovima na suncanoj padini koji su u blizini pomenutih lokacija...taj covek je narocito za vreme Milosevica prisvojio ko zna koliko novca a stanovi su slj kategorije...Primera radi kupila sam devedesetih stan od ljudi koji su se prvi uselili u te nove stanove..gresku napravila papreno platila...srecom nasao se "pametan" ko i ja pa kupio od mene...i sad kad tu prodjem otuzna slika...zgrade tonu pucaju plafoni...uzas...a odrao kozu narodu...pravda je spora ali dostizna nadam se...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online