Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.01.2012.
12:20
T. Zečević - Vesti A

Otkrila aferu, prete joj otkazom

Docent dr Bojana Bokorov, zamenik upravnika Klinike za radiološku terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine u Novom Sadu, ponovo je meta progona jer je prva progovorila o trgovini listama čekanja. Ovog puta zaprećeno joj je da "ukoliko ponovi stručnu grešku dobiće otkaz bez opomene".

Na udaru osvete: Dr Bojana Bokorov

Međutim, Bokorova, u pismu ombudsmanu i Ministarstvu zdravlja ne samo da negira postojanje greške, već tvrdi da je tu priču podmetnuo načelnik klinike, profesor dr Marko Erak koga je upravo ona optužila za učešće u poznatoj aferi trgovine listama čekanja.


Prema tvrdnji načelnika Eraka, Bokorova je "planirala da umesto bolesnih, zrači zdrave dojke kod čak dve pacijentkinje".

Kako piše u poslednjem upozoravajućem rešenju pred otkaz, "zahvaljujući samo budnom oku zaposlenih, kao i dobroj organizaciji rada, na Klinici nije došlo do tragedije".


Sve ovo je usledilo posle svojevremenom upozorenja dr Bokorov koja je u pisanoj formi upozorila direktora Instituta Dušana Jovanovića na postojanje planirane podvale.


"Gospodine Jovanoviću, upozoravam vas na vreme da dr Marko Erak, načelnik Klinike za radiološku terapiju Instituta onkologije Vojvodine, čiji ste vi direktor sklanja još neobrađene kartone pacijenata kako bi stvorio pozicije za 'otkrivanje' moje stručne greške. Stoga vas molim da sprečite ovu praksu opasnu po pacijente i premestite me na drugo radno mesto", napisala je Bokorov.


Podsećanja radi, pre godinu i po dana dr Bojana Bokorov obelodanila je postojanje trgovine listama čekanja i optužila baš dr Marka Eraka da na mukama najtežih bolesnika zarađuje ogromne pare.


Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, kao i lično ministar zdravlja dr Zoran Stanković potvrdili su da je trgovine bilo. Potom i ombudsman Saša Janković, posle dvomesečne istrage, utvrđuje da su najtežim bolesnicima uzimane pare, a da su pojedinci na tom institutu godišnje zarađivali i po 500.000 evra.


Uprkos svemu, do danas nije podneta nijedna krivična prijava, a izgleda da je jedini "rezultat" novi progon dr Bokorov, koja se usudila da otvori aferu.

Direktor ne haje

 

Na rezultate istrage ombudsmana reagovao je direktor Instituta Vojvodine dr Dušan Jovanović, rekavši da ga "odluke i mere ombudsmana Saše Jankovića apsolutno ne zanimaju, još manje obavezuju". Za njega je jedino merodavan nalaz Unutrašnje kontrole Instituta Vojvodine!

 

"Popravili se"

 

Tragikomediju je upotpunio i pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri:
- Činjenica je da je bilo propusta na Institutu za onkologiju Vojvodine. Ipak, krivičnih prijava neće biti jer su se rukovodioci koji su grešili brzo popravili.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.01.2012. 18:01
Ljudska pokvarenost nema granica...sve ovo podseca me na vreme kad sam i sama radila na radioloskom odeljenju zemunske bolnice...Mlada i neiskusna pojma nisam imala u kakvo pokvareno kolo sam uvucena...kad sam se pobunila sto sam videla nepravilnosti u radu desilo se isto to podmetanje...pomesali su mi sve snimke pa me optuzili da sam rasejana i da bi zbog mene cak mogli i zdravog da operisu! Sta je tu jos sve bilo mogao bi film da se snimi...to je bilo devedeset i neke.stojim iza svojih reci a verujem da je vecina njih tad matorih prevaranata i lopova pomrla...Zelim da verujem da je tamo sad bolja slika a kad citam sta ima ovde pitam se ima li nade za srpsko zdravstvo?
Ponedeljak 23.01.2012. 15:44
Па сад иди и заокружи партију; све као бираш. Буди Бог с нама. А што се тиче мене и овај пут без мене; једино ако радници и сељци одлуче да од ових безстидника узму власт.
Utorak 24.01.2012. 11:21
Sta cekate hapsite ! Ako nema sudskog odnosno pravnog procesa ,a ovakve radje su stvarno postojale jer postoje svedoci i osteceni onda je ceo sistem drzave na ocigled gradjana Republike Srbije korumpiran!!! Ovo je poziv idrugima da mogu da prave ovakve stvari pa da se porave pa nikome nista... U Beogradu i dan danas pojedini lekari uzimaju za operacije po hiljadu evra na ruke... Nista se tu ne menja i ne ide na dobro beli mantili su zasticeni kao beli medvedi!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online